Rdeče luči v Amsterdamu počasi ugašajo. Foto: Reuters
Rdeče luči v Amsterdamu počasi ugašajo. Foto: Reuters
Rdeča četrt
Mesto slovi po svojih zanimivih izložbah s 'prijateljicami noči'. Foto: EPA
Kavarna z marihuano
Mnogi turisti, ki obiščejo Amsterdam, se ustavijo tudi v slovitih kavarnah z marihuano. Foto: Reuters
Rdeča četrt
Pogled na mestno ulico z erotičnimi trgovinami na vsakem vogalu. Foto: Reuters

Po besedah predstavnikov mestnega sveta bodo v želji po izkoreninjenju organiziranega kriminala v mestnem središču zaprli polovico vseh mestnih javnih hiš, erotičnih trgovin in kavarn z marihuano.



Manj tudi kavarn z marihuano
Lani je mesto nameravalo zapreti le eno tretjino javnih hiš v rdeči četri, kjer se pomanjkljivo oblečene prostitutke postavljajo na ogled v izložbah. A po novih ukrepih bi se število "seks oken" zmanjšalo iz 482 na 243.

Amsterdam želi zapreti tudi polovico od 76 kavarn z marihuano v mestnem središču. Mestni svet namerava ukiniti tudi nekatere druge poslovalnice, "povezane s propadom centra" - med njimi peep šove, seks šove, minisupermarkete in trgovine s spominki.

Seks in droge pod nadzorom
Oblasti so prepričane, da obstajajo znaki, da se nekatere poslovalnice v rdeči četrti uporabljajo kot krinka za organizirani kriminal, kot sta prekupčevanje z mamili in ženskami. "Pranje denarja, izsiljevanje in trgovina s človeškim blagom so stvari, ki se jih na površju ne vidi, a škodijo ljudem in mestu. Proti temu se hočemo boriti," je povedal podžupan Lodewijk Asscher. "Še vedno imamo lahko seks in droge, a na način, ki kaže, da je mesto pod nadzorom."

Oblasti so dale na stran okoli 39 milijonov evrov, da bi na območje vrnile hotele, butike, galerije in restavracije.

Najprej so se poslovile nore gobe, potem ...
Zadnji načrt so razkrili le nekaj dni po tem, ko je na Nizozemskem začela veljati splošna prepoved halucinogenih oz. "norih" gob, ki so jih prodajali v posebnih trgovinah, znanih kot "Smart Shops".

Tuji dopisniki poročajo, da gredo oblasti z zadnjimi ukrepi precej dlje, kot je bilo pričakovano. Kritiki pravijo, da je akcija v Amsterdamu zadnji v vrsti primerov zaostrovanja tradicionalno liberalnega nizozemskega pristopa do socilanih vprašanj, vključno s prostitucijo in rabo mehkih drog.

Še vedno "tolerantno in noro mesto"?
A Asscher trdi, da bodo spremembe bolj skladne z amsterdamsko podobo "tolerantnega in norega kraja kot pa prostega območja za kriminalce".

"To bo kraj z 200 okni za prostitutke in 30 kavarnami, česar ne morete najti nikjer drugje na svetu - zelo razburljivo, vendar tudi s kulturnimi atrakcijami," je dejal in ob tem dodal: "In ne bo vas treba biti sram reči, da ste ga obiskali."

Prostitucija bo dovoljena le še v dveh okrožjih, tudi v slovitem De Wallenu, mreži uličic in prehodov okoli mestnega srednjeveškega obzidja. Območje je središče prostitucije, ki so jo na Nizozemskem legalizirali leta 2000, že na stotine let. Marihuana je v državi načeloma prepovedana, a nihče te ne oglobi zaradi posedovanja manjših količin, v kavarnah pa je dovoljena prodaja.

K. S.