Kot je v poročilu opisala organizacija Save the Children, je skoraj vsak izmed prebeglih otrok izgubil najmanj enega družinskega člana. Foto: EPA
Kot je v poročilu opisala organizacija Save the Children, je skoraj vsak izmed prebeglih otrok izgubil najmanj enega družinskega člana. Foto: EPA

Otroci v Siriji so izpostavljeni grozljivemu mučenju, zapiranju in ugrabitvam – tovrstne krutosti bi morale biti bolje dokumentirane, je zapisala v svojem poročilu britanska nevladna organizacija za pravice otrok Save the Children.

Zaradi državljanske vojne, ki v Siriji divja že 18 mesecev, je bilo svoje domove primorano zapustiti več deset tisoč otrok. Številnih so se grozodejstva, ki so jim bili priča, globoko dotaknila. Zapustitev doma in nastanitev v taboriščih v sosednjih državah pa je bila travmatična izkušnja za prav vsakega otroka – med drugim je skoraj vsak izmed njih izgubil najmanj enega družinskega člana.

"Sistematične zlorabe"
Organizacija za pravice otrok je poročilo zapisala na podlagi izpovedi otrok, ki so jih mučili v mestu Deraa. Nekemu 15 let staremu dečku so v šolski učilnici, ki je bila spremenjena v zapor, na roki ugašali cigaretne ogorke. Spet drugega so izpostavili električnim šokom, prostor v ujetništvu pa je moral deliti z razpadajočimi trupli drugih otrok.

Najstnik Wael pa je dejal, da je bil priča smrti šest let starega otroka, ki so ga mučitelji izstradali do smrti: "Bil sem zraven, ko je umrl. Trpel je le tri dni, potem je preprosto umrl … Ves čas je bil preplašen. Z njegovim telesom so ravnali, kot da bi bil pes."

Poziv Združenim narodom
Poročilo organizacije je bilo posredovano v javnost ravno ob začetku 67. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov (ZN), s čimer pozivajo ZN h krepitvi prisotnosti posebnih opazovalcev ZN-a v Siriji.

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lakdar Brahimi je dejal, da je stanje v Siriji "ekstremno slabo in se še poslabšuje". Predstavnik organizacije pa je dejal: "Zgodbe, ki so mi jih povedali otroci, so naravnost grozljive. O mučenju so mi pripovedovali tudi deset let stari otroci. Osem let stari otroci pa so mi dejali, da so pomagali pri odstranitvi trupel iz ruševin."

Združeni narodi so v zadnjem poročilu zapisali, da je bilo od marca 2011 v Siriji ubitih najmanj 20.000 ljudi. V sosednje države je zbežalo okoli 260.000 ljudi, svoje domove pa je moralo zapustiti okoli 1,2 milijona ljudi, še dober milijon več pa jih potrebuje humanitarno pomoč.