Stevardese Turkish Airlinesa dobivajo vse bolj konservativno podobo. Foto: EPA
Stevardese Turkish Airlinesa dobivajo vse bolj konservativno podobo. Foto: EPA
Živa ličila za ustnice bodo od zdaj naprej nezaželena. Foto: Reuters

V znak protesta proti ukrepu glavne turške letalske družbe so številne Turkinje na družbenih omrežjih objavile svoje fotografije, na katerih so rdeče našminkane, poroča Telegraph.
Prepoved ličila za ustnice je zadnja v nizu konservativnih ukrepov letalske družbe, ki so goreče posvetne Turke precej razburili. "Ta ukrep je čista izprijenost. Kako drugače pa bi ga lahko opisali?" se sprašuje Gursel Tekin, podpredsednik glavne opozicijske stranke CHP.

Turkish Airlines prepoved zagovarjajo, češ da "pri osebju dajejo prednost preprostim ličilom ter umirjenim in pastelnim barvam". In še: "Ker je videz obrazov in rok kabinskega osebja med strežbo še posebej pomemben, je dokazano, da naravni videz ustvarja zmernejši in dostopnejši učinek v komunikaciji."
V zadnjih mesecih je vse bolj rastoča in vidnejša letalska družba, ki je 49-odstotno v državni lasti, tudi nehala streči alkohol na notranjih poletih.
Znaki konservatizma
Februarja je precej kritik požel tudi predlog za nove uniforme stevardes, po katerem bi krila segala do gležnjev, ob tem pa bi nosile še čepice v otomanskem slogu. Krila stevardes Turkish Airlinesa so bila nekoč precej nad koleni.

Na islamistično stranko za pravičnost in razvoj turškega premierja Recepa Tayyina Erdogana, ki je na oblasti že več kot desetletje, pogosto letijo obtožbe, da skuša pognati državo v bolj konservativno in religiozno smer. Čeprav je Turčija večinsko muslimanska država, je izrazito posvetna.
A pod Erdoganovo vlado so na javnih krajih postale vidnejše naglavne rute, ki so v javnih ustanovah sicer prepovedane, vse bolj razširjena pa je tudi prepoved alkohola.