Tuji islamski borci so v BiH prinesli tudi skrajne ideje islama. Foto: EPA
Tuji islamski borci so v BiH prinesli tudi skrajne ideje islama. Foto: EPA

Vlada BiH-a je osebam, ki so jim odvzeli državljanstvo, sporočila, da so v državi zdaj tujci in morajo oditi ali pa zaprositi za podaljšanje zakonitega bivanja. Potem ko je preiskava potrdila obtožbe, da so bili nekateri tujci, ki so se med vojno med letoma 1992 in 1995 borili na muslimanski strani, povezani s terorizmom in so nezakonito pridobili državljanstvo, je vlada prejšnji teden odvzela državljanstvo 367 ljudem.

Večina ljudi, ki mora zapustiti BiH, prihaja iz Turčije, Egipta, Alžirije, Sirije in Tunizije, Sudana in Rusije. Številni tuji borci so po vojni zapustili državo, vendar so nekateri ostali, se poročili z domačinkami in zdaj živijo po strogih islamskih zakonih v osamljenih skupnostih na podeželju.


Pritisk na BiH se je začel po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, ko so ameriške preiskovalce sledi vodile tudi do mudžahidov v BiH-u. Ameriške oblasti so zato od vlade v BiH-u zahtevale ponovno preučitev podelitve državljanstev tujim islamskim borcem, ki so prišli večinoma iz arabskih držav.