Svet
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Lavrov trdi, da ima Moskva neizpodbitne dokaze o uprizoritvi kemičnega napada s pomočjo tuje obveščevalne službe. Foto: Reuters
James Mattis
ZDA so zavezane mirovnemu procesu pod pokroviteljstvom ZN-a, je dejal Mattis. Foto: Reuters
Vasilij Nebenzja
Ruski veleposlanik pri ZN-u Nebenzja trdi, da je edini cilj Zahoda zrušenje sirske vlade Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Francoski predsednik Macron je dejal, da Francija ima dokaze, da je Al Asadov režim uporabil kemično orožje v Dumi, vendar jih ni predstavil. Foto: Reuters
VIDEO
Washington: Al Asad v Sir...
VIDEO
Varnostni Svet ZN: Rusija...
VIDEO
Svet čaka na odločitev Za...

Dodaj v

Rusija poskuša zahodne sile odvrniti od napada na Sirijo

OPCW v soboto začenja s preiskavo morebitnega kemičnega napada
13. april 2018 ob 07:38,
zadnji poseg: 13. april 2018 ob 22:22
Moskva,Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Rusija je okrepila prizadevanja, da bi zahodne sile - ZDA ter Veliko Britanijo in Francijo - odvrnila od napada na sirske sile v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem v Dumi.

Ruski predsednik Vladmir Putin je francoskega kolega Emmanuela Macrona opozoril pred "nevarnimi dejanji", zunanji minister Sergej Lavrov je Evropo posvaril pred novim prebežniškim valom v primeru posredovanja, rusko obrambno ministrstvo pa je odgovornost za kemični napad pripisalo Veliki Britaniji.

Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so medtem na poti v Sirijo in bodo preiskavo začeli v soboto. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je sporočil, da bodo inšpektorjem omogočili neoviran dostop, kamor bodo želeli in kadarkoli bodo želeli. Rusija je medtem po poročanju Televizije Slovenija že sporočila, da izsledkov OPCW-ja v Siriji ne bo priznala.

Ruska vojska odgovornost pripisuje Londonu
Ruska vojska ima "dokaze, ki kažejo na neposredno vpletenost Velike Britanije pri pripravi te provokacije v Vzhodni Guti", je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

London je po njegovih navedbah naročil Belim čeladam, ki pomagajo ponesrečencem na območjih pod nadzorom upornikov, naj uprizorijo domnevni kemični napad v sirskem mestu Duma. Bele čelade so nato tudi prve poročale o napadu.

"Belim čeladam so povedali, da bo skupina Džaiš al Islam med 3. in 6. aprilom izvedla serijo topniških napadov na Damask. To je sprožilo odziv vladnih sil, kar so Bele čelade izkoristile za uprizoritev te provokacije," razlaga Konašenkov.

Moskva razpolaga s pogovori z ljudmi, ki so neposredno sodelovali pri širjenju videoposnetkov, namenjenih temu, da bi verjeli, da je dejansko prišlo do napada s kemičnim orožjem, trdi obrambno ministrstvo.

Rusija je že pred tem trdila, da gre za nameščen napad, niso pa doslej pri tem omenjali Londona. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je trdil, da je bil napad uprizorjen. "Imamo neizpodbitne dokaze, da je bil to še en uprizorjen dogodek in da je obveščevalna služba določene države, ki je zdaj v ospredju rusofobne kampanje, vpletena v ta uprizorjen dogodek," je dejal ruski zunanji minister.

"Najslabša lažna novica ruske propagande"
Britanska veleposlanica pri Združenih narodih Karen Pierce je zelo ostro zanikala navedbe ruskega obrambnega ministrstva o britanski odgovornosti za domnevni kemični napad. "To je groteskno, gre za očitno laž in najslabšo lažno novico, ki je prišla iz ruskega propagandnega stroja," je dejala.

Guterres: Ni vojaške rešitve za konflikt
Medtem se je na zahtevo Rusije na odprti seji sestal Varnostni svet Združenih narodov. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je opozoril, da bi zadnje napetosti glede domnevne uporabe kemičnega orožja v Siriji lahko "izbruhnile v popolno vojaško eskalacijo". "Že osem let ljudje v Siriji trpijo in trpijo. Znova poudarjam - ni vojaške rešitve za ta konflikt," je dejal Guterres.

Nebenzja: Cilj Zahoda je zrušenje Al Asadove vlade
Ruski veleposlanik pri ZN-ju Vasilij Nebenzja je na zasedanju sil, ki v odzivu na domnevni kemični napad grozijo z napadom - torej ZDA, Veliko Britanijo in Francijo - obtožil, da je njihov edini cilj strmoglaviti sirsko vlado Bašarja Al Asada in pregnati Rusijo iz Sirije. "Še naprej gledamo nevarne vojaške priprave za nezakonito uporabo sile proti suvereni državi," je še povedal.

"Pri takšnih odločitvah se ne hiti. Če hitiš, narediš napako," je možnost napada na sirske sile komentirala veleposlanica ZDA pri ZN-u Nikki Haley.

Lavrov svari pred novimi prebežniki
Lavrov je predtem opozoril, da bi posredovanje Zahoda po domnevnem napadu lahko sprožilo nov prebežniški val v Evropo. Kot je na novinarski konferenci v Moskvi dejal Lavrov, bi lahko že majhna dejanja pripeljala do "novih valov migrantov v Evropo in drugih dogodkov, ki jih ne potrebujemo ne mi ne naši evropski sosedje in bi razveselili le tiste, ki jih varuje ocean".

Rusija je že predtem opozorila, da bi lahko ameriški zračni napadi kot odziv na sobotni domnevni kemični napad v Siriji sprožili vojno med ZDA in Rusijo. Moskva obtožuje Washington, da ogroža mednarodni mir.

Mattis poziva k previdnemu odzivu ZDA
Ameriški obrambni minister James Mattis je medtem pozval k previdnemu odzivu ZDA na sobotni domnevni kemični napad v Dumi. Kot je dejal, nimajo dokazov, da je za napad neposredno kriv režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Kot poroča Al Džazira, Mattis, ki so mu mediji sicer nadeli vzdevek nori pes, umirja retoriko predsednika Donalda Trumpa in napovedi vojaškega napada na sile sirske vlade. Trump, ki je dejal, da je za "grozoto" v Dumi zaradi podpiranja sirske vlade odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin, je sicer napovedal raketni napad na Sirijo, nato pa je dejal, da nikoli ni povedal, kdaj bo napad. "Lahko bi bilo zelo kmalu ali niti ne tako kmalu," je dejal.

Na javnem zaslišanju v kongresu je Mattis dejal, da se ZDA "ne bodo vpletle v samo državljansko vojno" in da so še naprej zavezane pogajanjem v Ženevi za končanje vojne pod pokroviteljstvom ZN-a.

"Želimo zaustaviti pobijanje nedolžnih ljudi," je dejal in dodal, da iščejo način, kako preprečiti, da stvari uidejo nadzoru. "Naša strategija je enaka kot pred letom dni: doseči mir s pomočjo ZN-a. Obenem stiskamo IS za vrat, dokler ga ne zadušimo," je dejal.

Glede neposredne odgovornosti Al Asada za sobotni napad je Mattis članom kongresa dejal: "Ne morem vam dejati, da imamo za to dokaze." Dodal je, da na tistem terenu ZDA nimajo svojih enot, ki bi lahko potrdile navedbe. "Verjamem, da je bil kemični napad, zdaj pa iščemo konkretne dokaze," je dejal.

Macron pa: Imamo dokaze
Ameriški uslužbenci so sicer dejali, da je preiskava vzorcev žrtev pokazala uporabo klora in živčnega strupa. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je zatrdil, da ima Francija "dokaze", da je sirska vlada napadla Dumo s kemičnim orožjem, vsaj klorom, a podrobnosti ni predstavil.

Ob tem je v intervjuju za televizijo TF1 napovedal, da bo Francija na to odgovorila takrat, ko se bo za to odločila. Dodal je, da se o tem še usklajuje s Trumpom. Francoski predsednik, ki je uporabo kemičnega orožja že večkrat označil za skrajno mejo, je še dejal, da je eden izmed njegovih ciljev "odstraniti zmogljivosti sirskega režima za kemične napade". Obenem je zagotovil, da Francija ne bo dovolila stopnjevanja razmer ali česar koli, kar bi lahko ogrozilo stabilnost regije.

Vodja Macronove stranke Naprej republika in tesni predsednikov sodelavec Christophe Castaner je medtem za televiziji BFMTV in RMC dejal, da bo Macron odločitev o morebitnem napadu na Sirijo zadržal v tajnosti. "Če se bomo odločili za napade, vam ne bom povedal," je dejal Castaner. "In tudi predsednik republike vam tega ne bo izdal".

Castaner je pojasnil, da morebitne odločitve o napadu ne bodo razkrili, da ne bi ogrozili "kakovosti vojaškega posredovanja" in ljudi, ki bi sodelovali v njem. Poudaril je, da je treba zaščititi interese Francije, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Putin posvaril Macrona
Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru francoskega predsednika Macrona posvaril pred "nevarnimi dejanji" v Siriji.

"Najpomembneje se je vzdržati nepremišljenih in nevarnih dejanj, ki bi predstavljala hudo kršitev ustanovne listine Združenih narodov in bi imela nepredvidljive posledice," so po Putinovem telefonskem pogovoru z Macronom sporočili iz Kremlja.

Britanska vlada: Zelo verjetno, da je kriv Al Asad
Člani britanske vlade so se strinjali, da je "zelo verjetno", da je za napad odgovoren Al Asadov režim, dodali pa so, da uporaba kemičnega orožja ne sme ostati "brez odgovora". Premierka Theresa May se je v četrtek po telefonu pogovarjala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Strinjala sta se, da je potrebno odvračanje od uporabe kemičnega orožja v Siriji in da bosta na to temo "tesno sodelovala".

Medtem je vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn dejal, da bi morala Velika Britanija pritiskati za neodvisno preiskavo "grozljivega kemičnega napada" pod vodstvom ZN-a, da bi lahko bili odgovorni kaznovani, namesto da čaka na navodila ameriškega predsednika.

Corbyn je dodal, da bi morala biti v parlamentu razprava pred odločitvijo o vojaški akciji, poroča Reuters.

Velika Britanija je v Siriji sicer izvajala napade na t. i. Islamsko državo, ne pa tudi na vladne sile. Po anketi YouGov napad na Sirijo v Veliki Britaniji podpira le 20 odstotkov javnosti. Leta 2013 je britanski parlament zavrnil britanski napad na Al Asada, kar je predlagal takratni konservativni premier David Cameron.

Sirska vlada zanika krivdo
Sirska vlada pod vodstvom predsednika Bašarja Al Asada, ki uživa vojaško in politično podporo Rusije, je zanikala vpletenost v napad, poročila o uporabi kemičnega orožja pa je označila za "izmišljena".

Ruske ladje zapustile oporišče Tartus
Kot poroča Reuters, naj bi imela Rusija v sirskem zračnem oporišču Hmeimim na desetine vojaških letal, vključno z lovci in bombniki, v Sredozemskem morju pa od 10 do 15 vojaških ladij in podpornih plovil. Ruska tiskovna agencija Interfax, ki navaja Vladimirja Šamanova, predsednika odbora za obrambo v spodnjem domu ruskega parlamenta, poroča, da so ruske ladje zapustile pomorsko oporišče Tartus, in sicer zaradi lastne varnosti, kar je "običajna praksa" ob grožnjah z napadom.

Sirska vlada in ruske sile v Siriji imajo na voljo rakete zemlja-zrak in protiletalske sisteme.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Alchemist
# 13.04.2018 ob 07:46
V Moskvi so očitno bolj pri pameti kot v Wagshintonu.
KLIPAN
# 13.04.2018 ob 07:52
@Cebaka
"Tukaj sem na strani naših zaveznikov ZDA, VB in Francije. Ob morebitnem vojaškem spopadu v Siriji bi morala tudi Slovenija poslati svoj elitni bataljon - seveda ob pogoju da je 'combat ready'."

Kako imaš lahko nekoga, ki je z lažjo napadel Irak, pobil na stotisoče nedoižnih, nato napadel še Libijo, destabiliziral Sirijo, oboroževal islamiste, prodajal rekordne količine orožja Saudijcem, sprožil največji begunski val po drugi svetovni vojni, ki napada države samo in izključno samo zaradi ekonomskih interesov, ki sklepa posle z šeriatskimi Saudijci,......skratka morilce, lažnivce.....za zaveznike????
Tudi, če so na pairu "zavezniki" se ljudi ocenjuje po njihovih dejanjih.
Največji morilci in napadalci na druge države pač ne morejo biti zavezniki. Razen, če nisi sam morilec in lažnivec.
oknelej
# 13.04.2018 ob 08:00
Francija: Imamo dokaze, ampak jih nebi predstavili.
ZDA: Bil je napad s kemičnim orožjem ampak še iščemo dokaze da je bil.
Nisem pristaš Rusije, ampak poslušanje takšnih nebuloz od nekih svetovnih voditeljev je smešno.
Prav tako tisti ki znamo razmišljat s svojo glavo se sprašujemo zakaj bi Asad uporabil bojni strup 1. teden preden je osvojil celotno območje? Zakaj bi sam sebe ustrelil v koleno z namenom da pobije 50 upornikov?
Spet ima od tega dejanja korist samo zahod, ki lahko začne nakladat kaksni hodobnezi so rusi in Asad in kako potrebujemo ZDA, VB itd. kajti samo oni lahko zagotavljajo pravičen svet bla bla bla...
Vojna na bliznjem vzhodu pa koristi itak najbolj ZDA če jim nebi koristila se nebi vpletali v vsako jebeno drzavo tam doli. Probleme potem itak resuje butasta Evropa z svojimi genijalci na čelu.
božičeek
# 13.04.2018 ob 07:52
Nekateri komentatorji bi se igrali mal vojno. Kaj moras imet v glavi, mi ni jasno. Na eni strani narcisoidni psihopat, na drugi strani prepotentnez. V lepi situaciji smo. Kakorkoli je, pa vidim vec upanja za mir na strani rusa.
Uomo Tigre
# 13.04.2018 ob 07:50
Če se med hladno vojno niso zrausali, se ne bodo niti zdaj.

Hecno, ampak jedrsko orožje je garant za mir. Če ga ta dva ne bi imela, bi že pokalo.
santaonn
# 13.04.2018 ob 07:56
Noro. Zastrupitev v VB -> ni dozakov kdo je bil kriv --> obtoži Rusijo --> Izgon diplomatov.
Kemični napad v siriji -> nobenih dokazov KDO/ČE je kriv -> raketni napad na Siriji (in s tem na ruske vojaške sile istočasno).
PravnoSredstvo
# 13.04.2018 ob 07:59
@Cebaka??? Saj se hecas z izjavami ane? Imas mogoce 15let in prevec igras call of duty? Vojna bi igra otrok bozji..ne morem verjeti kaj prebiram..tole kar se trenutno dogaja nas lahko vse pahne v kameno dobo, nekateri pa se vedno sanjate o raznih merjenjih ti*ev in petelinjenju??
Kalvos
# 13.04.2018 ob 07:54
Fantje, pamet v roke. To ni peskovnik. Noro, da se lahko svet zamaje in tone in je na robu vojne, samo zato ker se nekdo zjutraj zbidu z mačkom, gre na Twiter in napiše nekaj norih besed, ali stavkov. Še vedno menim, da bi morala biti tudi Slovenije nevtralna in ne da daje miljone za misije na nekih kriznih območjih, ki so krizni samo zato, ker se ne preneha z imperialističnimi dejanji, iskanjem interesov, zahtevah po bogastvih narave. Kaj nas šele čaka, ko se bo zares začel boj za pitno vodo ?????
Max44
# 13.04.2018 ob 07:57
Ven iz NATO..
preprodajalci orožja spet iščejo dobičke.....
SamoRes
# 13.04.2018 ob 07:54
Slovenci moramo začet akcijo zbiranja podpisov za izstop iz Nata, preden nas ZDA, VB in Francija vpletejo v vojno. Kot vemo so z gnusnimi lažmi že uničili Irak in povzročili begunsko krizo in razmah terorizma, prav tako je Francija bila glavna pri napadih na Libijo.
Sedaj se zaganjajo še v Sirijo.
Na volitvah podprite stranke, ki niso podložne Natu, ZDA in zahodnjaškim vojnim zločincem.
KLIPAN
# 13.04.2018 ob 07:58
@Cebaka
"Če ima Francija dokaze, potem je potrebno čimprej napasti Sirijo in odstraniti kemičnega zločinca Asada, tole mečkanje v Siriji traja že predolgo - potrebujemo 'blitzkrieg' (hitro vojaško akcijo), odstranitev Asada, demokratizacijo Sirije. Slovenija naj tukaj izpolni svoje zaveze kot NATO zaveznica."

Komaj čakamo, da vidimo te dokaze.
Saj veš kaj se je zgodilo z "dokazi" iz Iraka, a ne? Ali si že pozabil?
Vemo tudi kaj se je zgodilo, ko je Amerika izvedla "demokratizacijo" Iraka in Libije.
Po "demokratizaciji" so oblast prevzeli islamisti.
"Opozicija" v Siriji je prav tako enaka-sami skrajni islamisti, vaši zavezniki. To je torej ta islamistična "demokratizacija", ki nam jo ponujajo Amerika in "zavezniki".
Hvala lepa za tako demokratizacijo. Raje sem nedemokratiziran in neosvobojen, kot da živim pod Ameriško-islamistično okupacijo.
el CARTEL
# 13.04.2018 ob 08:00
Macron: Imamo dokaze, Mattis: Iščemo dokaze

hehe

klasični zahodnjaki in ameriški podrepniki.

eden že trobi o dokazih (preiskava se še ni začela), drugi pa išče dokaze (ki bodo ustrezali pred-pripravljenem narativu)

smešno. blodnje pač.

EU vojska - nikoli. meni bučke ne bodo prodajali razni macroni, ki bodo potem naše vojake vodili v vojne pod izmišenimi razlogi.
Lukos
# 13.04.2018 ob 08:14
Macron je psihično bolan, ima kompleks "mame" vedno rabi nekoga, ki ga bo držal za roko in se tudi bo podredil jim. Zato tudi ima ženo, ki bi lahko bila njegova mama, deluje kot bi bil 6 let star otrok.
KLIPAN
# 13.04.2018 ob 08:03
Sirijski mediji že poročajo, da je ISIS izkoristil grožnje Amerike in napredoval v pokrajini Homs.
A mi lahko ljubitelji Nata odgovorijo, od kdaj so skrajni islamisti vaši prijatelji in zavezniki?
Oziroma, kdaj boste vi končno ugotovili, da so Nato in Isis partnerji?
vsx1016
# 13.04.2018 ob 07:58
BREAKING NEWS
Kapetan ameriške letalonosilke odgovarja Macronu

(ang) Son, your ego is writing checks your body can't cash.

el CARTEL
# 13.04.2018 ob 08:01
Če ima Francija dokaze, potem je potrebno čimprej napasti Sirijo

ne haluciniraj,
od kje pa ojdipovcu dokazi, ni niti blizu sirije.
povsem enako verjetno je,d a ima dokaze pakistan ali zimbabve.

američani so mu rekli kaj naj pove.
sosman
# 13.04.2018 ob 08:12
Direktne konfrontacije ne bo, ker je to The End. Macron pa naj gre raje k svoji babici na govejo župco, ker seka bedarije. Ima dokaze, pa jih ne predstavi? Zakaj že ?
karlo6
# 13.04.2018 ob 08:01
Če bodo kavbojci slučajno nehali izzivati v siriji bodo pa ponovno začeli v ukrajini
SamoRes
# 13.04.2018 ob 07:59
Slovenija bi morala razglasiti nevtralnost, saj nas članstvo v Natu ogroža.
Na to temo bodo morale odgovarjati tudi stranke na predvolilnih soočenjih.
Kot vemo je sedaj edina stranka, ki ima v programu izstop iz Nata in formiranje slovenske vojske za delovanje le v domovini Levica. Nsi in Sds fanatično podpirata Nato in ZDA. Ostali se bodo morali tudi izjasniti.
Ne želimo, da po nas padajo bombe zaradi konflikta v Siriji, ki se nas ne tiče in Slovenci smo gotovo v veliki meri proti norim potezam Trumpa, Macrona in Mayeve, ki jih moramo zaradi članstva podpirati.
audiac
# 13.04.2018 ob 08:23
Moskva: Glavna prioriteta je odvrniti nevarnost vojne

Vsaj enkrat si zaslužite na MMC pohvalo za normalen naslov.Začuda brez pritlehnih insinuacij in zavajanj.To je tukaj pri geopolitiki že redko.
karlo6
# 13.04.2018 ob 08:11
Teresa May Merkla, Juncker , ter nešolani Shulc, ki so vsi po vrsti za dom onemoglih, pa lepo vodijo Evropo v prepad.
SamoRes
# 13.04.2018 ob 08:34
Najbolj sprevrženi so pa Francozi, ki imajo vedno več svojih problemov, pa se vmešavajo povsod, kjer je potrebno lajati pod okriljem ZDA. Vmes pa prodajajo orožje Savdijcem in cvilijo, da poka po Parizu. Le zakaj?
KLIPAN
# 13.04.2018 ob 08:05
@Cebaka
Z največjimi morilci v zadnjih desetletjih in največjimi lažnivci NE moreš biti zaveznik, če imaš vsaj osnovno moralno-etično vzgojo.
RudeCorona
# 13.04.2018 ob 08:05
9. april: "Major decisions would be made concerning Syria in the coming 24-48 hours"
11. april: "Missiles will be coming, nice new and smart"
13. april: "No final decision has been made concerning Syria"

Ja, točno tako se rešuje globalne krize. Najprej si sam postaviš roke, ki se jih ne moreš držat in potem izrečeš grožnje, ki jih ne moreš izvršit.

Shut the fuck up, Donnie.
SamoRes
# 13.04.2018 ob 08:02
Levica, ki nasprotuje slovenskemu članstvu v zvezi Nato, zbira podpise proti oboroževanju v višini 1,2 milijarde evrov. Nova Slovenija na drugi strani meni, da je propaganda proti Natu nedopustna in jo je treba v kali zatreti.
Amur
# 13.04.2018 ob 07:53
No ISIS je že izkoristil trenutno zmedo in relociranje sirske aviacije...bravo Jenkiji...
Mirko Tipka
# 13.04.2018 ob 08:23
Macron: Imamo dokaze, Mattis: Iščemo dokaze

Če bi imeli dokaze, bi jih pokazali... tako pa je vse nateg
KLIPAN
# 13.04.2018 ob 08:08
"Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so medtem na poti v Sirijo in bodo s preiskavo začeli v soboto. Kot poroča Reuters, ni jasno, ali bodo ZDA in njihove zaveznice z odločitvijo o napadih počakale na rezultate preiskave."

Če počakajo-vedo da so se spet osmešili pred celim svetom.
Zato me je resnično strah, da se bo napad začel pred začetkom preiskave, kar bo seveda še en dokaz več, kaki lažnivci in morilci so Nato države.
pancho
# 13.04.2018 ob 08:10
https://rs-lat.sputniknews.com/svet/201804131115247
372-olbrajt-sirija-rat/

Ko ugotoviš, da je Obama dal "upornikom" zeleno luč za uporabo kemičnega orožja
Binder Dandet
# 13.04.2018 ob 08:30
Obtožujejo in grozijo z vojno, zdaj pa iščejo dokaze. GTFO
power2thepeople
# 13.04.2018 ob 08:29
NEVERJETNO! Vedno znova in znova ZAHOD zakuha napetosti ko se pojavljajo veliki dogodki kot so OLIMPIJSKE IGRE V SOČIJU (UKRAJINA), sedaj nogometno prvenstvo ki bo potekalo v juniju 2018!!! Torej ponovno načrtno omadeževanje in demoniziranje Rusije. NEVERJETNO. Če smo zahod in demokracija res tako pravični in na pravi poti, potem si res ne bi smeli privoščiti takšnih umazanih igric, saj smo menda boljši mar ne?
capStane55
# 13.04.2018 ob 08:28
Francoski diktatorček bi rad napadel. Glede na to da resne preiskave ni bilo, je kot je napisal nekdo včeraj dokaze dobil lahko le v SA kuverti. Sicer pa ne vem zakaj se skriva za fake dokazi in ne pove da bi se rad malo igral Napoleona... aja, na Zahodu nam vladajo demokrati in ljudstvo verjame vse...
tone7
# 13.04.2018 ob 09:08
@ Cebaka. Nikar ne pametuj in ne pošiljaj drugih na bojišče. Pojdi sam, če nisi usrane. Gotovo si desničar, ker si tako idiotsko militanten
UM
# 13.04.2018 ob 08:08
Američani so tako jezni na Ruse, ker so sebi izbrali najboljšega gospodarja sodobnosti - PUTINA, njim pa so izbrali nevarnega - TRAMPA -: ) - : ) - : )
Simba
# 13.04.2018 ob 08:46
Hik: "Verjetno mu jih je včeraj dostavil oni v plahte zaviti bradonja, ki mu je Emanuelček tako zaljubljeno lizal roko."

Ne, tisto šotorsko krilo mu je zrihtalo 18 miliard biznisa in je začel takoj po podpisu lajat da ima dokaze... kaj bolj prozornega si nebi mogel zamislit
Bivši uporabnik
# 13.04.2018 ob 08:38
Macron: Imamo dokaze

Verjetno mu jih je včeraj dostavil oni v plahte zaviti bradonja, ki mu je Emanuelček tako zaljubljeno lizal roko.
ptuj012345
# 13.04.2018 ob 08:40
Vprasanje je, kaj bodo pokazali rezultati preiskave. Bojim se, da je zgodba, ki nam jo bodo preiskovalci predstavili, ze pripravljena.
Zdrav clovek ve, da Asad s kemicnim napadom zelo omejenega obsega in to na civiliste v vojaskem smislu niti v najmanjsi meri ni vplival na razvoj dogodkov (hitrost in koncni rezultat). Na sodiscu se o krivdi doloca (predvsem) na osnovi motiva. Tega v tem primeru ni. Iz Trumpovega pisanja je sicer zaznati, da je edini, ki jim je ostal sledeci. "Asad je zival, ki uziva v zaplinjanju lastnih ljudi". Torej lahko amerisko izvajanje razumemo kot, da si je Asad ob (tik pred) novi vojaski zmagi privoscil se nekaj zivalskega uzitka. Ob tem je pa taksen psihopat, da mu je kljub temu, da ve, da mu bodo zaradi tega drzavo zravnali z zemljo, malo mar za to.
Ne gre spregledati tudi dejstva, da ni bilo prakticno niti enega poziva (ne zdaj, ne kdaj prej) Asada pripeljati pred sodisce za vojne zlocince. Pac pa je ob vsakem takem incidentu (incidentu za to, ker sploh ne vemo kaj se je zgodilo in ce se je zgodilo; ce se je zgodilo, je seveda skrajno zavrzno dejanje) sledil raketni napad ali napoved le tega. Razume se potemtakem lahko, da ni namen kaznovati krivcev, temvec je namen rusiti, unicevati, zasesti, ... Naklep je torej znan. To pa seveda prinese dvom o dogodkih, ki so osnova za prej opisana dejanja. Se posebej zato, ker so igralci isti. Torej tisti, ki so imeli tudi v primeru Iraka vse dokaze ... Dokaze za nekaj, kar ni obstajalo. Zahod (seveda ne samo Zahod, vendar smo Zahodnjaki in higienicno je, da najprej pocistimo pred svojim pragom in se sele nato zacnemo ukvarjati z drugimi) ima zelo krvave roke. Zaradi svojega pocetja in zato, ker krivcev (boy Bush, Blair in se mnogi drugi) za milijone zrtev v Iraku (in se marsikje) niti poskusal ni pripeljati pred sodisca.
Seneca
# 13.04.2018 ob 08:09
@Uomo Tigre Hecno, ampak jedrsko orožje je garant za mir.

To drži, dokler ga ni imel Pakistan, sta se z Indija stalno izzivala, enako se tudi Sev. Korejo zdaj nihče ne upa "osvobajati"
didldadl
# 13.04.2018 ob 08:44
Zakaj zahod na vse pretege išče kakršenkoli izgovor za napad na Rusijo?
Tako hitro je vse eskaliralo pa brez kakršnih kolih dokazanih in konkretnih dejanj.
Bivši uporabnik
# 13.04.2018 ob 08:18
zahodni zavezniki in Rusi so 1945 ustavili naciste, kdo bo danes ustavil zahodne imperialiste?
didldadl
# 13.04.2018 ob 08:55
Nevrjetno je kako hitro se pa recimo pozabi da je ZDA vohunila (in za razliko od ostalih preteklih zločinov ki jih naprtijo Rusiji - DOKAZANO vohunila) za svojimi državljani in za svojimi zavezniki.
To pa ni bilo vredno izgona diplomatov in groženj z raketami ipd.
DE(j)MOKRA(s)T
# 13.04.2018 ob 08:44
lažejo ko pes teče kje dam podpis za ven iz NATO pakta?
DeepBlue
# 13.04.2018 ob 08:52
A ste res na tem portalu med komentatorji takšni bolniki, ki si želite vojne? Kaj, ko bi poiskali pomoč?
Simba
# 13.04.2018 ob 08:41
Cebaka: "Če ima Francija dokaze, potem je potrebno čimprej napasti Sirijo"

Če bi francija imela dokaze bi jih lahko si ogledoval po vseh main stream medijih.
Če čebula nebi imela če, ne bi bila čebula ampak bula.
koristni
# 13.04.2018 ob 08:57
Francoski predsednik Macron je dejal, da Francija ima dokaze, da je Al Asadov režim uporabil kemično orožje v Dumi, vendar jih ni predstavil.

Tipično laganje. Če bi res imel kaj, bi kazal na vsakem koraku.
Nikolaj
# 13.04.2018 ob 08:42
ZDA spominjajo na Nemčijo v obdobju 1935 - 1938.
Tudi ameriški voditelj vedno bolj spominja na takratnega nemškega voditelja.
Vsi vemo, da je Nemčija kot agresorka končala v ruševinah.
To čaka tudi ZDA, če bo sprovocirala III. svetovno vojno.
Se pa čudim Franciji in Veliki Britaniji; očitno ju II. svetovna vojna ni spametovala.
mjurma2
# 13.04.2018 ob 08:26
To pove vse:

"Macron: Imamo dokaze, Mattis: Iščemo dokaze"
SamoRes
# 13.04.2018 ob 08:18
Torej lahko izbiramo. Ali bomo izstopili iz Nata in poletje preživeli nekje na slovenski obali in spremljali novice o konfliktu v Siriji ali bomo kot člani Nata pripravljali bunkerje in čakali da nas potegnejo v vojno za tuje interese.
dharma
# 13.04.2018 ob 09:10
Seveda, da ima Macron oz. Francija dokaze. Pa saj jih je ravno MMC včeraj obelodanil. Gre namreč za nakazilo SA za pičlih 18milijard dolarjev. Več sploh ne rabiš.
tone7
# 13.04.2018 ob 09:09
Makron in angleška kokoš imata dokaze, kako bolano. Sta le dva lažnivca
Kazalo