Propalestinski aktivisti od Izraela zahtevajo prekinitev 6-letne blokade območja Gaze. Foto: EPA
Propalestinski aktivisti od Izraela zahtevajo prekinitev 6-letne blokade območja Gaze. Foto: EPA

Po skoraj treh letih od napada na ladjo, ki je prevažala humanitarno pomoč za Gazo, v katerem je bilo ubitih osem turških in en ameriški državljan, se je na pobudo ameriškega predsednika Baracka Obame Izrael 22. marca le opravičil Turčiji.

Opravičilo je končalo razdor med Turčijo in Izraelom, dveh ključnih ameriških zaveznikov v regiji, predstavniki obeh držav pa naj bi konec tedna začeli pogovore o odškodnini. Do obnovitve diplomatskih vezi med državama sicer še ni prišlo. K obnovitvi vezi je obe strani pozval tudi ameriški podpredsednik John Kerry.

Kljub izraelskemu opravičilu in napovedih o odškodninah družinam žrtev so propalestinski aktivisti sporočili, da ne bodo umaknili tožbe proti izraelskim poveljnikom zaradi omenjenega napada, poroča palestinska agencija Maannews.

Pogoj za umik tožbe - umik blokade
"Ne bomo se pogovarjali o odškodninah ali se odrekli tožbi, dokler se blokada Gaze ne konča," je dejal Musa Cogas, eden izmed aktivistov z ladje Mavi Marmara, največji ladji v humanitarnem konvoju, ki je želel prebiti izraelsko blokado Gaze.

Tožilci na odmevnem procesu v Istanbulu, ki se je začel novembra, zahtevajo dosmrtne zaporne kazni za štiri izraelske poveljnike zaradi smrtonosnega napada na morju.

Predstavniki turških oblasti so sicer dejali, da bodo pogovori o odškodninah morda sprožili umik tožb, a aktivisti vztrajajo, da bodo nadaljevali, dokler ne bo "dosežena pravica".