Mubarak ima težave s srcem, po besedah enega izmed njegovih odvetnikov pa tudi raka na želodcu. Od aprila je v priporu v vojaški bolnišnici na obrobju Kaira. Foto: Reuters
Mubarak ima težave s srcem, po besedah enega izmed njegovih odvetnikov pa tudi raka na želodcu. Od aprila je v priporu v vojaški bolnišnici na obrobju Kaira. Foto: Reuters
Kairo
Številni Egipčani zahtevajo najstrožjo kazen za Mubaraka. Foto: Reuters

Mustafa Suleiman je na začetku uvodnega nagovora tožilstva 83-letniku očital še, da je zadnjih deset let na oblasti posvetil zagotavljanju tega, da ga bo nasledil sin.

Tožilstvo je v približno uro dolgem uvodnem nastopu poudarilo, da je bil Mubarak "tiranski voditelj, ki je skušal oblast predati svojemu mlajšemu sinu Gamalu, ki je širil korupcijo v državi ter odpiral vrata svojim prijateljem in sorodnikom, s tem pa brez vsakršne odgovornosti uničeval državo".

Nenavadno ostre besede tožilca
Ostre besede tožilca so po mnenju nekaterih opazovalcev namenjene predvsem številnim Egipčanom, ki so upali, da bo sojenje "zadnjemu faraonu" in soobtožencem potekalo jasno in hitro. Številni se bojijo, da generali, ki so prevzeli oblast po strmoglavljenju Mubaraka, in ki svoje položaje dolgujejo predvsem njemu, niso zainteresirani, da bi Mubaraka obsodili.

Suleimanovana nepričakovana ostra obsodba nekdanjega dolgoletnega predsednika naj bi bila namenjena pomiritvi takšnih in podobnih strahov. "Zasluži si, da konča ponižan in osramočen; od predsedniške palače do kletke za obtožence in potem do najstrožje kazni," je dodal tožilec.

Obtoženec pripeljan v rešilcu
Mubaraku, ki so ga zaradi šibkega zdravja na sojenje znova pripeljali v rešilnem avtomobilu, zaradi streljanja na protestnike med februarsko vstajo grozi smrtna kazen. Sojenje se je po treh mesecih premora zaradi parlamentarnih volitev znova začelo prejšnjo sredo, nadaljevalo pa se bo še v sredo in četrtek.

Trije dnevi ta teden so namenjeni predstavitvi obtožb na račun Mubaraka in drugih soobtoženih. Poleg Mubaraka na zatožni klopi sedijo še njegova sinova Ala in Gamal, nekdanji zloglasni notranji minister Habib Al Adli in šest visokih policijskih častnikov. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov februarja letos, v katerih je umrlo približno 850 ljudi.

Tretji, zadnji krog parlamentarnih volitev
V Egiptu se je medtem začel tretji, še zadnji krog parlamentarnih volitev. Zadnji krog volitev, ki bo trajal dva dni, tokrat poteka v provincah Kaliubija, Garbija in Dakalija v delti Nila, provinci Nova dolina, v gubernijah Minja in Kena, obmejni provinci Matru ter na severu in jugu Sinaja. Pred šolami, kjer so se ob 8. uri odprla vrata volišč, so nastale krajše vrste.

Po volitvah v spodnji dom egiptovskega parlamenta bodo egiptovski volivci izbrali še člane zgornjega doma. Celoten proces volitev v narodno skupščino pa naj bi bil končan februarja.

V prvem in drugem krogu volitev sta slavili egiptovski glavni islamski stranki.