Uporniki vladne zračne sile obtožujejo napadov na mesta. Foto: BoBo
Uporniki vladne zračne sile obtožujejo napadov na mesta. Foto: BoBo
Uporniki hočejo protiletalske rakete. Foto: BoBo

Medtem ko sirska vlada trdi, da je zaustavila velik napad na zračno bazo Rasm al Aboud blizu Alepa, se uporniki hvalijo z zmago v drugi bitki na vzhodu države. V napadu na bazo Rasm al Aboud naj bi uporniki, kot sami trdijo, poškodovali od 8 do 10 prizemljenih helikopterjev, to pa naj bi storili s 14,5 mm mitraljezi in ne s protiletalskimi raketami.

S tem želijo uporniki zanikati avgustovsko poročanje ameriške televizije NBC, da naj bi bilo iz Turčije za Svobodno sirsko vojsko pretihotapljenih več kot 20 raket zemlja-zrak, ki naj bi prihajale iz Libije.

Uspeh upornikov na vzhodu?
Opozicijski aktivisti poročajo o uporniški zasedbi stavbe zračnih sil v mestu Deir al Zour, v kateri naj bi bil ubit tamkajšnji poveljnik, 16 vojakov pa naj bi bilo zajetih. Opozicija poroča tudi o spopadih ob bazi Abu Zohur v provinci Idlib blizu turške meje. Uporniki se hvalijo, da so uničili 10 prizemljenih lovcev MIG-23, še dva pa naj bi sestrelili.

Kot poroča BBC, so aktivisti na spletu objavili fotografije, ki naj bi prikazovale ujete vojake in zaseženo orožje. Ta poročanja sicer niso preverjena. Tujim novinarjem v Siriji je delo namreč izjemno oteženo. O spopadih poročajo tudi iz predmestij glavnega mesta Damaska in drugih delov države.

Opozorilo upornikov mednarodnim letalskim prevoznikom
Spletni portal televizije Russia Today pa poroča, da je Svobodna sirska vojska v soboto izdala opozorilo letalskim prevoznikom, da bodo uporniki čez tri dni poskusili zaseči civilna letališča v Damasku in Alepu. Kot trdijo uporniki, vladne zračne sile ta letališča uporabljajo nezakonito. Uporniki vlado obtožujejo, da civilna letališča uporabljajo za vojaške operacije.

Več mednarodnih letalskih prevoznikov je že prenehalo leteti v Sirijo. Kot izpostavlja RT.com, mednarodno pravo prepoveduje napade na civilna letališča, bodisi v času notranjih spopadov ali vojn med državami.

Rusija označuje Zahod za naiven
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem pozive zahodnih vlad in Združenih narodov, naj vlada preneha uporabljati težko orožje, označil za naivne. "Ne glede na to, kako gledate na sirski režim, je v dani situaciji, ko v mestih potekajo spopadi, popolnoma nerealistično reči, da je edina rešitev enostranska kapitulacija ene izmed nasprotujočih si strani," je dejal Lavrov.

Medtem je Alžirec Lakhdar Brahimi prevzel funkcijo mirovnega odposlanca ZN-a v Siriji. Brahimi, ki je na tem položaju nasledil nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana, ne želi vzbujati prevelikih pričakovanj od njegove misije.

B. V.