Kanabisovo žganje v enem izmed amsterdamskih barov. Bodo taki prizori kmalu preteklost? Foto: EPA
Kanabisovo žganje v enem izmed amsterdamskih barov. Bodo taki prizori kmalu preteklost? Foto: EPA
Nizozemska je zaslovela po svoji liberalni politiki do mamil. Foto: EPA
Češka mladina pogosto poseže po kanabisu. Foto: EPA

Poročali smo, da se je nova nizozemska vlada, ki je oktobra prevzela mandat, odločila omejiti prodajo kanabisa, da bi tako zmanjšala stopnjo kriminala, povezanega s proizvodnjo in trgovino drog.
Datum, kdaj naj bi nova politika začela veljati, sicer še ni znan, velja pa ob tem spomniti, da so Nizozemci pred dvema letoma, 1. novembra 2008, že prepovedali prodajo halucinogenih gobic.
Nizozemska ima sicer eno najliberalnejših politik do uporabe mamil in prodajaln marihuane, znane kot "coffee shopi", ki so še posebej priljubljeni med tujimi turisti, zlasti v Amsterdamu ter obmejnih mestih v bližini Belgije in Nemčije. Znano je, da se v Amsterdam vsak konec tedna zgrne prava množica turistov iz Velike Britanije, ki to mesto pogosto izberejo za svoje fantovščine.

'Coffee shopi' kot poglavitni vir dohodka
Mestece Roosendaal ob belgijski meji pa je bilo leta 2007 središče "mamilarskih turistov". Vsak teden je v to mesto z 10.000 prebivalci prišlo okoli 12.000 turistov, sodeč po neki raziskavi, pa je kar 90 odstotkov turistov tja prišlo le za kajenje marihuane v 'coffee shopih'.
Mestni svet se je nazadnje odločil te zapreti in do maja 2008 je priliv turistov že popolnoma usahnil, z njim pa tudi denar. Povprečni turist je namreč po poročanju BBC-ja zapravil okoli 30 evrov, kar pomeni, da je osem 'coffee shopov' v Roosendaalu na teden skupaj prislužilo okoli 324.000 evrov.
Coffe shopi so se pojavili sredi 70. let, prav z njihovo pomočjo pa je država postala svojevrstna turistična destinacija. V 90. letih jih je bilo že okoli 1.200, a je zaradi strogih zakonov glede pridobivanja licenc njihovo število padlo na 700.
Na Češkem zakonite tudi trde droge
Nizozemska tako počasi izgublja primat rajske destinacije za ljubitelje marihuane. A turistom se ne bo treba po nadomestku ozirati predaleč.
15 gramov marihuane, pet gramov hašiša, štiri tablete ekstazija, 5 tablet LSD-ja, gram kokaina ali celo 1,5 grama heroina. Po zaslugi novega zakona, ki je začel veljati 1. januarja 2010, se lahko Čehi zdaj založijo z mamili brez strahu pred sodnim pregonom. In količina mamil, ki je še dovoljena, je kar trikrat več, kot dovoljuje zakon na Nizozemskem.
Češka ima tako zdaj najliberalnejšo politiko mamil v vsej Evropi. Kajenje marihuane je sicer neizpodbiten del češke kulture mladih. Po raziskavi Evropskega nadzornega centra za mamila in odvisnost od mamil (EMCDDA) je Češka na samem vrhu evropskih držav z največ uporabnikov mamil, mlajših od 24 let. Kar 15 odstotkov Čehov je že poskusilo ekstazi (evropsko povprečje je 6 odstotkov).

Posedovanje določene količine hašiša in marihuane se tolerira že dalj časa, rezultat tega pa je odpiranje vse več klubov, v katerih je dovoljeno prižgati džojnt. Lastniki so zadovoljni, ker novi zakon prinaša več prometa, Praga pa vse hitreje zamenjuje Amsterdam kot turistična destinacija za grešne užitke. Sosedi Nemci, Madžari in Poljaki se pogosto vračajo v češko prestolnico, ki se ji je dohodek od turizma z novim zakonom le še povečal.