Trump je v oporišču svoj suknjič zamenjal za jakno ameriških zračnih sil. Foto: Reuters
Trump je v oporišču svoj suknjič zamenjal za jakno ameriških zračnih sil. Foto: Reuters
Donald Trump in Šinzo Abe
Z japonskim premierjem Abejem sta odigrala partijo golfa. Foto: Reuters
Akie Abe in Melania Trump
Melania Trump je imela medtem ženski program. V spremstvu Akie Abe, žene Šinza Abeja, si je ogledala muzej biserov. Foto: Reuters
Trump azijsko turnejo začel na Japonskem

"V preteklosti so nas večkrat podcenjevali. To ni bilo dobro zanje, mar ne?" je dejal Trump ob srečanju z ameriškimi vojaki v letalskem oporišču Jokota blizu Tokia. Poudaril je še, da ZDA "ne bodo nikoli popustile pri obrambi naših ljudi, naše svobode in naše velike ameriške zastave". Strokovnjaki so si enotni, da je svarilo letelo na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, čeprav Trump ne njega ne Severne Koreje v govoru ni omenil.

Predtem je novinarjem na predsedniškem letalu, s katerim sta z ženo Melanio v Tokio poletela s Havajev, dejal, da med turnejo pričakuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter da si ZDA želijo Putinovo pomoč glede Severne Koreje. Srečala bi se lahko v Vietnamu, kjer se bo Trump udeležil srečanja voditeljev foruma o Azijsko-tihomorskem gospodarskem sodelovanju (APEC). "Želimo, da bi Putin pomagal pri Severni Koreji," je poudaril ameriški predsednik.

"Mislim, da so Severni Korejci zelo dobro ljudje"
Severna Koreja je "velika težava za našo državo, za svet in želimo ga rešiti", je dodal Trump in še izjavil, da so Severni Korejci "dobri ljudje". "Mislim, da so zelo dobri ljudje, so delavni in precej toplejši ljudje, kot misli svet," je dejal na letalu. "Upam, da se bo vse uredilo za vse," je povedal.

Severna Koreja bo tudi ena izmed osrednjih tem pogovorov z japonskim premierjem Šinzom Abejem, s katerim je Trump v prijateljskem vzdušju odigral partijo golfa. Pridružil se jima je tudi odlični japonski poklicni igralec golfa Hideki Matsujama.

"Želimo si vzeti čas za razpravo o različnih mednarodnih izzivih, med katerimi je na prvem mestu severnokorejsko vprašanje," je medijem v Tokiu dejal Abe glede pogovorov z ameriškim predsednikom. Pozdravil je Trumpov obisk na Japonskem in ga označil za "zgodovinskega". Poudaril je, da želi "še bolj okrepiti ameriško-japonsko zavezništvo, utemeljeno na zaupanju in prijateljstvu s predsednikom Trumpom".

Ameriški predsednik pa je ob tem dejal, da je "Japonska dragocen in pomemben partner ZDA".

V ponedeljek bo japonski premier Trumpu priredil večerjo, skupaj z ženo Melanio pa se bosta srečala tudi z japonskim cesarjem Akihitom in cesarico Mičiko. Ameriški predsednik se bo na Japonskem srečal tudi z družinami japonskih državljanov, ki jih je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabil severnokorejski režim.

Azijsko turnejo bo Trump v torek nadaljeval v Južni Koreji, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine.

Cilja turneje: podpora glede Severne Koreje in trgovinski odnosi
Eden izmed osrednjih ciljev poti, ki je najdaljša pot katerega koli ameriškega predsednika v tej regiji v zadnjih 25 letih, bo okrepiti mednarodno odločnost za izolacijo severnokorejskega režima, potrditi privrženost ameriškim zavezništvom in partnerstvom v regiji ter ameriško vodstvo pri spodbujanju svobodne in odprte indopacifiške regije.

Trump azijsko turnejo začel na Japonskem