Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši gostil nekatere najpomembnejše ameriške industrialce. Ena izmed njegovih najpomembnejših predvolilnih obljub je bila ta, da bo na noge postavil ameriško industrijo. Nekatere panoge so se namreč znašle v velikih težavah. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši gostil nekatere najpomembnejše ameriške industrialce. Ena izmed njegovih najpomembnejših predvolilnih obljub je bila ta, da bo na noge postavil ameriško industrijo. Nekatere panoge so se namreč znašle v velikih težavah. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je propadle tovarne (na fotografiji ena izmed avtomobilskih v Detroitu), ki so plačale davek globalizacije, označil kot "nagrobnike v ameriški pokrajini". Foto: EPA

Trgovinski dogovor je bil med 12 državami (Avstralija, Brunej, Kanada, Čile, Japonska, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Peru, Singapur, Vietnam in ZDA) podpisan februarja 2016, a ga je za zdaj ratificirala le Japonska.

TPP potencialno katastrofalen za ZDA
Sporazum je obsegal 40 odstotkov svetovne proizvodnje, njegov namen pa je bil ustanoviti največje prostotrgovinsko območje na svetu kot protiutež vse večjemu vplivu Kitajske. "Umik iz TPP-ja je velika stvar za ameriškega delavca," je po podpisu ukaza dejal Trump, ki je sporazum označil kot "potencialno katastrofalnega za ZDA". Pričakuje se tudi, da bo Trump kmalu podpisal ukaz o ponovnih pogajanjih glede prostotrgovinskega sporazuma med ZDA, Mehiko in Kanado.

Korenček in palica za industrialce
Trump je sicer prvi teden kot 45. predsednik ZDA začel na srečanju z nekaterimi najpomembnejšimi industrialci v Beli hiši. Trump je že med predvolilno kampanjo obljubil, da bo delovna mesta (v industriji) vrnil nazaj v ZDA. Na srečanju jim je ponudil "korenček in palico".

Birokracijo lahko zmanjšamo za 75 odstotkov
Trump je direktorjem podjetij, kot so Ford, Dow Chemical, Dell Technologies, Tesla in drugi, dejal, da bi rad davke znižal za od 15 do 20 odstotkov z zdajšnje 35-odstotne ravni obdavčitve. A kot je pojasnil Trump, so mu podjetniki potožili, da so še večja težava kot davki različni predpisi in regulacije. "Mislim, da lahko birokracijo zmanjšamo za 75 odstotkov, morda celo za več," je Trump sporočil poslovnežem v Rooseveltovi sobi.

Kdor bo v ZDA zaprl tovarno, bo plačal "ceno"
Trump je direktorjem položil na srce, da lahko premikajo proizvodnjo med posameznimi zveznimi državami znotraj ZDA, a tisti, ki bo odšel iz države, "bo plačal ceno". "Podjetniki, ki bodo v ZDA zaprli tovarno in odpustili delavce, tovarno pa nato odprli v kateri drugi državi, se motijo, če mislijo, da bodo njihovi izdelki gladko prečkali ameriško mejo. To se ne bo zgodilo. Za take primere bomo uvedli velik mejni davek," je zagrozil Trump.

Delno zamrznil zaposlovanje v javni upravi
Novi ameriški predsednik je v ponedeljek med drugim zamrznil še zaposlovanje v javni upravi, ki trenutno šteje več kot dva milijona zaposlenih. Zamrznitev ne velja za Pentagon in agencije, ki se ukvarjajo z nacionalno varnostjo, kar pomeni za več kot 75 odstotkov javne uprave. Poleg tega je ustavil financiranje mednarodnih organizacij, ki po svetu informirajo ali pomagajo ženskam pri splavu. Trump se bo v ponedeljek popoldne sešel še z nekaterimi vodilnimi predstavniki sindikatov.

Trump posle uradno predal sinovoma
Trumpov govorec Sean Spicer pa je na ponedeljkovi novinarski konferenci sporočil, da je Trump odstopil z vseh položajev svojega poslovnega imperija "Trumpova organizacija" in posle predal sinovoma Donu in Ericu. 19-stranski dokument, kjer Trump posle uradno predaja sinovoma, ima datum 19. januar, torej dan preden je Trump zaprisegel kot 45. predsednik ZDA.