Dim nad letališčem v libijski prestolnici se je vil večino nedelje. Foto: Reuters
Dim nad letališčem v libijski prestolnici se je vil večino nedelje. Foto: Reuters

Gre za najhujše spopade v libijski prestolnici v zadnjih šestih mesecih, je sporočilo libijsko zdravstveno ministrstvo. Številne eksplozije in silovito streljanje na letališču, cestah, blizu letališča, in drugih predelih Tripolisa so odmevali vse od zgodnjih jutranjih ur, razmere so se umirile šele pozno popoldne. Vse notranje in mednarodne polete so odpovedali.

Po poročanju tamkajšnjih prebivalcev so milice iz severozahodnega mesta Zintan, ki so nadzorovale letališče, napadli uporniki iz drugega dela države. Po poročanju lokalne televizije gre za milice iz zahodnega mesta Misrata. Oborožene sile iz Zintana, ki so letališče nadzorovale vse od strmoglavljenja Gadafija leta 2011, je vlada, v upanju, da bo zagotovila njihovo sodelovanje, uvrstila na državni plačilni sistem, vendar pa to ni prineslo miru.

Nekatere spletne strani, naklonjene oboroženim milicam iz Misrate, poročajo, da so omenjene sile želele osvoboditi letališče iz rok milice iz Zintana in ga predati oblastem, kar pa so v uradu premierja zavrnili.

Libijski premier Abdulah Al Tini je sporočil, da so napadalci nezakonito vdrli na letališče. "Operacijo vodijo civilni voditelji, ki pripadajo brigadam in enotam, ki se premikajo brez navodil in zakonitih pooblastil," je v izjavi za javnost zapisal premier.

Stopnjevanje napadov je del naraščajočih napetosti, ki tudi tri leta po strmoglavljenju Gadafija ne pojenjajo. Libija je še vedno ujeta v začaran krog nasilja in nemoč osrednjih oblasti v Tripolisu, ki jim do zdaj še ni uspelo obračunati s številnimi milicami in stabilizirati z nafto bogate severnoafriške države.