Po mnenju Türka so spremembe, ki čakajo EU, neizogibne. Foto: Strateški forum Bled
Po mnenju Türka so spremembe, ki čakajo EU, neizogibne. Foto: Strateški forum Bled
Borut Pahor
Če EU ne bo ukrepal, bomo priča zatonu evropske ideje, je opozoril Pahor. Foto: Strateški forum Bled
Samuel Žbogar
Na začetku je udeležence pozdravil slovenski zunanji minister. Foto: Strateški forum Bled
Bled že šestič gosti forum. Foto: EPA
Na Bledu o moči prihodnosti
Razmišljanja o prihodnosti EU-ja na Bledu

Na Bledu se je začel šesti Blejski strateški forum, ki letos poteka pod naslovom "Moč prihodnosti", udeležuje pa se ga več kot 400 udeležencev iz sveta politike, gospodarstva ter akademske in druge srenje. Udeleženci bodo govorili o prenosu in porazdelitvi moči na nove centre moči v mednarodni skupnosti, predvsem na hitro rastoče države.

Forum so slovesno odprli slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, slovenski predsednik republike Danilo Türk in slovenski premier Borut Pahor.

"EU se je znašel v resnih težavah"
Türk je v pozdravnem nagovoru dejal, da se je svet znašel v položaju, kjer ni jasnih rešitev in se iskanje nadaljuje. Kitajska se konsolidira v potrošniško družbo, Rusija išče modernizacijo, Evropska unija pa se je znašla v resnih težavah in razpravah o prihodnosti.

Po mnenju slovenskega predsednika mora v EU-ju najpomembnejši vidik sprememb priti od znotraj, od ljudi, kar se je pokazalo tudi v nedavnih dogodkih v arabskem svetu, zato mora temu zgledu slediti tudi EU.

"Združene države Evrope"
Pahor prihodnost EU-ja vidi v združenih državah Evrope, kar ni bilo povedano prvič, a tudi zadnjič ne. Smo na križišču in izbrati moramo smer za prihodnost, pri čemer ne smemo preveč čakati. Čeprav gre za občutljivo vprašanje, je treba začeti javno razpravo, pri kateri moramo biti odprti in o tem razpravljati z ljudmi.

Rešitev je po Pahorjevih besedah v močni politični uniji, ki se bo sposobna soočiti z današnjimi in jutrišnjimi izzivi. Ta koncept je bil predviden že v evropski ustavi, a ni imel podpore v vseh članicah in ideja je bila v zadnjih letih zanemarjena, vendar bi jo bilo treba zdaj znova premisliti.

Pahor je prepričan, da je treba razmišljati predvsem o združitvi fiskalnih politik v evrskem območju, saj na dolgi rok ni prihodnosti s 17 različnimi fiskalnimi politikami, finančna stabilnost pa je eden najpomembnejših temeljev EU-ja.

Za slovenskega premierja je še pomembno, da majhne države ta proces ne samo opazujejo, ampak so tudi del njega.

"Moč prihodnosti"
Glavni temi letošnjega foruma se je posvetil osrednji panel o "moči prihodnosti", na katerem je bila glavna pozornost usmerjena predvsem na namestnico kitajskega zunanjega ministra Fu Jing in ruskega ministra za telekomunikacije Igorja Šegoljeva. Na panelu je sodeloval še slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, povezoval pa ga je televizijski voditelj britanskega BBC-ja Nik Gowing.

Po glavnem panelu bosta sledila še razprava o "iskanju nove svetovne ureditve v Sredozemlju", ki se je bo med drugimi udeležil državni sekretar na tunizijskem zunanjem ministrstvu Kemaies Jinavi, pozno zvečer pa še panel o "moči inovacij". Forum se bo nato nadaljeval in sklenil v soboto.

Številni kitajska in brazilska delegacija
Foruma, ki velja za enega najpomembnejših rednih zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji, se udeležujejo številni tuji ministri ali njihovi namestniki. Prihajajo tudi mnogi gospodarstveniki, med njimi številni kitajska in brazilska gospodarska delegacija. Poleg naštetih sos e foruma udeležili tudi številni predstavniki pomembnih mednarodnih vladnih in nevladnih organizacij.

Ob robu foruma se napovedujejo tudi številna dvostranska srečanja. Med drugim pa bo predsednik republike Türk skupaj z generalnim sekretarjem Sveta Evrope pripravil srečanje uglednih osebnosti Sveta Evrope, ki bodo razpravljali o poročilu skupine o stanju človekovih pravic v članicah SE-ja.

Na Bledu o moči prihodnosti
Razmišljanja o prihodnosti EU-ja na Bledu