Turški predsednik in vlada bosta imela naslednje tri mesece razširjena pooblastila, za kar ima vladajoči AKP podporo vseh treh parlamentarnih opozicijskih strank. Foto: Reuters
Turški predsednik in vlada bosta imela naslednje tri mesece razširjena pooblastila, za kar ima vladajoči AKP podporo vseh treh parlamentarnih opozicijskih strank. Foto: Reuters

Evropa nima pravice kritizirati te naše odločitve.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan
Erdoganova razglasitev izrednih razmer
Turški predsednik je trimesečne izredne razmere razglasil v nočnem televizijskem nagovoru državljanom, pri čemer je imel pred seboj zbrane vse vladne ministre in člane nacionalnega sveta za varnost. Formalno bodo izredne razmere začele veljati z objavo v četrtkovem uradnem listu. Foto: Reuters
Tayyip Erdogan
Erdogan napoveduje dokončen obračun z gibanjem Fethullaha Gülena, ki naj bi s svojim verskim kultom vzpostavil državo v državi in skušal strmoglaviti demokratično izvoljeno vlado stranke AKP. Foto: Reuters
Ponazoritev, kako se obračajo stvari v Turčiji: pilota, ki sta lani 24. novembra nad mejo s Sirijo sestrelila ruski vojaški lovec suhoj 24, sta aretirana. Sam Erdogan je medijem zatrdil, da sta povezana z gülenisti. Foto: EPA
Trg Taksim v Carigradu - v spomin žrtvam puča 15. julija 2016
Na osrednjem trgu Taksim v Carigradu so postavili takšno začasno spominsko obeležje okoli 200 ljudem, ki so umrli ob poskusu vojaškega puča 15. julija. Foto: Reuters
Turčija
Policisti so aretirali že na stotine osumljenih vpletenosti v poskus državnega udara. Skupno naj bi bilo aretiranih oz. iskanih že okoli 10 tisoč ljudi, večinoma vojakov. Foto: EPA
Turški premier
Turški premier je napovedal ostre ukrepe zoper tiste, ki so sodelovali v udaru. Pričakuje se, da bo parlament že v kratkem glasoval o ponovni uvedbi smrtne kazni, kar podpira tudi predsednik Erdogan. Vprašanje ostaja, ali bi najhujša mogoča kazen veljala tudi retroaktivno in s tem tudi za pučiste. Foto: EPA
Fethullah Gülen
Ostareli Fethullah Gülen je vplivni imam, ki je bil nekoč mentor in ključni zaveznik Erdogana ter stranke AKP pri vzponu na oblast. A po dosegu cilja leta 2003 so se odnosi začeli počasi krhati, počilo pa je decembra 2013, ko naj bi gülenistični sodniki, tožilci in policisti zakuhali odmevno koruptivno afero, ki je razkrila bogatenje in delovanje same Erdoganove družine. Foto: Reuters
Tarča čistk v Turčiji že 60.000 ljudi

"Svet ministrov se je odločil za uveljavitev izrednega stanja za obdobje treh mesecev." Zaradi petkovega poskusa vojaškega udara, za katerim po trditvah oblasti stoji islamski klerik Fethullah Gülen, zdaj Turčijo čakajo trije meseci izrednih razmer, kar tudi dovoljuje 120. člen turške ustave. Predsednik in vlada bosta zdaj z zakoni lahko obšla parlament in omejila nekatere državljanske svoboščine.

V tem času bodo oblasti po besedah predsednika Erdogana hitro in dokončno počistile gülenistično gibanje, nekakšno versko sekto, ki naj bi v zadnjih 15 letih vzpostavila državo v državi. Ob koncu nagovora državljanom je Erdogan tudi poudaril, da izredne razmere ni enako vojaško obsedno stanje.

Aretacij še zdaleč ni konec
"Izredne razmere niso usmerjene proti demokraciji, vladavini prava ali svobodi. Oborožene sile delujejo po ukazih vlade in po navodilih civilnih oblasti,"
je Erdogan pojasnil sklep, ki ga je sprejel nacionalni svet za varnost in turška vlada pod vodstvom predsednika države. Z izrednim stanjem je Erdogan potrdil besede iz televizijskega intervjuja za Al Jazeero, za katero je dejal, da so po neuspelem poskusu prevrata aretirali veliko ljudi, a vseeno aretacij še ni konec.

Sprva ni verjel, da gre zares za puč
Erdogan je v pogovoru za katarsko televizijo Al Jazeera povedal, da najprej ni verjel, da gre za poskus vojaškega udara, a je nato v 12 urah zakonito izvoljenim oblastem uspelo vzpostaviti nadzor nad razmerami.

Temu je sledil poziv prebivalcem, naj se zberejo na ulicah, saj je bila to po njegovem mnenju najboljša rešitev. "V skladu s parlamentarnim demokratičnim sistemom imamo državo, kjer je vlada dobila 50 odstotkov glasov in predsednik, ki je dobil 50 odstotkov glasov, in menili smo, da bo ljudstvo najbolje odreagiralo, če se odpravi na trge," je dejal Erdogan.

Za načrt udara izvedel ob osmih zvečer
Kot je dejal, je v poskusu prevrata sodelovala le peščica v vojski, a vseeno ni jasno, koliko ljudi je bilo vse skupaj vpletenih. Pojasnil je, da je za poskus prevrata izvedel v petek okoli osme ure zvečer v Marmarisu, kjer je preživljal letni dopust. Najprej so skušali vzpostaviti stik s sodelavci, a jim v večini primerov ni uspelo, a ko so jih dobili, so se odločili sklicati novinarsko konferenco.

Erdogan je priznal, da so bile v obveščevalnih službah pomanjkljivosti. Kljub množičnim aretacijam teh še ni konec, tako kot še ni končan boj proti organizaciji nekdanjega zaveznika Gülena, ki ga turške oblasti vidijo kot glavnega krivca za spodleteli poskus prevrata.

Opozoril je, da bodo ZDA storile veliko napako, če ne bodo izročile Gülena, a sam hoče ta primer obravnavati ločeno od primera ameriške uporabe turškega letalskega oporišča Incirlik. "Odnosi med državama temeljijo na interesih, ne na čustvih. Smo strateški partnerji," je dejal glede odnosa z ZDA.

Ni izključena vpletenost drugih držav
Turški predsednik ni izključil možnosti, da so bile v poskus udara vpletene tudi druge države, a jih sam ni imenoval. Znova je dejal, da bo podpisal zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni, če ga bodo potrdili v parlamentu. Pri tem je dodal, da svet ni samo Evropska unija in smrtno kazen imajo ZDA, Rusija in Kitajska.

V pogovoru je Erdogan zavrnil očitke, da postaja avtoritaren in da je ogrožena demokracija v Turčiji. "Ostali bomo demokratičen parlamentarni sistem, nikoli se ne bomo oddaljili od tega," je zatrdil

Državni vrh "požegnal" izredne razmere
Po spodletelem poskusu državnega udara v Turčiji se je prvič sestal turški svet za nacionalno varnost, srečanje pa je vodil Erdogan, ki se je prvič po petku vrnil v Ankaro.

Erdogan je pred začetkom seje napovedal, da naj bi na seji sveta sprejeli pomembne odločitve, ki naj bi jih takoj nato potrdila še vlada. Člani sveta za nacionalno varnost so poleg predsednika države in premierja ter nekaterih članov vlade še vodilni predstavniki turške vojske, med njimi načelnik generalštaba Hulusi Akar, ki so ga prevratniki med poskusom državnega udara zadržali.

Gülenu odvzeli turško pokojnino
Čistka po petkovem poskusu udara se medtem nadaljuje: priprtih, odpuščenih ali suspendiranih je že najmanj 65 tisoč ljudi. Eden najbolj nenavadnih ukrepov je bilo uradno odvzetje pokojnine Gülenu, samoizgnanemu kleriku v ZDA, ki naj bi bil s svojim islamističnim gibanjem Hizmet ideološki in tudi dejanski vodja petkovega poskusa vojaškega udara.

Tudi v Turčiji so bili številni presenečeni, da je Gülen sploh prejemal turško pokojnino, odkar je decembra 2013 postal smrtni sovražnik prejšnjega tesnega zaveznika Tayyipa Erdogana. Gülenistično gibanje, ki ga turške oblasti označujejo za teroristično organizacijo FETÖ, številni opazovalci pa kot verski kult, sicer velja za izjemno premožno organizacijo, kar dokazuje tudi Gülenovo prebivališče v Pensilvaniji.

Suspendirali tudi 262 vojaških sodnikov in tožilcev
Policija v glavnem mestu Ankari pa je suspendirala še dodatnih 900 policistov, ki jih sumijo povezav z Gülenovim gibanjem. Turško obrambno ministrstvo je po poročanju zasebne televizije NTV suspendiralo 262 vojaških sodnikov in tožilcev.

Pogrešajo ladje, helikopterje in specialce
Ob poskusu vojaškega udara je izginilo tudi kar nekaj vojaške opreme in osebja, ki jih sumijo sodelovanja v puču. Vrhovni poveljnik mornarice Veysel Kosele je pogrešan že od petka, a ne vedo, ali je sodeloval pri udaru. Iz pomorskih oporišč pa je izginilo kar 14 vojaških ladij. Še vedno pogrešajo dva helikopterja, ki sta se odpravila pobrat 25 vojaških specialcev, ki so napadli Erdoganov hotel v Marmarisu. Po gozdovih letoviškega mesta tako iščejo omenjena helikopterja kot specialce - pučiste.

Profesorji službeno ne smejo v tujino
Svet za visokošolsko izobraževanje (YÖK) je po poročanju državne televizije sklenil, da univerzitetni profesorji do preklica ne smejo opravljati nalog v tujini, tisti, ki so že v tujini, pa se morajo, razen v izjemnih primerih, kar najhitreje vrniti v domovino. Poleg tega so suspendirali še rektorje štirih univerz, poroča NTV. Na univerzah morajo do 5. avgusta proučiti delovanje vseh zaposlenih, ki so povezani z Gülenom, ki ga oblasti krivijo, da je v ozadju napada.

Zaprli bodo 626 izobraževalnih ustanov
Prepoved potovanja v tujino je sledila torkovi odpustitvi 1.577 dekanov na vseh univerzah po Turčiji in suspenzu 15.200 uslužbencem šolskega ministrstva (večinoma učiteljev), sočasno pa so odvzeli licenco za poučevanje 21.000 učiteljev v zasebnih institucijah. V torek popoldne je šolsko ministrstvo dodatno suspendiralo še 6.708 učiteljev, nato pa so z ministrstva sporočili, da bodo zaprli kar 626 izobraževalnih ustanov, od vrtcev, osnovnih šol do inštitutov za izobraževanje odraslih. Skupno je po seštevku vseh suspenzov, odpustitev in odvzema licenc že 67.500!

Sočasno so odpovedani vsi nenujni dopusti državnim uslužbencem, slednji pa za potovanja v tujino, tudi zasebna, potrebujejo posebno dovoljenje nadrejenih.

Uničujejo korenine fantomske vzporedne države
Ostrih ukrepov oblasti so deležni tudi vojaki, policisti, sodniki, uradniki, učitelji in novinarji. Kot so zatrdile turške oblasti, bodo ostro nastopile proti vsem Gülenovim zaveznikom. "Ta vzporedna organizacija ne bo več delovala v nobeni državi," je dejal turški premier Binali Yildirim. "Uničili jo bomo pri koreninah," je dejal v nagovoru v parlamentu.

Uradno podana zahteva za izročitev
Turčija je končno tudi uradno zaprosila ZDA za Gülenovo izročitev, predtem je Beli hiši v elektronski obliki predložila dosje s podatki o njem, kar je potrdil tudi predstavnik Bele hiše Josh Earnest. Predstavnik turškega predsednika Tayyipa Recepa Erdogana je v torek potrdil, da se Turčija pripravlja tudi na uradno zahtevo za izročitev. Ameriški predsednik Barack Obama se je v torek v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom pogovarjal o Gülenu, so sporočili iz Bele hiše in dodali, da pozivajo Ankaro, naj se drži vladavine prava pri iskanju odgovornih za poskus udara.

Wikileaks objavil pošto vladajoče stranke
Spletna stran Wikileaks je v torek zvečer objavila več sto tisoč elektronskih sporočil vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), in sicer gre za prvi del korespondence Erdogana. Gre za skupno 294.548 elektronskih sporočil, poslanih s 762 naslovov, večinoma z zunanjepolitično vsebino. Najstarejše od objavljenih sporočil je iz leta 2010, najnovejše pa je bilo poslano 6. julija letos. Wikileaks je elektronsko pošto AKP-ja pridobil teden dni pred spodletelim vojaškim udarom v Turčiji. Po prvih analizah pa je iz strankinih pisarn poslanih samo 0,2 odstotka e-pošte, preostalo pa je prejeta pošta, večinoma od volivcev.

Sočasno sta se pogovarjala tudi obrambna ministra ZDA in Turčije, tema njunega pogovora pa je bila pomembnost zračnega oporišča Incirlik v boju proti Islamski državi v Siriji in Iraku. Oporišče, od koder se začenjajo zračni napadi na položaje IS-ja, je bilo po poskusu udara brez dobave električne energije, kar je okrnilo vojaške operacije.

Gülen zavrača vse namige
Gülen je v torek znova zanikal vsakršno vpletenost v poskus državnega udara. "Pozivam ZDA, naj zavrnejo vsak poskus izrabe izročitve za izvedbo političnega maščevanja," je v izjavi dejal 75-letni Gülen. Pravni strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi lahko trajalo še več let, preden bi ZDA lahko na zahtevo Ankare izročile Gülena Turčiji.

Dogovor med ZDA in Turčijo o medsebojni izročitvi je začel veljati leta 1981 in velja za prekrške oz. zločine, za katere je v obeh državah zagrožena več kot enoletna kazen. Ne vključuje pravil glede prekrškov "politične narave", vključuje pa "vsak prekršek, izveden ali načrtovan, proti vodji države", je zapisano v sporazumu.

Aeroflot ne prodaja kart v Turčijo
Največji ruski letalski prevoznik Aeroflot je suspendiral prodajo letalskih vozovnic v Turčijo, saj ruske oblasti menijo, da je stanje v Turčiji za zdaj prenevarno.

Napadi na Kurde v Iraku se nadaljujejo
Medtem turška vojska še naprej izvaja zračne napade proti članom prepovedane Delavske stranke Kurdistana na severu Iraka. V torkovih napadih je bilo ubitih 20 ljudi, poroča Reuters, ki se sklicuje na poročanje televizije NTV.

Lira na zgodovinskem dnu
Turška lira je v sredo izgubila še en odstotek vrednosti in je proti dolarju padla na zgodovinsko nizko raven (tečaj 3,0863 lire za 1 ameriški dolar). Predtem je bonitetna hiša S&P znižala rating za eno stopnjo, na BB.

Evropa nima pravice kritizirati te naše odločitve.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan
Tarča čistk v Turčiji že 60.000 ljudi