Trump se je tokrat spravil nad ikono boja za enakopravnost temnopoltih iz prejšnjega stoletja Johna Lewisa. Foto: Reuters
Trump se je tokrat spravil nad ikono boja za enakopravnost temnopoltih iz prejšnjega stoletja Johna Lewisa. Foto: Reuters
John Lewis
Lewis je zadnji preživeli govornik s Pohoda na Washington leta 1963, ki ga je vodil Martin Luther King. Foto: EPA

Lewis, demokrat, je v petek namreč dejal, da se ne bo udeležil Trumpove inavguracije, češ da Trump ni legitimni predsednik. Trump je v odzivu na družbenem omrežju Twitter zapisal, da bi se moral Lewis raje osredotočiti na skrb za svoje volivce in volivke. Dodal je, da je Lewisovo okrožje v "groznem stanju", Lewisa pa je obtožil, da samo govori in nič ne naredi. "Žalostno," je svoj tvit končal Trump.

Lewisovi podporniki so se ostro odzvali. Kot sporočajo, je Lewis, ena najvidnejših osebnosti gibanja za državljanske pravice v šestdesetih letih 20. stoletja, junak in ikona.

Pence izrazil veliko razočaranje
Na Lewisovo sporočilo o neudeležbi na inavguraciji se je po poročanju Reutersa odzval novoizvoljeni podpredsednik Mike Pence, ki je dejal, da upa, da bo Lewis še enkrat razmislil o svoji odločitvi. "Čeprav globoko spoštujem Johna Lewisa in njegove dosežke, predvsem v okviru gibanja za človekove pravice, sem bil močno razočaran, da nekdo njegovega kova dvomi o legitimnosti izvolitve Donalda Trumpa za predsednika in pravi, da se ne bo udeležil inavguracije," je dejal Pence in dodal, da upa, da bo še enkrat razmislil.

Kot poroča BBC, je Lewis sicer še zadnji preživeli govornik s Pohoda na Washington leta 1963, ki ga je vodil Martin Luther King, v njegov bran pa so se zdaj postavili številni politiki in estradniki.

Spor pred dnevom Martina Luthra Kinga
Spor med Trumpom in Lewisom je izbruhnil pred dnevom Martina Luthra Kinga, ki bo 16. januarja. Lewis je bil sicer Kingov sodelavec in prijatelj. Zaradi svojega boja za enakopravnost temnopoltih je Lewisa tudi pretepla policija, leta 1965 je tako dobil poškodbe glave.

Aktivisti za državljanske pravice, ki jih vodi Al Sharpton, so medtem začeli proteste, ki bodo trajali do Trumpovega prevzema oblasti 20. januarja. Več tisoč protestnikov se je v zelo nizkih temperaturah odpravilo k spomeniku Martinu Luthru Kingu in vzklikalo: "Ni pravice, ni miru."