Več kot tisoč prvošolčkov se je zbralo v pokriti telovadnici, kjer jih je nagovoril Mompera, kot pravijo našemu misijonarju. Foto: MMC RTV SLO
Več kot tisoč prvošolčkov se je zbralo v pokriti telovadnici, kjer jih je nagovoril Mompera, kot pravijo našemu misijonarju. Foto: MMC RTV SLO

Več kot tisoč prvošolčkov se je zbralo v pokriti telovadnici, kjer jih je nagovoril Mompera, kot pravijo našemu misijonarju. Vseh otrok v skupnosti, ki obiskujejo osnovno in srednjo šolo pa je že več kot 11.000.

Otrokom, ki so se še nedavno podili na smetišču, kjer njihovi starši iščejo način preživetja, si tako odpirajo vrata v boljšo prihodnost. Pedro Opeka jih je v ognjevitem govoru spodbudil, naj resno sprejmejo svoje nove dolžnosti, naj ne zapravijo priložnosti za izobrazbo. Čeprav učitelji v skupnosti prejemajo za naše razmere nepredstavljivo nizko plačo, okrog 60 evrov mesečno, veljajo Opekove šole za najboljše na Madagaskarju.

Konec leta bodo s pomočjo darov z otoka Reunion odprli novo srednjo šolo. V celotni skupnosti živi več kot 30.000 nekdanjih smetiščarjev in brezdomcev, ki imajo poleg šolske tudi zdravstveno oskrbo in tudi zaposlitev, največ v bližnjem kamnolomu. Veliko breme v Akamasoi predstavlja šolska prehrana, čeprav obrok riža z zabelo stane le nekaj deset centov. Pri zbiranju sredstev za riž so se zelo izkazali prav darovalci iz Slovenije.
Zaradi uspešnega modela pomoči ljudem na robu družbe, predstavlja Opekov projekt svojevrsten svetovni zgled, kako se je mogoče spopasti z revščino, ki je izvir večine konfliktov in vojn po svetu. Prav zato ga je Slovenija predlagala za Nobelovo nagrado za mir.