ZDA so od padca Mubarakovega režima različnim prodemokratičnim skupina in organizacijam za človekove pravice namenile 35 milijonov ameriških dolarjev. Foto: Reuters
ZDA so od padca Mubarakovega režima različnim prodemokratičnim skupina in organizacijam za človekove pravice namenile 35 milijonov ameriških dolarjev. Foto: Reuters

Egiptovska vojska in policija sta izvedli racije v prostorih lokalnih in tujih organizacij za človekove pravice po vsej državi. Po navedbah oblasti so racije del preiskave o domnevnem nezakonitem financiranju teh organizacij iz tujine.

Nevladne organizacije, katerih prostore so preiskali, naj bi bile krive tega, da niso pridobile ustreznih licenc za svoje delo ali niso imele ustreznih dovoljenj ministrstev za zunanje zadeve in družbeno solidarnost.

Pripadniki posebnih enot policije, vojske in uslužbenci tožilstva so iz prostorov odnašali škatle dokumentov in računalnike, nekatere pisarne so zapečatili in zasegli opremo v njih. O aretacijah ne poročajo.

Oblast skupine krivi za nemire
Preiskava naj bi se začela že poleti, približno takrat, ko so se ZDA pri egiptovskih oblasteh pritožile zaradi širjenja protiameriških čustev v državi, nova veleposlanica v Egiptu Anne Petterson pa je povedala, da so ZDA tamkajšnjim nevladnim organizacijam od strmoglavljenja egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka namenile 35 milijonov evrov.

Vladajoči vrhovni vojaški svet aktiviste, ki zahtevajo tudi čimhitrejši prehod na civilno oblast, krivi za politične nemire v državi in jim očita, da so za to plačani iz tujine.

Racije so po navedbah egiptovske televizije izvedli v najmanj 18 poslopjih, med drugim na sedežih treh ameriških skupin za človekove pravice - Nacionalnega demokratičnega inštituta (NDI), Mednarodnega republikanskega inštituta (IRI) in organizacije Freedom House.

"Takih racij še v času Mubaraka ni bilo"
Bela hiša je egiptovske oblasti pozvala, naj nemudoma končajo racije in prenehajo nadlegovati osebje nevladnih organizacij, vrnejo zaseženo lastnino in nemudoma rešijo problem. Poudarili so še, da racije niso v skladu z dosedanjim dolgoletnim sodelovanjem med državama.

"ZDA so globoko zaskrbljene, da so egiptovski pravosodni in policijski predstavniki izvedli racije uradov številnih nevladnih organizacij," je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva in namignila, da bi Washington lahko premislil o svoji vojaški pomoči Egiptu v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev, če bi se racije nadaljevale.

Skupine civilne družbe so racije že ostro obsodile. Ena izmed njih je ocenila, da se takšni ukrepi niso izvajali niti v času Mubaraka. Racije naj bi bile poskus utišanja skupin in ustrahovanja aktivistov.