Svet
Donald Trump
Predsednik Trump želi nameniti precej več denarja za vojsko, krčil bi pa socialne programe. Foto: Reuters
Proračun
Javni dolg ZDA se je povzpel na 20.000 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Mick Mulvaney
Trumpov proračunski direktor Mick Mulvaney je napovedal, da bo primanjkljal najverjetneje znašal 1.200 milijard dolarjev. Foto: Reuters
VIDEO
ZDA: Proračun naj bi pove...

Dodaj v

Trumpov predlog proračuna krči socialne programe in povečuje vojaške izdatke

Trump: Imeli bomo najmočnejšo vojsko
13. februar 2018 ob 10:33
Washington - MMC RTV SLO, STA

V ponedeljek objavljeni 4.400 milijard dolarjev vreden proračunski okvir ameriškega predsednika Donalda Trumpa za leto 2019 v skladu s pričakovanji jemlje revnim in daje vojski, proračunski primanjkljaj pa povečuje na več kot tisoč milijard dolarjev.

Republikanci redno opozarjajo na proračunski primanjkljaj, ko je v Beli hiši demokrat. Tako Bill Clinton kot Barack Obama sta bila pod nenehnim pritiskom, da morata znižati primanjkljaj.

Trump, ki je med kampanjo opozarjal na proračunski primanjkljaj in še lani napovedoval proračune, ki bodo imeli vsako leto manj primanjkljaja, medtem primanjkljaj povečuje. Ameriški finančni minister Steve Mnuchin je do konca lanskega leta zatrjeval, da se bodo davčne olajšave zaradi pospešene gospodarske rasti same pokrile in se bo primanjkljaj celo zmanjševal.

Trumpov proračunski direktor Mick Mulvaney je napovedal, da bo v proračunskem letu 2019, ki se bo začelo oktobra letos, 984 milijard dolarjev primanjkljaja, obenem pa v isti sapi priznal, da je verjetnejša številka 1.200 milijard. Čeprav namerava Trump povečati porabo za vojsko za 74 milijard, na 686 milijard, bo večji primanjkljaj skoraj izključno posledica davčnih olajšav.

Obrambno ministrstvo kot razlog za povečanje sredstev za vojsko navaja vpliv oziroma grožnjo Rusije in Kitajske. Trump je napovedal, da bo ameriška vojska močnejša kot kdaj koli do zdaj.

Predsednik predvideva tudi dodatno porabo za obnovo infrastrukture, vendar bo zvezni proračun za to v desetih letih odštel le 200 milijard. Poleg tega naj bi se približno 1,6 milijarde namenilo za gradnjo zidu na meji z Mehiko, čeprav Trump še vedno trdi, da bo zanj plačala Mehika.

500 milijard manj za zdravstveno zavarovanje
Medtem ko želi nameniti več za vojsko, pa predlaga Trump 500 milijard dolarjev manj za program zdravstvenega zavarovanja upokojencev medicare. Predlaga tudi odpravo zveznega financiranja javne televizije PBS in javnega radia NPR ter odpravo financiranja Nacionalnega sklada za umetnost in Nacionalnega sklada za humanistiko.

Agencija za varstvo okolja (EPA) bo dobila tretjino sredstev manj kot doslej in med drugim 30 odstotkov manj denarja za čiščenje najbolj onesnaženih predelov ZDA.

Krčenje sredstev za revne Američane
Čeprav je od bonov za hrano odvisnih več kot 40 milijonov Američanov, Trump predlaga zmanjšanje porabe za ta program za 17 milijard dolarjev v letu 2019. Manj bo denarja za stanovanjske subvencije, prejemniki bonov za hrano, subvencij in zdravstvenega programa za reveže in invalide pa bodo morali najti zaposlitev ali pa bodo ostali brez podpore. Pokojnin pa naj se ne bi dotikali.

Gre sicer le za proračunski okvir. Glavno besedo pri porabi denarja ima namreč kongres. Doslej še noben predsednikov okvir ni prišel skozi kongres tak, kot je bil vanj poslan. Demokrati že izražajo ogorčenje nad zmanjšanjem porabe za domače socialne in druge programe, skupaj z republikanci so proti krčenju porabe za zunanje ministrstvo, nekaj republikancev pa odločno nasprotuje povečanju porabe, kar bo morda vplivalo na projekt infrastrukturne obnove.

Ob tem je Trump pred štirimi dnevi podprl demokratsko-republikanski sporazum v senatu o povečanju proračunske porabe v naslednjih dveh letih za 300 milijard dolarjev. Nekaj več kot polovica bo šla za vojsko, preostalo pa za civilne programe. Za zdaj ni pojasnil, kako se to sklada z napovedanimi varčevalnimi ukrepi za leto 2019.

Javni dolg 20.000 milijard dolarjev
Poleg tega proračunski okvir predvideva 3-odstotno letno gospodarsko rast, nadaljevanje obdobja nizke inflacije in nizkih obresti. Ob dejstvu, da se je javni dolg povzpel na 20.000 milijard dolarjev, je po mnenju ekonomistov tudi to zelo optimistično zastavljeno.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 13.02.2018 ob 10:36
hahaha dežela demokracije in blagostanja, ljudje pa v kontejnerjih živijo in si ne morejo privoščit osnovnih zdravstvenih storitev
Ramus
# 13.02.2018 ob 10:38
Trumpov predlog proračuna krči socialne programe in povečuje vojaške izdatke

Vedno v službi malega človeka,...
SamoRes
# 13.02.2018 ob 10:40
686 milijard za vojsko. S tem denarjem narediš za vse svoje prebivalce blagostanje in vse države na svetu rešiš lakote in pomanjkanja. Če mečeš kruh namesto bomb ne rabiš vojske.
Ampak kapitalistični svet ZDA in zaslužki peščice se vrtijo samo na ta način.
JozekVeseli
# 13.02.2018 ob 11:28
Povprecen American, prva dva meseca v letu dela samo za vojsko.
tupamaross
# 13.02.2018 ob 11:08
Trump se zaveda, da vseh 8 let bo lahko predsednik le pod
pogojem, da se prikupi obrambnim silam.

On jim lahko samo izboljša življenjski standard,kaj drugega
pa ne more več izboljšati. Niti on, niti kdorkoli drug.

Če lahko ZDA same uničijo svet 10 X, Rusi pa "le" 9 krat, je
vse skupaj le blaznost, če staviš na to karto.

Kaj se pri ofenzivnem orožju sploh še lahko izboljša? Samo
večja hitrost raket, kot jo premore nasprotnik in nič drugega.
Torej,če 10 tisoč raket z jedrskimi konicami prispe do Rusije
5 minut prej, kot ruske do ZDA, bo lahko Trump od veselja
spil le kozarec šampanjca, vendar že nalitega, ker za odprtje
steklenice ne bo več imel časa...
REsnica
# 13.02.2018 ob 10:40
Normalno, saj ima njegov imperij lovke med proizvajalci orožja, sam pa jemlje pomoci potrebnim in daje sam sebi. Samo da pred tem prestraši prebivalce kako je svet brez novega orozja nevaren.
Podobno so nas strašili SSS jansisti kako bomo postali žep za begunce, kako bomo bankrotirani hvaležni EU trojki ki nam bo vladala...

Strah je votel, okoli pa ga ni nic. Samo ne tega širit naprej ker bo kapital jezen, politika pa bo zgubila zaupanje svojih lastnikov. Tako kapital kot demokratične stranke pa so v demokraticnem kapitalizmu pred drzavljani.
SpookyDonk
# 13.02.2018 ob 10:55
“Demokratizacija” držav se bo nadaljevala.
apache666
# 13.02.2018 ob 11:35
Krade revnim in daje bogatim. Trend tudi pri nas. Superhik hik hik
Ramus
# 13.02.2018 ob 10:39
Trump: Imeli bomo najmočnejšo vojsko

Tudi Adolf Hitler je imel najmočnejšo vojsko,... vsi socialni darvinisti stremijo k moči in prevladi.
REsnica
# 13.02.2018 ob 10:49
Ramus,
se strinjam glede primerjave ljubezni hitlerja in trumpa do orožja, vojske, vojn...
Ampak pred darvinisti, ali pa vsaj vzporedno z njimi, bi lahko omenil vero in ubijanje, ki je bilo sveto že v bibilji, ko je tvoj bog pomoril vse nejudovske nedolžne otroke v egiptu in nedolžne ljudi mučil z "nadlogami"... Zmaga pa tista o svetem maščevanju oko za oko in zob za zob.
Stara zaveza je temelj pohlepa in nasilja v "krscanski" druzbi in kit tako bi jo moral vsak pravi vernik zavreči in iz nje potegniti samo pozitivno.
moj komentar
# 13.02.2018 ob 12:44
Trumpov predlog proračuna krči socialne programe in povečuje vojaške izdatke

Več klošarjev in več vojakov.
borut-blas
# 13.02.2018 ob 11:27
ameriška zgodba zmeraj bolj spominja na propad starega rimskega cesarstva
ko bo zmanjkalo denarja za vojake se bodo zda sesule v trenutku
edina razlika je jedrsko orožje, rimljani ga niso imeli te cepci pa ga imajo
kje bo jedrsko orožje zda po njenem razpadu je ključno vprašanje
Arndovia
# 13.02.2018 ob 12:19
Tak proracun si Amerika lahko privosci. Ni denarja? Ga natisnemo. Prevelika zadolzitev? Je ni. Vrednost dolarja niha? Kakor zelimo. A kdo temu oporeka? Nuke 'em! (OK, tu malo pretiravam :P)

Ce bi Slovenija sprejela podoben proracun bi skoraj avtomatsko dobila bonitetno oceno Z, ne C.

To je pac bonus, ce si gospodarska/vojaska velesila. Love it or hate it ;)
Krimsky
# 13.02.2018 ob 12:11
Malce zaokroženo:

Milijarda na vsakogar
~
… ki se vozi s Toyoto in maha s črno zastavo.
Bivši uporabnik
# 13.02.2018 ob 12:24
Noro, ZDA drsilo v čisti fašizem.
ni maitre
# 13.02.2018 ob 12:06
copcop
Amerika porabi za orožje več kot Kitajska, Rusija, S. Arabija, Indija, Francija, Uk, Japonska, Nemčija skupaj.
pasant
# 13.02.2018 ob 11:56
Prva misel: barbarska država!
dude
# 13.02.2018 ob 10:53
Dolar bo sibak. Dobro za Evropo.
Jarik
# 13.02.2018 ob 13:11
gicek007,
Domnevam, da se boš kmalu preselil v deželo blaginje in upm tam ostal.
Srečno kekec.
KLIPAN
# 13.02.2018 ob 13:02
No, tudi taki se najdejo, ki podpirajo jemanje revnim in dajanje vojski.
Problemi z vzgojo v mladosti?
slovenecnadunaju
# 13.02.2018 ob 12:58
50 miljonov folka majo ki je na/pod robom revščine v ZDA, al pa vsaj redno lačni, tud če imajo službe nimajo možnosti za socialno mobilnost, če ne bi imel tistih food banks, ki jih financirajo razne cerkve ipd. ne bi bli daleč stran od "third world". Oni bi pa še stran vzemal ta denar za socialo, pa še več v vojsko. Pa vseeno bo naslednje volitve spet zmagal? To je že prov uno, oddelajte pol pa zarad mene tud če kr vas pobere. Nobenga ne zanima za ta delovski razred in nižji razred pri njih. Stari miljarder ki starostnikom dnar krade... Ta narod more bit res čist obupan, da tega tipa voli.
ni maitre
# 13.02.2018 ob 11:47
mb128
Ah, ne skrbi, bodo že finančni šakali pogruntali nova pravila, kot so v 70-tih pogruntali življenje na kredit, zato da umetno ohranjajo kupno moč.
el CARTEL
# 13.02.2018 ob 12:17
itak, ameriški milionar bo v skladu s svojim svetovnim nazorom, najprej znižal davke za bogate, nato s prevladujočo ideologijo neoliberalizma še malce vzel revnim (saj veste, revne baje motivira to da jim ne daš denar - that makes them work hard; na drugi strani pa očitno bogate motivira to,d a jim daš čimveč denarja),

ter za konec s prevladujočo dogmo imperializma bo okrepil vojsko za "Ameriško 21. stoletje"

smešno pa je, da amriški reveži vse to podpirajo, celo ko nekdo tako močno dela proti njihovem interesu. klasični spranci.
aparat-čik
# 13.02.2018 ob 12:07
US of A porabijo dvakrat več kot ustvarijo in tudi tega bo zlepa ali zgrda enkrat konec.
E24
# 13.02.2018 ob 12:04
Povprecen American, prva dva meseca v letu dela samo za vojsko.

Povprečni Slovenec pa za subvencije v kmetijstvu, kulturi in za luknjo v zdravstveni blagajni...
(aja....pa še za subvencije tujim korporacijam, ki tukaj odpirajo lakirnice).
Svit-1
# 13.02.2018 ob 11:10
Bravo Trump! Končno si pokazal pravi obraz...
KLIPAN
# 13.02.2018 ob 12:55
Čakajte, čakajte.....a ni Trump "borec za malega človeka"????
He,he,he......
Največja vojaška diktatura na svetu, pa spest hrani samo sebe.
Brez vojn Amerika propade, komu še to ni jasno?
Proračunski primankljaj pa pod desničarjem največji v zadnjem času, ampak ravno Trumpovi navijači so vedno najboln pametni, ko se gre za proračun v Sloveniji.
Samo smejim se še lahko.
watwat
# 13.02.2018 ob 12:24
Trump dela to, kar je obljubil in Američani so dobili to, kar so volili. Kje je problem?

Problem je v tem, da je posredno s tem cel svet dobil idiota kateri ima IQ nižji od kozarca vode.

Ampak ok...stvari morajo poslabšati preden da postanejo boljše. Zadeva se bo obrnila, ta človek pa bo v opomin vsem kot največji klovn in budalo med predsedniki v zgodovini ZDA.

Nekako še razumem zakaj so ga volili, ampak kdor ga pa še vedno podpira pa je realno preneumen, da bi seštel 1+1. Z demokracijo pač tvegaš, da bo na vsake toliko let zmagal tisti, ki ga neumni in nesposobni ljudje volijo in podpirajo. Nikoli ne smeš podcenjevati, koliko neumnih ljudi je na svetu. Vseeno bo večino sram do konca življenja, da so mu dali glas. Vse je za nekaj dobro .
Bivši uporabnik
# 13.02.2018 ob 11:20
Vse to zapravljanje daleč preko zmožnostim, je posledica dollarja, kor edine rezervne valute... Kaj bo, ko bo dollar postal samo ena v šopi dveh ali večih rezervnih valut... Kar se počasi že dogaja in je b multipolarnem svetu neminovno...
Jon Sneg
# 13.02.2018 ob 13:48
Imel sem priliko občutiti in videti ameriški način življenja:

-vse skupaj je zelo napeljano na individualnost in ciljno usmerjenost ter nenehno dokazovanje z okolico (bodisi doma ali v službi);
-ponarejeni oz. instant odnosi med ljudmi;
-vse skupaj deluje zelo površinsko, vse lepo zapakirano v lepo embalažo brez prave vsebine ali pa z vprašljivo kakovostjo;
-ko nekdo izgubi službo (ne po svoji krivdi, pač pa zaradi linearnega downsizing), novo dokaj hitro najde, vprašanje pa je, če je nova služba toliko plačana, kot prejšnja;
-življenje na up, na kredit, z enormnim dolgom na kreditne kartice, študentskimi posojili, hipoteke in dolgovi nastali zaradi zdravljenja;
-drago (precenjeno) preživljanje prostega časa (v raznih zabaviščih, kinopredstave, nacionalni parki,...);
-nižji nivo sociale, kar se tiče porodniških dopustov ipd.....

OK, se najdejo tudi prednosti življenja v Ameriki, vendar se sam ne bi nikoli zaradi le-teh odločal za življenje tam.

Moje mnenje, ki sem si ga ustvaril iz spoznavanja življenja Američanov (njihovo pripovedovanje):

-So bili boljši časi za nižji in srednji sloj,..., vse skupaj pa gre navzdol že od časov Reagana, ki je za časa svoje administracije sprejel neoliberalizem,..., manifestiralo pa se je z Bushem starejšim in kasnejšimi predsedniki (tudi pod demokratoma Clintonom in Obamo in ne zgolj pod republikanskimi predsedniki). Realno ameriške plače in zaslužki povprečnih američanov stagnirajo ali celo nazadujejo.
boro007
# 13.02.2018 ob 13:25
@semaino

Vsak ki živi iz dneva v dan ni lenuh... Nimajo vsi enakih možnosti, velika večina na Forbes-ovi lestvici je bogastvo podedovala, in nekaj od teh bi zlahka poimenoval za lenuhe...

Vse je relativno, se je dogajalo da je pilot moral delati še en šiht da je lahko šolal otroke. Tega je kriv divji kapitalizem. In kot pravim če imaš tapravo žilco je obljubljena dežela. Če pa sanjaš o mirnem družinskem življenju, kjer bi z odtroci rad preživel vsaj štiri kvalitetne ure na dan pa že malo zaškriplje...
ni maitre
# 13.02.2018 ob 12:57
moj komentar
Operativnost takšne vojske je vedno pod vprašajem in bi se v večji vojni prikazale ogromne luknje in nefunkcionalnost.
Glede na to, da jim že pastirčki na BV delajo hude probleme... Mogoče morajo še povečat proračun... ;)
moj komentar
# 13.02.2018 ob 12:53
Če ZDA zakuhajo naslednjo svetovno vojno, bodo v vsakem primeru razpadle. Kepa se že vali po bregu in plaz je nemogoče ustaviti. Imperiju petrodolarja bijejo zadnji dnevi. Azija se zelo razvija in vse več držav se bo odreklo ameriške vojaške navzočnosti.
Mirko Tipka
# 13.02.2018 ob 12:34
Kaj jim koristi astronomni proračun, če pa so vojaki na koncu bebci z vesoljskim orožjem.
copcop
# 13.02.2018 ob 12:15
Ameriški finančni minister Steve Mnuchin je do konca lanskega leta zatrjeval, da se bodo davčne olajšave zaradi pospešene gospodarske rasti same pokrile in se bo primanjkljaj celo zmanjševal.

Tako kot pri Trumpu, se tudi pri njegovem finančnem ministru ne morem odločiti, a je res tako neumen ali se neumnega dela.

Me spominja na Bine Kordeža, ko je s posojilom prevzel Merkur. Na vprašanje novinarjev kako ga bo odplačal, je izjavil, da ga ne bo, saj bo poskrbel za rast podjetja. Saj veste, bolj kot raste podjetje, manjši je prevzemni dolg v skupnem dolgu.

Vemo kako se je končalo.

Zato predlagam, da gre Bine Kordež zaradi izkušenj na lastni koži za svetovalca ameriškemu finančnemu ministru. Ne, ker bi me skrbelo za Američane, skrbi me za nas. Namreč, ko Amerika kihne, mi dobimo pljučnico. In kihnila bo. Ob takšnem finančnem ministru in takšnem predsedniku, zagotovo.
Nikec3
# 13.02.2018 ob 12:15
Imajo to kar so si izvolili.
moj komentar
# 13.02.2018 ob 15:32
Sploh pa debatirati o državi, ki ima tri bilijarde dolga, ki ga pospešeno odkupuje Kitajska, je nesmiselno karkoli debatirati.
Tiskanje dolarjev brez omejitev in protivrednosti se bo počasi končalo.
ni maitre
# 13.02.2018 ob 14:39
STANE
Edina stvar, ki jim je šla vedno od rok, so razni cia inštalirani državni udari.
ni maitre
# 13.02.2018 ob 12:52
copcop
Če me sprašujete, če bi kot miljarder porabil za počitnice več kot sedaj v celem letu ali desetletju, je odgovor pritrdilen, ker bi si "privoščil" par letno potovanje po svetu, po možnosti z malo jadrnico. Kot milijarder pa dvomim, da bi si nakupil orožje in ga začel zbirat.
Radenm
# 13.02.2018 ob 12:40
Cel bilijon (evropski) primanjkljaja. Vsak ameriški davkoplačevalec je že zdaj zadolžen do vratu.

http://www.usdebtclock.org/
tupamaross
# 13.02.2018 ob 12:14
Ali si lahko zamislimo, kaj bi se zgodilo, če bi vse tiste natiskane
dolarje ves svet v dobrem meseci zapravil v ZDA in nikjer drugje
ne?Po mojem je po svetu za stokrat.,morda pa celo tisočkrat več
dolarjev, kot bi jih ZDA lahko odkupile z čemerkoli...

To ne gre neskončno, ker že ves svet ve, da je kralj nag.
copcop
# 13.02.2018 ob 11:57
Povprecen American, prva dva meseca v letu dela samo za vojsko.

Ne drži. ZDA za vojsko porabi 3.3% bdp, kar pomeni, da povprečen Američan dela 0,4 meseca za vojsko. Za primerjavo, Rusija porabi za vojsko 5.5% bdp, Izrael 5.8% in Savdova Arabija 10% bdp.
m72
# 13.02.2018 ob 11:27
Hegemonija je crknila pa ji tudi vse te milijarde ne bodo pomagale. Samo še večjo štalo bodo naredili po svetu - pa tudi pri sebi doma. Tudi petrodolar gre h koncu kariere.
Upam, da hlapcem v Bruslju in tistim na čelu posameznih efu držav ne bo uspelo, da iz nas naredijo kanonfuter za anglocioniste.
Amur
# 13.02.2018 ob 19:41
firbec,a so to poročali tisti prostovoljci ki so ostanke kemičnega streliva šlatali s golimi rokami in v opankah?
Jarik
# 13.02.2018 ob 13:08
"Najrevnejše zvezne države ZDA dosegajo kupno moč naj boljših EU držav - Nem, VB, Nzoztemske ipd. Edinole Skandinavija, Lux in Švica so boljše."

Zato pa američani (tisti z visokimi penzijami) prihajajo na stara leta živet v Evropo. Satrejši evropejci pa na preselitev v USA niti ne pomišljajo.
Zakajj le?
firbec111
# 13.02.2018 ob 13:04
Najrevnejše zvezne države ZDA dosegajo kupno moč naj boljših EU držav - Nem, VB, Nzoztemske ipd. Edinole Skandinavija, Lux in Švica so boljše.

statistika je lepa reč. ane
STANE
# 13.02.2018 ob 13:00
Najrevnejše zvezne države ZDA dosegajo kupno moč naj boljših EU držav - Nem, VB, Nzoztemske ipd. Edinole Skandinavija, Lux in Švica so boljše.

Saj ni problem doseči kupno moč na kreditih !
moj komentar
# 13.02.2018 ob 12:48
ni maitre
Amerika porabi za orožje več kot Kitajska, Rusija, S. Arabija, Indija, Francija, Uk, Japonska, Nemčija skupaj.


Glede na to, koliko vojaških baz so postavili po svetu, je to čisto razumljivo. Vse to je potrebno vzdrževati od skret papirja in kondoma naprej. Potem je tu še ogromna vojaška birokracija, ki požre večino denarja. Operativnost takšne vojske je vedno pod vprašajem in bi se v večji vojni prikazale ogromne luknje in nefunkcionalnost.
Nikec3
# 13.02.2018 ob 12:13
Slej kot prej bo pok. Američani imajo relativno dolg precej visok, hkrati pa postaja zadolževanje vedno dražje.
nejcandrej
# 13.02.2018 ob 12:12
Amerika sramota za svet.
Kazalo