Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v ponedeljek Američane znova razveselil oziroma razočaral s svojim predlogom, da bi bilo treba popolnoma prepovedati vstop v ZDA vsem muslimanom z vsega sveta, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja po svetu. Foto: Reuters
Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v ponedeljek Američane znova razveselil oziroma razočaral s svojim predlogom, da bi bilo treba popolnoma prepovedati vstop v ZDA vsem muslimanom z vsega sveta, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja po svetu. Foto: Reuters
false
Trumpova podpora v anketah med republikanci je začela naraščati po terorističnih napadih v Parizu in v Kaliforniji, ker je v svojih izjavah najbolj agresiven. Foto: Reuters
San Bernardino - množično streljanje
Pred tednom dni sta zakonca, ki naj bi prisegla zvestobo IS-ju, napadla zgradbo Inland Regional Center, v kateri pomagajo osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, in ubila 14, ranila pa 21 ljudi. Foto: Reuters
Obsodbe Trumpovih izjav o muslimanih

"Popolna in totalna ustavitev bi morala veljati, vse dokler ameriške oblasti ne ugotovijo, kakšen je odnos muslimanov do ZDA," je zapisal vodilni republikanski kandidat v tekmi za predsednika države in svojo misel ponovil na predvolilnem srečanju v ameriški zvezni državi Južni Karolini, kjer je bil deležen glasnih vzklikov odobravanja. Njegov predlog novega protipriseljenskega ukrepa, uperjenega proti muslimanom, pa bi veljal celo za turiste.

Jeb Bush: "Trumpu se je utrgalo"
Sledil je hiter odziv nekaterih drugih republikancev in celo Bele hiše. "Izjave gospoda Trumpa so v nasprotju z ameriškimi vrednotami in varnostnimi interesi," je zapisala v odzivu Bela hiša. Guverner New Jerseyja Chris Christie, ki prav tako kandidira za predsednika ZDA, je Trumpove izjave opredelil kot smešne in menil, da jih lahko poda le nekdo, ki nima nobenih izkušenj in ne ve, kaj govori.

Republikanski predsedniški kandidat Lindsey Graham iz Južne Karoline je vse druge kandidate pozval, naj obsodijo Trumpovo izjavo, guverner John Kasich je menil, da gre za nov primer nezaslišanosti, ki pride na dan, ko Trump odpre usta, in še en razlog, zakaj je popolnoma neprimeren za predsednika ZDA. Nekdanji guverner Floride Jeb Bush pa je sporočil, da se je Trumpu utrgalo.

Za glave se prijemajo tudi lokalni voditelji stranke. Predsednica republikancev v New Hampshiru Jennifer Horn je dejala, da je Trumpova ideja "nerepublikanska" in "neameriška". Predsednik republikancev Južne Karoline Matt Morre pa je dejal, da ga je kot konservativca, ki resno jemlje versko svobodo, kar zmrazilo.

Pridobivanje političnih točk
Trump je svojo kampanjo močno naslonil na prodobivanje političnih točk s protipriseljensko politiko. Vseskozi ponavlja, da bi na meji z Mehiko postavil visok zid, ki bi preprečil nelegalne vstope v državo oziroma "preprečil Mehiki, da bi v ZDA pošiljala kriminalce in posiljevalce".

Trumpova izjava je slonela na nedavni javni raziskavi javnega mnenje, ki ga je izvedlo konservativno miselno središče (think tank) Center for Security Policy, po kateri naj bi 25 odstotkov anketiranih menilo, da muslimani v ZDA verjamejo, da je nasilje nad Američani upravičeno. Sicer pa je bil Trump nedavno deležen posmehovanja, ko se je zavzel celo za zaprtje mošej po ZDA in zahteval uvedbo nadzora vseh muslimanov v državi.

Med drugim pa zagovarja mučenje in pobijanje osumljenih teroristov in ščuva Američane nad družinske člane zakonskega para, ki sta v San Bernardinu ubila 14 ljudi. FBI še vodi preiskavo in ne ve veliko o motivaciji množičnih morilcev, Trump pa že ve, da so v nasilje vpleteni tudi njuni družinski člani.

Pred tednom dni sta Tashfeena Malik in Syed Rizwan Farook oborožena do zob (v njunem avtomobilu so našli 1.600 nabojev) napadla zgradbo Inland Regional Center, v kateri pomagajo osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, in ubila 14, ranila pa 21 ljudi. Strelka Tashfeen Malik naj bi na družbenem omrežju Facebooku prisegla pripadnost voditelju t. i. Islamske države Abu Bakru Al Bagdadiju, kar je sicer storila pod drugim imenom. Zakonski par je policija ustrelila, ko sta hotela pobegniti s kraja zločina.

Ameriški predsednik Barack Obama je javnost že v nedeljo opozoril, naj nedavni dogodek ne vpliva na delitev. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest meni, da Trump igra na karto zastraševanja in obuja temne elemente ameriške družbe. Demokratski predsedniški kandidati so se prav tako odzvali. Hillary Clinton pa meni, da je njegov predlog obsojanja vreden in deli Američane, Bernard Sanders pa, da spodbuja sovraštvo do muslimanov.

ZDA (spet) spreminjajo sistem opozarjanja pred teroristično nevarnostjo
Minister za domovinsko varnost ZDA Jeh Johnson je sporočil, da bodo kmalu spet spremenili sistem opozarjanja na nevarnost terorizma. Podrobnosti ni izdal, vendar pa naj bi spremembe prinesle boljšo informiranost javnosti o grožnjah. Administracija predsednika Georgea Busha ml. je po napadih 11. septembra 2001 uvedla t. i. barvni sistem nevarnosti, ki se je potem najbolj približeval rdeči tik pred kongresnimi ali splošnimi volitvami, čeprav kakšnih točno določenih groženj nikoli ni bilo. Obama je leta 2011 ta sistem odpravil in ga zamenjal z nečim, čemur se reče nacionalni teroristični opozorilni sistem, ki pa je doslej ostal v naftalinu. Narejen je namreč tako, da se aktivira le, ko obstaja res prava neposredna in točno določena grožnja.

Obsodbe Trumpovih izjav o muslimanih