Erdogan kljub škandalom še naprej uživa podporo svojih privržencev. Foto: EPA
Erdogan kljub škandalom še naprej uživa podporo svojih privržencev. Foto: EPA
Lokalne volitve so pomemben preizkus za vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) premierja Recepa Tayyipa Erdogana, ki se bo avgusta potegoval za predsednika države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turčija: osem mrtvih v nasilju med volitvami

Na lokalnih volitvah v Turčiji je po prvih podatkih največ glasov dobila Stranka za pravičnost premierja Tayyipa Erdogana. Na volitvah so izbruhnili spopadi, umrlo je osem ljudi.

Štirje ljudje so umrli v streljanju med člani dveh družin v vasi Juvacik v vzhodni pokrajini Sanilurfa, še dva človeka pa sta bila ubita v pokrajini Hataj ob meji s Sirijo, kjer so se spopadli sorodniki dveh kandidatov, ki ne pripadata nobeni stranki. Podobno nasilje je spremljalo tudi prejšnje lokalne volitve.

Lokalne volitve veljajo za pomemben preizkus za Erdogana in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki sta na čelu Turčije že več kot deset let, a priljubljenost premierja je začela v zadnjem letu plahneti. Številni mu zamerijo grob odziv na lanske protivladne proteste in mu očitajo, da postaja vse bolj avtoritaren.

V zadnjih tednih so po spletu zaokrožili zaupni posnetki, med katerimi so tudi taki, ki spravljajo na slab glas samega Erdogana, zaradi česar se je premier pred volitvami odločil preprečiti dostop do spletnih strani Twitter in YouTube, ki sta po njegovem mnenju krivi za širjenje laži, pri čemer je s prstom pokazal na svoje nasprotnike.

"Vsi so izdajalci. Naj počnejo, kar hočejo. Odpravite se na volišča in jih naučite lekcije. Dajmo jim otomansko zaušnico," je o nasprotnikih dejal Erdogan na predvolilnem shodu v Carigradu pred nedeljskimi volitvami.

Po protikorupcijskih preiskavah, ki so segle v najožji krog Erdogana, je ta od decembra iz policije in pravosodja odstranil okoli 7.000 ljudi. Sam je prepričan, da so preiskave proti njegovim sodelavcem in tudi družini del zarote njegovega nekdanjega zaveznika in vplivnega islamskega klerika Fetulaha Gulna, ki živi v izgnanstvu v ZDA.

Bo opoziciji uspelo v Carigradu in Ankari?
AKP se je na oblast povzpel leta 2002 z obljubo, da bo odpravil endemično korupcijo, s katero so imeli vsakodnevno opraviti Turki. Vlada se sicer v tem času lahko pohvali z visoko gospodarsko rastjo, ki je Turčijo obvarovala pred krizo.

Na prejšnjih lokalnih volitvah leta 2009 je AKP osvojil 38,8 odstotka glasov, in pred tokratnimi volitvami v stranki pravijo, da bodo veseli podobnega izida. To je sicer manj kot na splošnih volitvah leta 2011, ko so osvojili kar 49 odstotkov glasov.

Največ pozornosti je usmerjene v Carigrad, kjer je nekoč županoval Erdogan, in v prestolnico Ankara. Obe mesti veljata za trdnjavo AKP-ja, a ima opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) tokrat močnejša kandidata kot na prejšnjih volitvah.

Turčija: osem mrtvih v nasilju med volitvami