3. oktober 1990 pomeni konec procesa združevanja Nemčije. Foto: EPA
3. oktober 1990 pomeni konec procesa združevanja Nemčije. Foto: EPA
Angela Merkel
Merklova se je razgovorila o svojih spominih na Vzhodno Nemčijo. Foto: EPA

Slovesnosti v desetem največjem nemškem mestu so se udeležili številni visoki gostje, med njimi predsednik Wulff in kanclerka Angela Merkel. Za Wulffa je bil to prvi odmevnejši nasptop potem, ko je pred 100 dnevi prevzel predsedniški položaj.

V svojem govoru je predsednik pohvalil pogum Vzhodnih Nemcev, ki so po njegovih besedah "nosili največje breme sprememb zaradi ponovne združitve Nemčije". Ob tem se ni mogel izogniti aktualnim vprašanjem o priseljevanju in integraciji, s katerimi se v zadnjem času ukvarjajo v Nemčiji.

Wulff je vse narodnosti in verstva pozval k skupnemu življenju "brez sanjarjenja in strahu". "Krščanstvo je brez dvoma del Nemčije. Judovstvo je brez dvoma del Nemčije. To je naša krščansko-judovska zgodovina. Toda tudi islam je zdaj del Nemčije," je dejal predsednik, ki ima v Nemčiji pretežno simbolično vlogo, a naj bi predstavljal moralno avtoriteto.

Osrednje slovesnosti v bremenski mestni dvorani so se udeležili tudi predsedniki vlad nemških zveznih dežel, diplomatski zbor, pa tudi predstavniki zaveznic iz druge svetovne vojne. Med 1.400 povabljenci so bili tudi državljani z zaslugami pri ponovni združitvi države.

"Bil je prelep topel jesenski dan"
V eni izmed svojih redkih izpovedi je o spominih na življenje v komunistični Vzhodni Nemčiji spregovorila kanclerka Merklova v štiristranskem intervjuju za nemški časopis Bild. Kanclerka se najbolj spominja nepozabnega veselja ob ponovni združitvi Nemčije pred 20 leti.

"Še vedno se spomnim, bil je prelep topel jesenski dan v Berlinu. Popoldne sem šla na sprehod z možem. Nikoli ne bom pozabila noči prej, neverjetnega vzdušja pred Bundestagom in ognjemeta opolnoči, s katerim smo proslavili združitev," je o 3. oktobru leta 1990 dejala kanclerka.

Merklova je povedala, da v tistem času ni imela nobene želje postati kanclerka, vendar pa se ja zaobljubila, da bo kandidirala za mesto v parlamentu. Sama je imela "vedno občutek, da v Vzhodni Nemčiji ne more doseči meja svojih potencialov", kar pa se je spremenilo z združitvijo.

"Moj Bog, ne morem verjeti, da sem vam povedala vse to," je med intervjujem dejala običjano zadržana kanclerka, ki so jo očitno prevzeli spomini.