Ogenj in steber dima ob letališču v Tripolisu. Foto: Reuters
Ogenj in steber dima ob letališču v Tripolisu. Foto: Reuters
Posledice direktnega zadetka rakete v Tripoliju
Posledice direktnega zadetka rakete v Tripolisu - uničena nova poslovna stavba pri letališču. Foto: Reuters

Dve sovražni brigadi nekdanjih zmagovitih upornikov nadaljujeta vse silovitejšo izmenjavo ognja okoli največjega letališča v državi, ki leži 34 km južno od središča Tripolisa. Že dva tedna se nasprotniki obstreljujejo z navadnim topništvom, raketnim topništvom in minometi.

"Situacija je zelo nevarna, potem ko je izbruhnil še drugi požar v drugem skladišču za gorivo," je sporočila vlada in posvarila pred "katastrofo z nepredstavljivimi posledicami". Oblasti so že začele evakuacijo prebivalcev na območjih, ki ležijo v krogu petih kilometrov od prizorišč, medtem ko gasilce pri gašenju močno ovirajo spopadi.

Vojna brigad iz Zintana in Misrate
V ponedeljek so tako rakete zadele največje skladišče letalskega goriva pri letališču. Izbruhnil je silovit požar, katerega črni dim je prekril južne predele Tripolisa. Obe brigadi sta na vladni plačilni listi, a sta povsem zunaj nadzora vse šibkejše vlade.

Na eni strani so čete iz zahodnega mesta Zintan, ki nadzorujejo letališče že vse od zasedbe prestolnice leta 2011. Na drugi strani fronte je koalicija islamistično nagnjenih milic iz mesta Misrata, ki predstavljajo libijsko vejo Muslimanske bratovščine.

Mednarodno letališče v Tripolisu (kodno ime TIP) je tako zaprto, onesposobljena je tudi zračna kontrola poletov. Zasilno razmere rešujejo z odprtjem letalske baze Mitiga za civilni letalski promet.

160 mrtvih v tednu dni
Tuje vlade, predvsem zahodne in iz soseščine, so že organizirale več evakuacijskih poletov iz Libije, ki vse bolj razpada. Samo v zadnjem tednu je bilo v bojih v Tripolisu in v Bengaziju ubitih okoli 160 ljudi, je potrdilo zdravstveno ministrstvo.

Vse od padca režima Moamerja Gadafija in konca državljanske vojne se različne milice ne morejo dogovoriti o delitvi oblasti, avtonomije za različne dele države, vse pa poganja predvsem lakota po naftnem denarju. Libija je tako prejšnji teden proizvedla pol milijona sodčkov surove nafte na dan oz. trikrat manj od predvojne proizvodnje.