Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razpisal predčasne volitve dober mesec po zadnjih splošnih volitvah. Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razpisal predčasne volitve dober mesec po zadnjih splošnih volitvah. Foto: Reuters

Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), katere vodja je Davutoglu, je na junijskih volitvah prvič po 12 letih izgubila absolutno večino v parlamentu, predvsem zaradi zgodovinskega uspeha kurdske Stranke ljudske demokracije (HDP). Zato se je morala lotiti iskanja koalicijskih partnerjev. A HDP je predvsem zaradi ostrega postopanja vlade proti v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) popolnoma izključila sodelovanje z AKP-jem.

Propadli so tudi koalicijski pogovori AKP-ja z desničarsko Stranko nacionalnega gibanja (MHP) in največjo opozicijsko Republikansko ljudsko stranko (CHP). Davutoglu je zato Erdoganu v sredo vrnil mandat.

Rok za sestavo nove vlade se sicer izteče v nedeljo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal novinarjem, da bo izkoristil svojo pravico do razpisa volitev, namesto da bi ubral alternativno pot razpisa glasovanja prek ustreznega predloga v parlamentu. 1. november je v primeru propada koalicijskih pogovorov kot mogoč datum predčasnih volitev predlagala že turška volilna komisija. Datum pa lahko uradno določi šele po izteku roka za sestavo nove vlade, ki se sicer izteče v nedeljo.

Erdogan, nekdanji premier in dolgoletni vodja AKP-ja, ki naj bi ji bil kljub z ustavo zapovedani nepristranskosti predsednika še vedno naklonjen, bi lahko mandat za sestavo vlade poveril CHP-ju, a se za to ni odločil. Kritiki mu očitajo, da je že od junijskih volitev želel novo glasovanje, da bi lahko AKP izboljšal rezultat in sama vladala.

Malo verjetno pa bi bilo, da bi vsem trem opozicijskih strankam, ki so se uspele prebiti v parlament, uspelo sestaviti koalicijo. Skrajno desna stranka MHP namreč o sodelovanju s kurdsko stranko ni hotela niti slišati.