Dominique Strauss-Kahn je moral sestopiti z vrh IMF-a, zato pa mu ostajajo odprta vrata, da postane socialistični kandidat za mesto predsednika Francije. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn je moral sestopiti z vrh IMF-a, zato pa mu ostajajo odprta vrata, da postane socialistični kandidat za mesto predsednika Francije. Foto: EPA

V petek je newyorški tožilec povabil Nafissatou Diallo, 32-letno sobarico iz Gvineje, in njena dva odvetnika na sestanek na tožilstvu. Po približno desetminutnem sestanku je tožilstvo na sodišče vložilo papirje za umik otožnice.

Odvetnik Diallove Kenneth Thompson je po pogovoru presodil, da je tožilec Cyrus Vance "ženski zanikal pravico v primeru posilstva", in potrdil novico, ki so jo medtem objavili ameriški mediji.

Umik še ne pomeni, da je nedolžen
Sodnik Michael Obus bo v torek najverjetneje ugodil predlogu tožilca in uradno ustavil postopek proti Straussu - Kahnu, kar pa po mnenju tožilstva ne pomeni, da je nekdanji vodja Mednarodnega denarnega sklada nedolžen, ampak le to, da so zaradi nasprotujočih si izjav in nekaterih laži domnevne žrtve presodili, da so možnosti za njihovo zmago premajhne.

Kljub morebitnemu umiku obtožnice primera za Straussa - Kahna še ne bi bilo konec, saj je Diallojeva pred časom proti njemu vložila civilno tožbo.

Neverodostojnost žrtve spodkopala primer
Strauss-Kahn je bil maja aretiran in obtožen posilstva sobarice v elitnem hotelu Sofitel New York. Francoz, ki je do takrat vodil IMF, je obtožbe ves čas zavračal.

Mediji so čez mesec dni razkrili sporno preteklost Diallojeve, ki je tudi ves čas spreminjala prvotno zgodbo o posilstvu. Zaradi močno omajane verodostojnosti Diallojeve je sodišče izpustilo Straussa - Kahna iz hišnega pripora in mu vrnilo varščino, v zameno pa je moral vplivni Francoz ostati v ZDA.

Odmevni primer, zaradi katerega je moral Strauss-Kahn zapustiti vrh IMF-a, je tudi vzrok, da je izgubil skoraj vse možnosti, da bi na prihodnjih predsedniških volitvah v Franciji kot kandidat socialistične stranke izzval Nicolasa Sarkozyja.