Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 16 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump mlajši in Donald Trump starejši
Donald Trump mlajši je na Twitterju objavil sveženj elektronske pošte, v katerem se z Robom Goldstonom dogovarja o sestanku z rusko pravnico. Foto: Reuters
Natalija Veselnicka
Ruska odvetnica Veselnicka - Kremelj trdi, da je ne pozna, tudi ona zanika povezave z rusko vlado. Foto: Reuters

Dodaj v

Trumpov sin objavil elektronsko pošto o srečanju z rusko pravnico

V pošti: "To je del podpore ruske vlade gospodu Trumpu"
11. julij 2017 ob 21:33,
zadnji poseg: 12. julij 2017 ob 08:27
Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Najstarejši sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa je objavil celoten sveženj elektronske pošte v povezavi s svojim lanskim srečanjem z rusko pravnico v Trumpovi newyorški stolpnici.

Donald Trump mlajši je na Twitterju objavil izmenjevanje elektronske pošte s posrednikom Robom Goldstonom, ki je pomagal organizirati srečanje z rusko odvetnico Natalijo Veselnicko.

"Kraljeva tožilka Rusije je Trumpovi kampanji ponudila nekaj uradnih dokumentov in podatkov, ki bi inkriminirali Hillary in njene dogovore z Rusijo ter bi bili zelo uporabni za vašega očeta. Očitno je, da gre za zelo občutljivo informacijo, vendar je to del podpore ruske vlade gospodu Trumpu," je tretjega junija 2016 Goldstone poslal Trumpovemu sinu.

Donald Trump mlajši je prejel povabilo in se devetega junija 2016 sešel z rusko odvetnico Veselnicko. Sestanka sta se udeležila tudi nekdanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort, ki je pod kazensko preiskavo zaradi poslov z Rusijo, in Trumpov zet Jared Kushner. Donald mlajši je sicer dejal, da je hitro postalo jasno, da sestanek ne bo prinesel koristnih informacij, in so ga hitro končali.

Po besedah Donalda mlajšega je odvetnica želela govoriti o programu posvojitev ruskih sirot v ZDA, ki jih je Rusija leta 2012 prepovedala.

Rusija že dolgo ni več monarhija
Elektronska sporočila vsebujejo vsaj eno napako. Rusija ima državnega oz. vrhovnega in ne kraljevega tožilca, saj že od ruske revolucije naprej Rusija ni več monarhija. Tiskovni predstavnik ruskega državnega tožilca zadeve ni želel komentirati.

Medtem Moskva zanika vsako vmešavanje v volitve in poudarja, da odvetnice ne poznajo. Tudi predsednik Trump trdi, da med kampanjo ni skrivoma sodeloval z Rusi. Prav tako je odvetnica Veselnicka v pogovoru za televizijo NBC zanikala povezave z rusko vlado.

Sta dopisovanje in sestanek zakonita?
Pravni strokovnjaki sicer niso enotni glede nezakonitosti dopisovanja in srečanja z odvetnico. Dogovarjanje samo po sebi sicer ni zločin, vendar če je ob tem Trump mlajši spletkaril ali pomagal in podpiral kriminalno dejanje, kot je na primer hekerski vdor, bi to lahko pomenilo obsodbo za zločin.

Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa Adam Schiff iz Kalifornije meni, da je bil sestanek junija, julija pa so se začeli vdori v elektronsko pošto demokratov in kampanja širjenja dezinformacij po medomrežju. Schiff dodaja, da so Trumpovi ljudje gladko zanikali kakršne koli zveze z Rusi, dokler jih pod pritiskom dokazov nekateri niso bili prisiljeni priznati.

Nekateri odvetniki menijo tudi, da bi sestanek z odvetnico lahko bil konflikten z vidika zveznih volilnih zakonov, ki prepovedujejo sprejemanje daril ali vrednih stvari od tujih državljanov.

Nov je predvsem podatek, da gre za "del vladne podpore gospodu Trumpu". Zdaj naj bi bilo očitno, da je Trump mlajši v času, ko je oče že osvojil republikansko predsedniško nominacijo, dobil podatek, da želijo Rusi pomagati kampanji Donalda Trumpa proti Clintonovi.

Novo gradivo za preiskavo posebnega tožilca
Na vprašanje zakonitosti izmenjave sporočil in sestanka z odvetnico bodo morali odgovoriti pravniki, vendar pa je posebni tožilec Robert Mueller, ki preiskuje povezave med Trumpovo kampanjo in rusko vlado, dobil veliko novega gradiva za skupino svojih pravnih strokovnjakov.

Senatni vir je za Reuters povedal, da je senatni odbor nameraval Trumpa mlajšega poklicati na zaslišanje in da je od njega želel pridobiti določene dokumente. Vodja odbora iz vrst republikancev Richard Burr zadeve ne želi komentirati, dokler preiskava ne bo končana.

Trump mlajši trdi, da je elektronsko pošto objavil zaradi iskrenosti in v želji po preglednosti, in dodaja, da Veselnicka ni bila nikoli ruska državna uradnica. Sicer si je sveženj pošte že lastil New York Times in ga je nameraval počasi objavljati. Voditelj oddaje na televiziji MSNBC Joe Scarborough je prepričan, da je informacija prišla do časopisa od političnega stratega Steva Bannona, ki se za vpliv v Beli hiši spopada s Kushnerjem.

Ameriški kolumnist Frank Rich opozarja, da je preiskava afere Watergate trajala okoli dve leti, dokler ni s položaja odnesla predsednika Richarda Nixona.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
G.Bruno
# 11.07.2017 ob 22:37
Kraljeva tožilka Rusije je Trumpovi kampanji ponudila

"Crown prosecutor" ne pomeni "kraljeva tožilka", ampak glavna tožilka. Malo naiven prevod.
veza
# 11.07.2017 ob 23:12
Čakajte malo, pa saj se ZDA vmešavajo v vse volitve na tem svetu, , kaj je tu sporno, vsak se lahko vmešava v volitve, problem je, če se ti pustiš, da se ti vmešavajo ali da nekaj nezakonito prisluškuješ, čeprav, ups, ali niso Američani prisluškovali Merkelci, kaj zdaj?
audiac
# 11.07.2017 ob 22:00
Predvsem me zanima,če sta s Trumpovim sinom tudi spala skupaj.Vse drugo je v tej žajfnici že totalno dolgočasno.
KapoReđime
# 11.07.2017 ob 22:28
Tolk trobite o tem trumpu, da včasih mislim, da živim v ameriki :(
mb128
# 11.07.2017 ob 22:14
Še na temo.
Odvetnica je izjavila, da ni predstavljala Rusije ampak samo sebe!
AP
Mimogrede. V končni fazi če na tistih strežnikih ne bi bilo nič inkriminiranega to sploh ne bi imelo vpliva na volitve! A ni v končni fazi čisto vseeno kateri hekerji so vdrli v tiste strežnike? Mislim naj mi že enkrat nekdo razloži zakaj bi Putin raje imel za predsednika Trumpa kot Clintonovo?! Mislim, čisto preusmerjanje pozornosti. Nehajte že enkrat z temi ameriškimi sitcomi lepo prosim!
ennui
# 11.07.2017 ob 22:39
Kako je to fake news, če je sam Jr tweetal te maile?:D

Ta je moj najljubši
Naslovnika: Kushner, Manafort
Naslov: Rusija - Clinton - zaupno in zasebno

LOL
Mirlo
# 12.07.2017 ob 03:30
Zanimivo - v ameriško umevanje demokracije sodijo tudi filtri s kom se človek lahko sestane in s kom ne!
endrug
# 11.07.2017 ob 23:33
Pa kaj ste Trump ovira privrženci tu dežurni?

Tastari Trump je zamočil in sedaj bodo vsi prevzemali krivdo, samo da bodo ostali pri koritu.
amigo
# 12.07.2017 ob 07:27
Čudna je ta ameriška politika. Ne smeš govoriti z Rusi, lahko pa odstavljaš vlade v tujini (Ukrajina), se veseliš nad smrtjo Gadafija (Clinton), napadeš tujo državo z manevrirnimi raketami (Trump), pošlješ vojsko na ozemlje tuje države brez mandata OZN itd.
Še bolj čudni so naši novinarji. Tako izvemo vse o Trumpu, ne izvemo pa ničesar o Cerarju. Ne izvemo, da ima Cerar za svetovalca tujega državljana.
Še bolj smešni so Amerikanci. Pri njih je ukvarjanje NGO s politiko strogo prepovedano in kaznivo. Ko pa sprejme enak zakon Putin ga označijo za diktatorja. Razumi kdor more.
bicesniga
# 12.07.2017 ob 07:52
grem včeraj okol osmih zvečer mal po tujih kanalih novic ( BBC, sky, CNN, neki France 24,...pač kar mam v shemi) hahahaha...kaka kanonada.." Trump Jr. mail chain" to in ono, analitiki, demokrati opozarjajo na " possible treason"...skratka histerija epskih razsežnosti, ki traja že kar nekaj časa.

To bi lahko dali v učbenike, kot eklatanten primer delovanja medijev v današnjem času. Ko eno laž lansiraš, pol jo pa z celotno mašinerijo guliš in guliš....in guliš, da kao postane resnica. Kake travme jim je ded naredo, pa to je neverjetno.
CT
# 12.07.2017 ob 01:27
Zagotovo bomo slišali tudi o finančnem kriminalu, utaji davkov, pranju denarja itd. ipd.


Dober opis ZDA
moj komentar
# 11.07.2017 ob 23:07
Očitno sta tako Clintonova kot Trump v predsedniški kampanji uporabljala enake umazane prijeme.
Jaz temu nebi rekel vmešavanje od zunaj ampak iskanje virov, ki bi lahko naškodili protikandidatu.
Pac-Man
# 12.07.2017 ob 01:09
boro007
# 12.07.2017 ob 01:08
-----------------------------------

Novembra je zmagal Trump, kaj vam ni jasno, da ste še vedno obsedeni s Clintonovo?
boro007
# 12.07.2017 ob 01:20
@Pac-Man

Mene moti, da je egocentričen nerazgledan lažnjivec. To sicer ni kaznivo, hitro pa vodi do česa kaznivega. V tem primeru izdaje.

Zagotovo bomo slišali tudi o finančnem kriminalu, utaji davkov, pranju denarja itd. ipd.

Kokice.


Pa saj pravim da je ravno to dobro, da je tako neroden da lahko vidimo kaj delajo ko so enkrat na položaju. Tako kot on so delali vsi pred njim, samo Kenedy ne, ker je imel druge težave med predsednikovanjem.
firtoh
# 12.07.2017 ob 10:54
NATO imamo,zdaj lahko ustanovijo še Varšavski pakt,da se bomo spet počutili kot,da smo v hladni vojni.Ime bodo sicer morali spremeniti,ker vemo na katere note igrajo v Varšavi
HOR
# 12.07.2017 ob 10:51
O vsebini tega kar bremeni Killary C., pa nič...
UD007
# 12.07.2017 ob 06:45
izgleda, da imajo tudi ameriška volilna vozila osem (8) koles, kot pri nas.....
CT
# 12.07.2017 ob 01:40

Pac-Man je napisal(-a)

https://twitter.com/20committee/status/884761371166085121
Zgornji tvit je napisal bivši uslužbenec NSA.


Dobro se bodo med seboj požrli, do kosti. Piranja efekt.
el CARTEL
# 11.07.2017 ob 23:53
končno, dokaz,
sedaj jasno vidimo, da rusija svoje lovke steguje že dolgo,
in to kar že od kontaktov trumpovega dedeija (sin je verjetno pomota) s kraljevo tožilko carske rusije

Nikolaj II press
endrug
# 11.07.2017 ob 23:34
Sori, Trumpovi privrženci...
CT
# 11.07.2017 ob 23:22
Zna se zgoditi, da bo Trampužev Dušan postal novopečeni dedek ruskega vnuka
veza
# 12.07.2017 ob 12:13
Pejmo po vrsti, jaz kandidiram za predsednika države, potrebujem podatke, ki bi osmešili ali onemogočili moje protikandidate, a smem iskati te podatke ali jih ne smem, hvala za odgovor.
RESNICA
# 12.07.2017 ob 11:37
Najbolj zanimiv mi je, predvsem v zadnjih treh letih, izbor novic, ki jih dobimo "servirane"....

Skoraj dnevno beremo članke, ki na takšen, ali drugačen, način želijo vplivati na bralca. Prevladujejo predvsem "novice", ki v slabi lući kažejo Rusko Federacijo in vse tiste, ki niso popolnoma "nastrojeni" proti Ruski Federaciji....

Lep primer je trenutno Trump in ves kraval okoli njega in domnevnih ruskih povezav z njim......

Jasno je, kam pes taco mili..... Kristalno jasno je, da bi ob kakršnih koli trdnih dokazih Trump že "izpuhtel"....

Opažam pa tudi, da prispevkov, ki odkrivajo nepravilnosti ostalih, ki so najbolj glasni v vojni proti Trumpu sploh ni!!!
Tako ni recimo nič o zaslišanjih članov bivše adminisreacije, demokratskih veljakov itd...... Še manj o temu, kako so bili takratni vodilni člani administracije ujeti na lažeh, celo na hudih kaznivih dejanjih, kot je to recimo izdaja državne zajnosti..... To je popolnoma ignorirano!!!

Gledano iz nevtralnega zornega kota postane kristalno jasno, da mediji ne žele poročati objektivno in se obnašajo skrajno navijaško!!!

Zadnja zadeva, o kateri ni ne duha ne sluha, je recimo vpletenost demokratskega volilnega štaba s tujo državo, konkretno Ukrajino, v ameriške predsedniške volitve....
O tem je imela tiskovno konferenco predstavnia Bele hiše za tisk Sarah H. Sanders..... Povedala je, da ta trditev ni obtožba, temveč dobro dokumentirano dejstvo!!

http://www.washingtontimes.com/news/2017/jul/10/white-house-points-collusion-seeking-reporters-dnc/

Trump je s tem poslal zadnje opozorilo pučistom, ki se žele dokopati oblasti na nedemokratičen način....
HOR
# 12.07.2017 ob 03:23
Ob razkrinkanju teh fikrivnih ruskih zgodbic bodo demokrati na koncu izvedli kvečjemu le interfelacijo......
Pac-Man
# 12.07.2017 ob 01:41
CT
# 12.07.2017 ob 01:27

Dober opis ZDA
---------------------------------------------

V bistvu pričakujem, da bomo v prihodnjih mesecih ogromno slišali o ruskih finančnih malverzacijah.

Si seznanjen s primerom Magnitsky? Billom Browderjem? Hermitage Capitalom?

Če nisi, še boš. Kar začni brat, da boš vedel o čem govorimo.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Sergei_Magnitsky


https://en.wikipedia.org
/wiki/Bill_Browder


https://en.wikipedia.org
/wiki/Hermitage_Capital_Management
boro007
# 12.07.2017 ob 01:17
@Pac-Man

Novembra je zmagal Trump, kaj vam ni jasno, da ste še vedno obsedeni s Clintonovo?

Motijo me dvojna merila... Saj ne da so mi Trumpi všeč a tega nesposobneža bodo zapeli zato ker je sprejel liter vodke v dar, medtem ko so drugo podkupovali z miljoni... Nisem obseden, dal sem gor le kot dokaz da nekateri lahko, drugi pa pač ne.
moj komentar
# 11.07.2017 ob 23:57
Ena ruska tajnica naredila štalo v ZDA.......
Pac-Man
# 12.07.2017 ob 01:37
boro007
# 12.07.2017 ob 01:20

Tako kot on so delali vsi pred njim, samo Kenedy ne, ker je imel druge težave med predsednikovanjem.
--------------------------------------

Ko je Gore-ova kampanja l. 200 dobila Busheve zapiske, so jih nesli na FBI. Odgovorna je šla sedet.

http://www.nytimes.com/2001/09/01/us/woman-sentenced-to-year-in-prison-for-stealing-debate-tape.html

Tu pa imajo obljubljen samo del ruske pomoči (preberi maile Donalda Jr., recimo spodaj prilepljeno stran) in se jim je zdelo vse okej, nato pa še celo leto lažejo. Tudi na obrazcih za avtorizacijo dostopa do tajnih podatkov.

Donald Jr. in verjetno Kushner sta pečena.

boro007
# 12.07.2017 ob 01:13
Dejsvo je da Trump od domačih preiskovalcev ne bi dobil municije za predvolilni boj s Hillary... To da mu zamerijo rusofobni američani razumem, kaj pa nas moti da si je pomagal z rusi?

Rusi so mu pa z veseljem pomagali, ker se tudi danes vidi da ima boljši odnos z njimi kot pa bi ga imela Hillary...

So se pa vsega lotili precej nespretno, sem vesel da je vsaj en svetovni politik nesposoben spletkariti... Ker strokovni spletkarji nam pišejo jutri, vsaj pri nesposobnih zvemo kaj nas čaka...
Pac-Man
# 12.07.2017 ob 01:03
mb128
# 11.07.2017 ob 22:14

Odvetnica je izjavila, da ni predstavljala Rusije ampak samo sebe!
----------------------------------

Zdaj verjamemo na besedo?

Gospa direktno za odprtim prenosnikom McFaula, ko je pričal o Rusiji. 14.6.2014.Seveda vse ganz privat.
politik kritik
# 11.07.2017 ob 23:38
More bit ena ornk kunštna povezava med Trumpom in Rusijo, da je pripravljen zavreč predsedniški mandat za to napol diktatorsko državo...
bilzerian
# 11.07.2017 ob 22:58
očitno se je nekdo začel igračkati z američani in bo fajn zamajal ameriški politični prostor.
bicesniga
# 12.07.2017 ob 08:17
In @ STANE je rezultat takšnih velemahinacij.
STANE
# 12.07.2017 ob 06:36
V tapravi demokratični državi bi zaradi takšnih dogovorov predsednik odletel.....
Torej je le nekaj resnice,da so (hoteli) Rusi vplivali na volitve.Če jim je Trump nasedel,je to njegova napaka.
Pac-Man
# 12.07.2017 ob 01:08
moj komentar
# 11.07.2017 ob 23:57

Ena ruska tajnica naredila štalo v ZDA.......
----------------------------------------

Odvetnica povezana z ruskimi obveščevalnimi službami. Ki so ji sledili ameriški obveščevalci.

Upajte, da mobitela med sestankom ni imela pri sebi...

https://twitter.com/20co
mmittee/status/884761371166085121


Zgornji tvit je napisal bivši uslužbenec NSA.
Pac-Man
# 12.07.2017 ob 01:05
Aha pozabil - v rokah drži telefon. S kamero.
moj komentar
# 11.07.2017 ob 23:14

bilzerian
očitno se je nekdo začel igračkati z američani in bo fajn zamajal ameriški politični prostor.


Mislim, da se ameriški politični prostor ne maje zaradi zunanjih vplivov ampak zaradi notranjih političnih delitev, ki so vse bolj očitne, imazane, podle in agresivne.
mb128
# 11.07.2017 ob 22:40
G.Bruno
Ni crown ampak general!
neprilagojen
# 11.07.2017 ob 22:11
obama je zaprl nekaj cez 100 novinarjev mislim, da sedanji predsednik ZDA bi to moral tudi storiti.
kaj je prevec je prevec !!!
Kazalo