Varnostnik pred uradom organizacije Save the Children, ki v Pakistanu deluje že več kot 30 let in zaposluje 2.000 Pakistancev. Foto: EPA
Varnostnik pred uradom organizacije Save the Children, ki v Pakistanu deluje že več kot 30 let in zaposluje 2.000 Pakistancev. Foto: EPA

Pakistansko notranje ministrstvo je organizaciji ukazalo, da mora šest njenih tujih delavcev v dveh tednih zapustiti državo, so sporočili iz Save the Children in še povedali, da jim ministrstvo ni pojasnilo razlogov za izgon.

Od uboja vodje teroristične mreže Al Kaida v pakistanskem mestu Abotabad v začetku maja lani so človekoljubne organizacije na udaru oblasti v Islamabadu zaradi medijskih poročil, da so sodelovale s pakistanskim zdravnikom Šakilom Afridijem.

Afridi je organiziral lažni program cepljenja in tako ameriški obveščevalni agenciji Cii priskrbel vzorce DNK-ja prebivalcev Abotabada.

Ni jasno, ali mu je uspelo dobiti vzorce otrok bin Ladna in ali so ti vzorci pomagali Američanov, da so odkrili bin Ladna.

Zdravniku 33 let zapora
Iz Save the Children so zanikali trditve, da je Afridi delal z njihovo organizacijo in so ga nato njeni delavci predstavili ameriškim obveščevalcem. V teh trditvah ni nobene resnice in nobenih dokazov, zatrjujejo.

Afridija so prijeli kmalu po uboju bin Ladna in ga maja letos obsodili na 33 let zapora zaradi izdaje. Za mnoge Pakistance ostaja izdajalec zaradi sodelovanja z ameriškimi tajnimi agenti.