Svet

Poudarki

  • "Namesto leve koalicije naj v vlado vključi konservativce"
Miro Cerar
Miro Cerar podporo volivcev dojema kot veliko odgovornost in zavezo v zameno za prejete glasove, da zaupanje upravičijo. Tudi zato je bolj kot veselje občutil odgovornost, ki jo bo začel uresničevati že v ponedeljek, ko bodo "začeli trdo delo". Foto: BoBo
Miro Cerar
Hrvaški Index je zapisal, da je mogoče potegniti vzporednice med Mirom Cerarjem in dolgoletnim slovenskim premierjem Janezem Drnovškom, v času katerega je bila Slovenija v gospodarskem razcvetu in vzor drugim tranzicijskim državam v regiji, nato pa je padla v gospodarsko krizo. Foto: Index.hr
VIDEO
Volilni zasuk v Sloveniji...
VIDEO
Odzivi na volitve iz tujine

Dodaj v

Tuji mediji o volitvah v Sloveniji: Zmagal je novinec

"Volivce je preprečila predvsem s svojo politično neomadeževanostjo"
14. julij 2014 ob 16:37,
zadnji poseg: 14. julij 2014 ob 19:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pozornost tujih medijev je nedeljska zmaga Mira Cerarja pritegnila predvsem zaradi njegovih obljub o zmanjšanju državnega dolga in zadržanosti pri prodaji državnih podjetij.

"Bolj jih je zanimal nogomet kot predčasne volitve," je za televizijski dnevnik na hrvaški državni televiziji HRT o predčasnih parlamentarnih volitvah iz Ljubljane poročal Damir Smrtić. Pri tem je izpostavil uspeh Koalicije Združena levica, ki jih je opisal kot "mladi ljudje, aktivisti, ki so med drugim organizirali znane proteste proti Janezu Janši, ko je bil premier".

Državljanska nepokorščina SDS-a
Hrvaški Jutarnji list zmago Mira Cerarja razume kot "željo slovenskih volivcev", ki so razočarani nad starimi strankami in politiki, "pa čeprav Cerar v predvolilni kampanji ni jasno izrazil vsebine programa in konkretnih potez".

Izpostavil je še Cerarjevo napoved, da "ne vidi možnosti povezovanja s stranko Janeza Janše, saj ta z nekaterimi svojimi potezami ruši državne institucije". Jutarnji list je izpostavil tudi Zvoneta Černača, ki je dejal, da nedeljske volitve niso bile "ne svobodne ne poštene", da Slovenska demokratska stranka (SDS) v novem parlamentu ne bo sprejela niti ene funkcije in da bodo v prihodnosti izvajali "državljansko nepokorščino" proti novi oblasti, ki ji ne bodo priznali legitimnosti.

Jutarnji list je kot razočaranje nedeljskih volitev označil Socialne demokrate, ki so bili zmagovalci volitev leta 2008, v nedeljo pa so "osvojili zgolj 5,8 odstotka glasov".

"Je natančen, discipliniran in organiziran"
Več o politični poti Mira Cerarja in napovedih o snovanju nove koalicije je zapisal hrvaški Index.hr. V članku z naslovom "Nekateri mu pravijo novi Drnovšek: Kdo je Miro Cerar?" niso pozabili zapisati, da je sin olimpijskega zmagovalca Mira Cerarja in pokojne državne tožilke Zdenke Cerar. Kot tudi ne izjave njegove življenjske sopotnice Vesne Arnšek, ki ga je opisala z besedami, "da ima vse kakovosti, ki odlikujejo politika in tudi državnika - Miro je natančen, organiziran, discipliniran, a tudi velik asket".

V vlado naj vključi konservativce
Več pozornosti so posvetili tudi njegovi predvolilni napovedi o reviziji dogovora dozdajšnje slovenske vlade z Brusljem, in sicer o načinu sanacije javnih financ in zaustavitvi privatizacije državnih podjetij, kar je zahteva EU-ja. "Finančni analitiki mu svetujejo, naj ob dogovorih pri oblikovanju nove vlade ne privoli v levo koalicijo, temveč naj v vlado raje vključi konservativce."

Kot najboljšo možnost za oblikovanje vlade so navedli koalicijo, ki so jo sicer navedle slovenske Finance, in sicer SD, Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) in Novo Slovenijo (NSi).

Privatizacija državnih podjetij je v Sloveniji nepriljubljena tema
Tudi nemški Deutsche Welle je zmago pravnika in profesorja opisal kot znak njegove "politične neomadeževanosti, ki ni oblatena s korupcijskimi škandali, s katerimi so zaznamovane nekatere uveljavljene stranke". "Kampanjo je osnoval na obljubi, da bo zmanjšal proračunski primanjkljaj na tri odstotke BDP-ja do konca naslednjega leta, hkrati pa bo liberaliziral gospodarstvo te nekoč komunistične države."

Podobno je izpostavil finančni časopis Financial Times, ki je zapisal, da je Slovenija le še ena iz niza evropskih držav, ki se obrača k novim političnim voditeljem. Prav tako so opazili njegovo napoved o zmanjšanju primanjkljaja z zdajšnjih 4,2 odstotka BDP-ja na tri odstotke. Izpostavili so še, da je privatizacija politično izredno nepriljubljena tema med prebivalci Sloveniji, v kateri je še vedno več kot polovica podjetij v državni lasti. Znova so opozorili na njegovo zadržanost pri prodaji večjih državnih podjetij, kot sta Telekom Slovenije, državni telekomunikacijski operater, in Aerodrom Ljubljana (AL), ne pa tudi pri prodaji nekaterih manjših podjetij.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
opat
# 14.07.2014 ob 17:02
Slovenska demokratska stranka (SDS) v novem parlamentu ne bo sprejela niti ene funkcije!!!
SUPER!
Primorc
# 14.07.2014 ob 16:51
Slabši kot dozdajšnji politiki tako ali tako ne more bit.
Kot oseba mi deluje prijetno, obnaša se kot kulturen človek in prijatelji, ki študirajo na pravni fakulteti ga opisujejo kot odličnega profesorja.
Tako da sem dokaj optimističen.
pop-drakula
# 14.07.2014 ob 16:57
dober signal politiki. Bravo Slovenija!
binbon
# 14.07.2014 ob 17:07
tujci so v glavnem kar dobro povzeli, da je šlo za odločni NE dosedanjim strankam in ne toliko cerarja samega.
Pjofa
# 14.07.2014 ob 17:38
Tuji mediji malce drugače o Sloveniji
Sloweniens verspäteter Freiheitskampf

Kolega Otto, pa si si prebral ta članek ? Saj ni nobenih mnenj notri, pač poročanje, izjave SDS veljakov, ampak ni ravno nekaj, kar bi kot protiutež kapitulaciji na volitvah limal tukaj. Se je že začelo kot napovedano, kličete neko tujino na pomoč (se ne bo zgodilo kolega) in lažete in se seveda oprijemate vsake možne vejice, razen samorefleksije.
lahk
# 14.07.2014 ob 17:11
Rešitelji Slovenije. Šalo na stran... tokrat imajo res vso možnost, da postavijo stabilno vlado, ki lahko popelje Slovenijo iz krize. Že samo 2 stranki imata večino v parlamentu, kar pomeni, da so škarje in platno v njihovih rokah.

Vesel bom, če tokrat ne bo predčasnih volitev, da bodo oddelali tako kot se za gre in mandat pripeljali uspešno do konca. Srečno Slovenija!
Forex
# 14.07.2014 ob 17:27
Morda bi morali napisati še: ŽE DRUGIČ zmagal novinec.
daryankoff
# 14.07.2014 ob 17:20
NSi ne bo šla v koalicijo. Če bi imeli ene 20 poslancev, bi bilo drugače Tako pa so premajhna stranka in kot edina desna stranka med "levičarji" bi postali krivi za vse nepriljubljene ukrepe in čakala bi jih usoda DL in SLS. NSi bo v naslednje desetletju pomemben faktor v slovenskem političnem prostoru, sedaj nima smisla rint z glavo skozi zid.
Balaž
# 14.07.2014 ob 18:34
Komaj čakam Violeto - "Vi ste najšibkejši člen, adijo!"
Balaž
# 14.07.2014 ob 18:31
17 strank, 17 izbir in Černač nam pridiga o Belorusiji in Lukašenku :P

Julija in Ukrajina po Vdobovzetju nista več tako aktualni :P
vombat98
# 14.07.2014 ob 18:05
lahko bi tudi napisali, da je tretjič zapored izgubil janez 08-11-14
DREADLORD
# 14.07.2014 ob 19:53
bistri

Zavedaj se da Janša ni nobenih volitev dobil tudi, ko je bil še lahko močno koval železo osamosvojitve. Enostavno jih ne more dobiti, ker ne prepriča večine. Njegov način vodenja zahteva pokorščino in ubogljivost za vsako ceno. SDS tudi na teh volitvah z Janšo na svobodi ne bi mogel narediti kaj več kot je, ker enostavno je narod naveličan tega kar ponuja. Generacija, ki jih dogajanje med drugo svetovno vojno in bivša država zanima, počasi izginja po naravni poti. Ta nova generacija, mladina in generacija rojena po letu 70 pa ima svoje probleme, ki so bolj eksistenčne narave. Ta država potrebuje službe, nov ekonomski zagon, boj proti korupciji, vladavino prava, normalno ureditev,.... Ne moreš pa reči, da je SDS še za časa svoje vladavine naredil korak naprej pri temu. Ga ni, ker ga ni bil sposoben. vse kar je zaznamovalo njegovo vladavino je, da je samo pokazal drugo lice LDS-a. Tiste volitve 2004, ki jih je SDS dobil, so bile dobljene samo zato, ker je narod imel vrh glave korupcije in vladavine LDS-a. Hoteli so spremembo in to so pričakovali od SDS. Dobili so priložnost in šli v vladavino s sloganom "če lahko oni, lahko tudi". Pozabili pa so, zakaj so sploh bili izvoljeni. Nato je prišel PS, kot želja po spremembi, pa tudi ni šlo. In zato je PS zgodovina. In kot želja po spremembah in normalni državi je zmago pobral SMC. Vse kar bivše stranke na levici in njeni stari skorupmirani kadri lahko obžalujejo, je to, da nimajo tako zvestih volilcev, kot jih ima SDS, katerim lahko prodaš dve basni o krivicah s katerimi skrivajo svojo nesposobnost biti državotvorna stranka. In, ko rečem državotvorna to mislim resno, ker uzurpacija in samopripisovanje zaslug za osamosvojitev, še ne pomeni, da je SDS edina državotvorna stranka. Leta 91 je skupaj stopil narod in si priboril to osamosvojitev. Ne glede na barvo politične prepričanosti ali česarkoli. Osamosvojitev je zasluga naroda in ne neke politične stranke imenovane SDS. nadalje. To, da zna sredinski in levi del volilcev kaznovati politike na levici na volitvah je edino pravilno sredstvo in način. Mirno in civilizirano, predvsem pa demokratično. Samo tako bomo enkrat prišli do normalne države. In s tem se naj sprijazni tudi SDS. Njim napovedujem, da bodo izgubili sapo ob teh protestih. Vedno manj bo možnosti za financiranje političnih shodov, ker ti hudičevo veliko stanejo. Črnih fondov bo pa vedno manj. In četudi z njimi nadaljujejo, bodo izgubljali podporo, ker dvomim, da se ljudem bo dalo gledati še naprej ta cirkus. Še posebej, če bo novi vladi uspevalo delati dobro. In če kaj, si želim normalne desnice v tej državi. Ker če bo desnica normalna, bo tudi levica. Posebej pa sredinski pol. Predvsem pa, se bomo imeli vsaj čas za ukvarjanje z resnimi problemi te države, kot so korupcija in klientelizem, ne pa proces reševanja vojaka Janše.
In ne pozabi. Še vedno ne vem, zakaj je Rajko Janša tako pridno sodeloval v poslih skupaj z ustanovnimi člani Foruma 21. Čemu je ta kleni mož, še bolj klenega brata (po mnenju volilcev SDS) sodeloval s temi "narodnimi izdajalci"? Kako to, da je Bavčar vedno prijateljsko kramljal z Janšo in posedal skupaj z njim na svojih osamosvojitvenih paradah, če je le-ta nek LDS kader? Te zanima? Ker smo imeli na oblasti pijavke, ki jim denar ne smerdi in so združno izčrpavali to državo, igre levo desno so pa bile igra za rajo kateri eni še vedno nasedate. Predvsem in tudi zato potrebujemo nove obraze in zato jih ljudje volijo, če stari zatajijo. Samo zato.
DREADLORD
# 14.07.2014 ob 19:09
SDS ne bo sprejela nobene funkcije. Torej verjetno niti ne bodo sprejeli funkcije poslanca? Ali bodo samo izvajali pritiske plačo pa pričakovali? Malce bolj naj to nepokorščino opišejo. konsistentnost jim pa enkrat za spremebo ne bi škodila.

Cerarju pa želim, da uspe. Že zavoljo te države in upam, da bo to dejansko neka nova politika, ki bo dajala malce več optimizma tej državi. Tujega denarja se ne smemo apriori bati. Je pa dejstvo, da mu je potrebno postaviti jasna pravila da kar srati naokoli ne sme. Če bo Cerar vodil pametno politiko, potem se nimamo česa bati.
svitos
# 14.07.2014 ob 17:11
S čim bo zmanjšal primanjkljaj na tri odstotke BDP-ja? Sem prav firbčen...In to v enem letu?
Morgenstern
# 14.07.2014 ob 19:06
Pa še nekaj. Komaj čakam, da se komu od veljakov v politiki posveti, da pripravijo zakon, ki bo urejal tole blatenje po tujini.
Pa porkadile no, zdaj pa niso zadovoljni z volitvami bodo pa v svet pošiljali vesti o nekih Lukašenkih in političnih zapornikih in o nevem čem še vse. Pa kaj vam je SDS, a nas hočte v svetu pokazat kot Ukrajino? A toliko vi ljubite svojo domovino?
Za take bi jaz dal tridesetletne kazni!
severnik
# 14.07.2014 ob 18:20
Upajmo na najbolje.

Sodrzavljani, pozabljate, da SDS ni bila prvič v vladi leta 2004, ampak že veliko prej. Samo v razmislek.
Morgenstern
# 14.07.2014 ob 18:52
Ampak vse skupaj je preseglo meje dobrega okusa. Dobr, torej, če Janša ne zmaga, je pol kaj? Aha so nerelavantne volitve, nelegitimne volitve, podkupljene volitve, kodrlajsast volitve. Pa ljudje no, pač ni zmagal, dost zdaj. Halooo?! Ma ne razumem, kako ste sploh bili lahko prepričani v njegovo zmago. Res ne razumem. Pa narod ga ima poln kufer no!
S tem političnim zapornikom je šel pa tut predaleč. Kakšen politični zapornik! Nekdo, ki je za svoje barabije dobil kazen. In?
ALFAinOMEGA
# 14.07.2014 ob 18:41
Združena Levica je pobrala glasove SD-ja. Če nebi bilo ZL-ja bi SD imela več procentov.
kapu
# 14.07.2014 ob 18:36
Haha samo enkrat bo šel v Bruselj pa bo obrnil ploščo. In vse pravlice se bodo ponovno razblinile pred očmi brihtnega Slovenca.
DREADLORD
# 14.07.2014 ob 19:57
help

Če imaš umazane pohlepneže na oblasti, ki se imenujejo managerji in se jim nič ne zgodi, čeprav so obsojeni, potem temu lahko rečemo kapitalistični ekstrem. In en ekstrem bo vedno rodil nov ekstrem. Zato mene ta uvrstitev ZL niti ne preseneča.
acoschwanz
# 14.07.2014 ob 17:48
Več kot polovica podjetij v državni lasti..kakšne pišejo o nas..
Ernesto
# 14.07.2014 ob 18:37
@Otto
In kaj si našel v tem famoznem članku. Novinar citira Janševe podpornike, ki prižigajo sveče pred sodiščem in doda, da je EPP izjavila, da je treba biti previden in da v Sloveniji nevtralnih pri tem vprašanju praktično ni ter, da organizacije za varstvo človekovih pravic niso zavzele nobenega mnenja. Tako,da se ne smeši, čisto nevtralen članek o tem kaj se dogaja, nikjer govora o kršenju človekovih pravic, političnem zaporniku in tudi novinar ne zavzame nobenega mnenja. Če je to najbolje kar imate v podporo - ste zelo ubogi.
tomazmb
# 14.07.2014 ob 18:30
Ne bom kritiziral nekaj, kar ne poznam (program stranke je ja strani SMC dosegljiv v obliki PDF datoteke). Lahko pa rečem, da so v programu največkrat uporabljene sledeče besede:

- okrepiti
- izboljšati
- zagotoviti
- nadgraditi
- osmisliti
- skrajšati
- poenostaviti
- spodbujati

Torej, sami nedoločniki in tak se mi zdi tudi program stranke SMC. Mislim, da je g. Cerar-ju kot osebi treba dati čas, da pove, kako bo konkretiziral svoj "akademski" program, ki je nastal izpod peresa nekoga, ki je po mojem velik teoretik in ne pozna gospodarstva. Se pa bojim, da nas bo ta že drug eksperiment v zadnjih 2 letih (poleg vlade ga. Bratošek) drago stal. Še posebej, če Slovenija ne bo izpolnila DANIH obljub (glede na to, da že več kot 20 let poslovno sodelujem s tujino, vem kaj pomeni dana govorna in zapisana beseda in nespoštovanje le-te). Včeraj je bil čas evforije, naslednje dni, tedne,... prihaja streznitev v obliki dejanj v mejah možnega in ne željenega.
Kritizirat moram tudi "desnico", da glede na specifičnost volilnega telesa v Sloveniji, kateri je najpomembnejša oblika in ne vsebina, da preprosto ne najde kandidata, ki bi bil všečen, dopadljiv, neobremenjen, umirjen, karizmatičen...Enako velja za sredinske stranke. Kje najdejo te stranke svetovalce za volitve, pojma nimam?
Lp!
ipad
# 14.07.2014 ob 19:26
državna nepokorščina sds-a, ne bodo prevzemali nobenih funkcij? A parlamentarne plače bi pa vlekli? Kdor ne dela, naj ne je!
levak
# 14.07.2014 ob 20:27
Po veliko prebranih komentarjih na MMC-ju sem "ugotovil", da nihče nima nič proti desnici in si jih veliko želi NORMALNO desnico ( brez komunista IJJ - tudi jaz). Prevlada samo ene strani je škodljiva za vse nas.
Najbolj mi je žal za SLS (če je to dokončno).
Moje prepričanje je bolj v levo, kot v desno, a sem za vsako vlado, ki dela v prid Slovenije.
pace
# 14.07.2014 ob 20:44
Iščem zetkota, če se je že kaj javil? Junija nas je pozival, da si naj markiramo njegov komentar:
"zetko
# 21.06.2014 ob 18:14
Cerar ne bo zmagal. Dobil bo 13-15%. Mark my words."
jCoob
# 14.07.2014 ob 19:53
otto bizantiski # 14.07.2014 ob 19:00
Prijavi neprimerno vsebino jCoob
___________________
Saj niso bili samo ustavni sodniki, tudi drugi pravniki, celo pravniki, ki so politični nasprotniki Janši so jasno povedali svoje mnenje o sodbi. Dejstvo,da sodba ni prepričala pravnikov kako pričakujete,da bo prepričala laično javnost.
Drugače bi težko rekel,da bi obrazložitev nezakonitosti sodbe lahko pripisali naklonjenosti ustavnih sodnikov Janši. Preberi saj argumentirajo svoje trditve.
Ko bo končni epilog bomo videli kdo ima prav.
Manipulacija??? preberi ločena mnenja, Krivica, Jakiča, Avblja, ali je kdo od pravnikov šel v bran sodbi. Vse kar je bilo slišati so bile samo prazne floskule,da je potrebno braniti pravno državo.
- - - - - - - - - -
prvič, zakaj bi moral katerikoli pravnik iti sodišču v bran, ko izda neko sodbo? podajanje sodb je pač delo sodišč in za to ni potrebno nobenega dodatnega mnenja nekega pravnika, ki nima veze s posameznim primerom :).. drugače je, tako kot je v tem primeru, ko nekdo, ki je nezadovoljen s sodbo in mu zmanjkuje pravnih argumentov da na tak način napada sodišče, češ, da je ne vem kaj.. pa tudi sicer, tisti, ki niso zadovoljni s sodbo se tega lotijo na drug način, edino v esdees vpletajo v sodnijo še politiko notri in ne vem kak cirkus še vse zraven (plačevanje romom po 50 € za stražo pred dobom, itd..)..
sicer pa, povej mi, so krivic, avbelj in jakič sodniki? so bili vpeti v celoten proces? so oni tisti, ki namesto sodnikov interpretirajo sodne postopke?.. tole je že 100x prežvečeno in izplunjeno, vi pa še kr.. in sedaj še ta vaša včerajšnja izjava.. sramotno..
jCoob
# 14.07.2014 ob 18:49
otto bizantiski # 14.07.2014 ob 18:41
Ernesto
Bomo videli, kako bo odločilo vrhovno sodišče? V primeru, da sodišče razveljavi sodbo kako misliš bo tujina sprejela to, kot sodno zmoto?
"Kasneje, ko bo na posamezni stopnji sojenja, ustavnosodne presoje ali odločitve na ESČP prišlo do ugotovitve o kršitvi Ustave in EKČP, hujše bodo posledice za sodstvo v celoti." dr. Mitja Deisinger, ustavni sodnik
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
še v nekem drugem svojem sestavku si opletal z ustavnim sodiščem.. zmeraj pa pozabljaš dodati, da gre v bistvu zgolj za tri posamezne osebke, ki so politično (sodišče!?!?) naklonjeni janši.. želiš manipulirati? al se zgolj namerno slepiš ker težko preneseš resnico?.. in kako bo, ko bo janša še na svoji zadnji inštanci ostal kriv? boste znali to potem pokončno prenest in priznat "ja, motili smo se"?..
mend055
# 14.07.2014 ob 22:20
Za na smrt se je paziti vseh iz politike, odvetnistva, ekonomije in gospodarstva, ki delujejo po principu: ''I PEEL SLOVENIA''.
Z zakonodajo dati vnaprej vedeti, da odgovarjajo kazensko in materialno! Jim prepovedati dosmrtno kakrsnokoli dejavnost, ce se izkaze da jih skrbijo le njihove denarnice - na racun nasega javnega in skupnega.
Se bolj se gre paziti plenilcev najhujse sorte - to pa so tujci, ki nam grozijo, kdo bo na Slovenskem gospodar.
borchica
# 14.07.2014 ob 21:47
Ernesto in drugi, ki sedaj triumfirate. Tako kot je potrebno sprejeti dostojanstveno poraz, je tudi na zmago potrebno gledati s treznostjo. Škodoželjno naslajanje ob porazu drugih se mi zdi prav kontraproduktivno. Pa sem volil isto stranko kot ti verjetno
Ernesto
# 14.07.2014 ob 20:49
@pace
jaz iščem GDja, ki je veselo triumfiral po EU volitvah in bolj sem mu dopovedoval, da tak rezultat garantira poraz desnice na DZ volitvah, bolj je bil glasen. Obljubil mi je, da bova kakšno rekla po volitvah, zdaj ga pa ni. Še bolj pogrešam polha, ki je pred tremi dnevi napovedal takole: SDS 38, NSi 13, SLS 9. Žalostno, da tudi njega ni, sem resno zaskrbljen za fanta.
Ernesto
# 14.07.2014 ob 20:41
Zmago kakšnega Žerjava, ki je bil sposoben presegati delitve in ni bil vpleten v afere, prav gotovo ne bi sprejel s preveliko nejevoljo. Zmage skorumpiranega princa teme bi mi bila pa res groza, ker človek predstavlja vse kar je najbolj umazano v slovenski politiki in je simbol delitve slovenske družbe. Na srečo, se to ne more zgoditi - nikoli več!
GeorgeB
# 14.07.2014 ob 20:19
@kapu

danes sem šel dopoldan na kavo in povem ti, da se že dolgo nisem tako dobro in svobodno počutil.
Noro dobro. Res...
kapu
# 14.07.2014 ob 19:39
Če Cerar misli resno, da je na prvem mestu spopad s korupcijo, potem lahko za zapahi pričakujemo vse bivše predsednike vlad.
ddrm
# 14.07.2014 ob 17:41
Hudiča, en kup FDV-jevcev bo v vladi, ki v življenju niso druga sposobni, kot držat knjigo v roki. No, naj imajo priložnost. Če so jo imeli vsi drugi, lahko tudi trenutno izvoljena garnitura.

Ne more pa tole trajat dolgo. Nekdo mora pač "delat" in ne knjige brat.
Mindmaster
# 14.07.2014 ob 17:12
Kot najboljšo možnost za oblikovanje vlade so navedli koalicijo, ki so jo sicer navedle slovenske Finance, in sicer SD, Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) ter Novo Slovenijo (NSi).

To bo lakmusov test za vse omenjene stranke, ali so sposobne preseči mejnike, ki jim jih je postavljal zapornik z Doba. Dejstvo je, da bi bila takšna koalicija za Slovenijo najboljša. Pa da vidimo, če znajo razčistiti v svojih glavah.
daryankoff
# 14.07.2014 ob 17:08
Večinoma povzeti samo hrvaški mediji, ki niso tako relevantni, ker smo v istem zosu.
Kje so mnenja iz razvitih demokracij, pa ne samo agencijska, vsaj iz Avstrije npr.,ki nam je najbolj podobna in bi nam morala biti vzor.
borchica
# 14.07.2014 ob 21:40
Menim, da najboljšo popotnico novemu mandatarju damo tako, da stopimo skupaj in ga vsi podpremo ne glede na politično barvo kože. Želel bi si koalicijo, ki zastopa vse strani, tako da upam, da NSI stopi v vlado. In da bo zavladal mir na političnem področju naslednja štiri leta, da se bodo lahko posvetili delu, ne pa branjenju svojih položajev in pljuvanju političnih nasprotnikov, kot je bila dosedaj praksa.

Konec koncev gre za vse nas, zate, za tvojo mamo, soseda, brata, prijatelja, znanca, kolega in najbolj od vsega bi si želel, da bi končno vsi Slovenci gledali v isto smer in se držali za roke ob tem, pa čeprav mogoče sedaj to utopično zgleda.

Težko verjamem, da sprejema Cerar to res nehvaležno vlogo s figo v žepu.

Gremo sLOVEnija!
help
# 14.07.2014 ob 19:46
Zanimivo, da ima Slovenija po novem kot edina republika nekdanje Jugoslavije v parlamentu izrazito marksistično stranko. (OK za Makedonijo v tem trenutku nisem čisto siguren, če je nima). Zanimivo iz tega vidika, ker je bila ravno Slovenija konec 80-ih najbolj antimarksistična republika.
Paperino
# 14.07.2014 ob 18:47
Veteran91 # 14.07.2014 ob 17:15
Slabši kot dozdajšnji politiki tako ali tako ne more bit.
Kot oseba mi deluje prijetno, obnaša se kot kulturen človek in prijatelji, ki študirajo na pravni fakulteti ga opisujejo kot odličnega profesorja.
Tako da sem dokaj optimističen.

Hahahaha dobra izjava tole. Brihtni slovenski volivec!


No pa daj ti brihta, obrazloži svoj glas.
pirančan
# 14.07.2014 ob 17:41
Finančni analitiki mu svetujejo...

Imenovanje urednika Financ za finančnega analitika je šala. To je rumen časopis: za ene Lady za druge Finance.
GeorgeB
# 14.07.2014 ob 23:11
@J4ime1avie

Zaradi naštetih karakteristik in še mnogo drugih negativnosti SDS, so že izgubili 100.000 volilcev samo v obdobju zadnjega enega leta. Ljudem so se oči končno odprle. Vesel sem, ker s tem vidim luč upanja, da bo Slovenija končno zopet enotna in vlekla ta 23 let star težek voz v isto smer - NAPREJ V BOLJŠO PRIHODNOST!!!!
GeorgeB
# 14.07.2014 ob 22:27
@rubin

super da je zmagal cerar. ima same nove ljudi, ne pa preračunjive stare prebežnike kot prej koruptivni janković. upam da odstrani stare mreže iz korita. ima pa dobro idejo obdavčitve nepremičnin in kot sem razumel, ni za prodajo podjetij, ,ki imajo naravni monopol (telekom...),kar je pravilno. pa razumel bo če so luknje v zakonu, ker je pravnik in bo tako z ekipo lahko kvalitetne zakone pripravil. lih sm se odloču, da bom šel v njegovo stranko in posredoval par pametnih predlogov, naprimer da bi se progresivno obdavčilo neprem., pa naprimer da bi moral tisti, kateremu travnik spremenijo v zazidljivo parcelo doplačat 70% razlike v vrednosti med travnikom in parcelo, kajti spremembe namembnosti zemljišč so pravo leglo korupcije...pa še ful bi se našlo reči..pa upam da poskrbijo, da se še bolj pospešeno sodi lopovom ala janković..

Dodal bi še en predlog. Sprejeti bi morali zakon, ki bi preprečil zastaranje vseh dejanj gospodarskega kriminala, korupcije in nelegalne trgovine z orožjem, od osamosvojitve dalje. To bi zelo dobro počistilo tudi z vsemi, ki so v divjih privatizacijah uničili našo državico...
myne66
# 14.07.2014 ob 22:24
@mend055
Se bolj se gre paziti plenilcev najhujse sorte - to pa so tujci, ki nam grozijo, kdo bo na Slovenskem gospodar.

---------------

še malo manjka, pa bo gospodar slovenske vode tujec.............
www
# 14.07.2014 ob 20:43
Državljanska nepokorščina, stavi SDS.

Dve besedi za minerje : ustavna večina. In vas da cel DZ na ignore v opozicijo.
GeorgeB
# 14.07.2014 ob 20:20
@bistri

Očitno je pa samo ena stranka sposodna premakniti Slovenija v blagostanje. Drugače je ne bi napadali z vseh strani.

Izgleda, da te je mama nahecala, ko ti je dala to ime...
ALFAinOMEGA
# 14.07.2014 ob 18:29
Večina ljudi se je odločila kakor se pač je in manjšina mora to spoštovati.
raven_
# 14.07.2014 ob 17:02
Kampanjo je osnoval na obljubi, da bo zmanjšal proračunski primanjkljaj na tri odstotke BDP-ja do konca naslednjega leta, hkrati pa bo liberaliziral gospodarstvo te nekoč komunistične države.

ne vem kje so to slišali...
Znamya Pobedy
# 15.07.2014 ob 00:33
oto bizantinski:

Tuji mediji malce drugače o Sloveniji
Sloweniens verspäteter Freiheitskampf

Frankfurter Rundschau?? Haha. Grosupeljske novice.. Pesničan? :))
A deej no..
Machete
# 14.07.2014 ob 22:49
G. Cerar se mi zdi trenutno najboilj pragmatična izbira. Človek je razgledan, kulturen in predvsem deluje nezdraharski, kar je trenutno precej optimistično, po 23. letih ene in iste fabule o onih in tistih izpred 30, celo do 80 let nazaj..

Upam samo da ne bo preveč teorije v igri.
Ker trenutno izoblikovan sistem politike: kadrovanja, žlahtovanja, majhnosti in vseh lobijev, je zelo vpeljan, in težko je spreminjati pravila igre, četudi si res človek z dobrimi nameni. Sam si nula proti že vpeljanim interesnim skupinam.

Tudi upam da popravi in pomaga gospodarstvu, in ne bo samo soicialnih floskul za množice.
Na udaru je sektor gospodarstva, zraven pa praktično mišica celega proračuna države.
Gopodarstvo hlasta za zrakom, dodatno pa se utaplja v birokraciji in vzporedni neeoptimizirani javni upravi.. Torej res upam da bodo začeli uvajati prijeme, ki bodo dobri v praksi na vseh nivojih in imeli jajca stvari spreminjati.

Naj ne se ne razvodeni vse zaradi v Sloveniji zasejanega fiktivnega in insinuiranega sovraštva, in naj se ne gradi vse spet po isti poti teoriziranja in floskul, metanja polen pod noge in diskreditiranja. Vemo da je to lažje kot narediti nekaj, ampak siti smo in prerasli te prozorne igrice, ker istočasno kot afne guncat, se države ne da voditi resno.

Pa tudi stroka naj bo strogo tista, ki odloča o zakonodaji in vsem ostalem za kar je pristojna (referendumi, vtikanje politike in cerkve v stokovna polja zavoljo svojih interesov..).
Vsak se lahko moti tudi znotraj najboljših v določeni panogi, vsak je lahko tudi prestranski, ampak če se ne smemo ali moremo zanesti na naše znanstvene inštitucije, predvsem pa primere iz terena, potem ne rabimo države.
Kazalo