Twitter je pozdravil odpravo blokade v Turčiji. Foto: Reuters
Twitter je pozdravil odpravo blokade v Turčiji. Foto: Reuters

Turški urad za telekomunikacije (TIB) je s svoje spletne strani že umaknil odlok o prepovedi Twitterja, o tej odločitvi pa mora obvestiti še ponudnike interneta.

Turške oblasti so dostop do Twitterja blokirale 21. marca pred lokalnimi volitvami, da bi preprečile širjenje zaupnega posnetka visokih turških politikov. Vlada premierja Tayyipa Erdogana se je zaradi blokade priljubljene spletne strani znašla na udaru kritike z vsega sveta.

Še vedno pa Turki ne morejo dostopati do portala z videoposnetki YouTube, ki so ga oblasti blokirale teden dni po blokadi Twitterja.

Predsednik države Abdulah Gul, ki je nasprotoval blokadi, je dejal, da bi morali imeti prebivalci spet dostop do obeh spletnih strani.

Erdoganovi kritiki v poskusu onemogočanja dostopanja do družbenih omrežij vidijo še ukrep vse bolj avtoritativnega premierja, ki je na oblasti že več kot deset let, a se je moral v zadnjem letu soočiti z množičnimi protivladnimi protesti in nizom korupcijskih škandalov, v katere so bili vpleteni njegovi najožji sodelavci in člani družine.

Kljub prepovedi so se številni Turki znašli po svoje in do Twitterja dostopali prek obvodnih strežnikov.