Svet
Afrin
Boji za Afrin še potekajo. Foto: Reuters
Civilisti v Afrinu
Več sto civilistov je v ponedeljek zapustilo območje Afrina. Foto: Reuters

Dodaj v

Turška vojska: Obkolili smo mesto Afrin

Kurdi poročajo o obstreljevanju cest
13. marec 2018 ob 11:36,
zadnji poseg: 13. marec 2018 ob 16:03
Ankara - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Turška vojska je sporočila, da je v ponedeljek obkolila mesto Afrin na severu Sirije, ki je v rokah milice sirskih Kurdov YPG.

Dodali so, da je turška vojska s protivladnimi sirskimi uporniki (Svobodna sirska vojska - FSA) zavzela območja ključnega pomena okoli mesta v regiji Afrin, ki je tarča turške ofenzive Oljčna vejica od 20. januarja.

Turčija ofenzivo izvaja proti pripadnikom milice sirskih Kurdov YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo in tesno povezano s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK).

Kurdska stran je zanikala, da je mesto obkoljeno, a dodala, da turške sile obstreljujejo vse ceste, ki vodijo do Afrina. Tiskovni predstavnik YPG-ja Nuri Mahmud je dejal, da je Afrin že "dolgo obkrožen z vseh strani".

SDF Turčijo obtožuje demografskega spreminjanja
Redur Halil
, vodja zunanjih odnosov v Sirskih demokratičnih silah (SDF), zavezništva kurdskih in arabskih sil, je medtem Turčijo obtožil izvajanja "demografskih sprememb" v pokrajini.

"Turška vlada naseljuje turkmenske in arabske družine v vasi v Afrinu, ki so jih predtem okupirali in izgnali prebivalce, imetje prebivalcev Afrina pa razdelili novim naseljencem," je Halil sporočil za Reuters.

Turčija je medtem odločno zanikala demografske spremembe Afrina in navedbe kurdskega predstavnika označila za popolnoma napačne.

YPG je bil v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji, tudi kot del Sirskih demokratičnih sil (SDF), eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA in zanika povezave s PKK-jem. Cilj turške operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo.

Iz mesta je v ponedeljek zaradi spopadov na območju pod nadzorom sirske vlade pobegnilo več sto civilistov, poroča BBC.

A. P. J., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 13.03.2018 ob 12:18
Turški agresor pobija civiliste na tujem ozemlju, "demokratičen zahod" pa tiho. Če bi se česa takega lotili Rusi, pa bi iz vseh strani poslušali dretje "genocid!".
aparat-čik
# 13.03.2018 ob 13:05
še dobro, da so danes kamere vsepovsod. Da kurdi še niso doživeli usodo armencev.
SF-SN
# 13.03.2018 ob 17:32
Nisem pričakoval, da je vodstvo YPGja tako nesposobno...
Zavrnili so več ponudb Damaska po razpustitvi YPGja v Afrinu in vstopu SAA v kanton.
To bi rešilo vse probleme, pripadniki YPG pa bi se lahko včlanili v lokalne enote NDF in bi bili nekakšna policija pod nadzorom Damaska.
Ampak so bili vodje preveliki arogantneži, sedaj so se seveda že zdavno pobrali, civiliste pa prepustili na milost in nemilost Turkom.
Pomojem tudi Rusi niso računali na tako neumnost kurdskih poveljnikov
cairns
# 13.03.2018 ob 20:33
Turška vojska: Obkolili smo mesto Afrin

Turška vojska: Obkolili smo sirsko mesto Afrin. Pobijamo ljudi v drugi državi. NATO molči, ZN molčijo. Kako je lepo biti ameriški prijatelj. tra la la
FolkloraS
# 13.03.2018 ob 12:19
Turčija le komu je padla v objem.
SF-SN
# 13.03.2018 ob 17:36
Je pa nekaj dejstvo.
Kot je že nightwing omenil, boji v Afrinu so dokazali, kako zelo so bili Kurdi odvisni od zahodne zračne podpore ter zahodnih specijalcev na terenu.
Ker v Afrinu so imeli leta za pripravo obrambnih utrdb, pa so jih Turki po popucanju meje hitro zmleli. Utrdbe so bile bolj srednjeveške, ki jih ena letalska bomba popolnoma uničì.
In to so isti Kurdi, proti katerim naj bi ISIS na veliko izgublal, hkrati pa se mu je proti turški vojski uspelo v Al-Babu upirati več mesecev in tudi odbiti 14 turških napadov. Šele približevanje SAA iz juga je povzročilo umik iz Al-Baba
mihael1
# 13.03.2018 ob 18:44
Turki nimajo tam kaj iskati in naj se poberejo domov.
dioklecijan st
# 13.03.2018 ob 18:52
Ni zahod nič boljši da ne bo pomote. Pravzaprav je (na mojo žalost) Turčija največja džihadistična sila v ovčji koži, kača ki raste iz dneva v dan. Vsi ostali pa samo kimajo. Da ne omenjam da nam lahko jutri sultan pošlje ene par milijonov migrantov.
Kekec99
# 13.03.2018 ob 17:37
Kaj pravi Asad, oziroma uradna oblast Sirije? Tu berem o vseh možnih, uradne oblasti in njenega mnenja glede dane situacije pa se ne omeni?
grenadir
# 13.03.2018 ob 13:33
Tole je bolj pomembno
QUENDI
# 13.03.2018 ob 18:06
.....Turška vojska je sporočila, da je v ponedeljek obkolila mesto Afrin na severu Sirije......sploh ne skrivajo da so agresorji v tuji Državi......mednarodna politika popolnoma v razsulu = Divji Zahod......očitno je moto OZN balkanski: tko je jači, taj tlači.......SLO pa zavrača prošnje turških državljanov za azil......pa spet en ljudski: gliha vkup štriha.......
Gepard007
# 14.03.2018 ob 08:04
Napisati bi morali Turška OKUPACIJSKA vojska. Kaj oni počnejo v Siriji? Jasno je, da se je Erdogan spečal z ISIS, ker v vsem času ni nič ukrenil proti njim. Še več, trgoval je z njimi. Kurde pa sedaj lovi po tujem ozemlju. Moja noga v to hinavsko, pokvarjeno Turčijo ne bo nikoli stopila!
Kobalt
# 13.03.2018 ob 21:05

dioklecijan st je napisal(-a)

realnost Ruske (ne)moči in blefiranje Putina s 100m zastavo v ozadju in Goebbesovih trikov. Da bi Rusija lahko ustavila Turke na BV je jasno da bi bila potrebna kopenska operacija z vsaj 200.000 vojaki vendar tega Rusija ni ekonomsko in logistično sposobna uresničiti. Tako Putinu ne preostane nič drugega kot uporabiti kvaliteten vazelin in se nastaviti Erdoganu ter mu brezpogojno dovoliti okupacijo severa Sirije da lahko razglasi zmago nad teroristi.


Bolj presenetljivo bi bilo, če prva Osmanlija, ne bi padel na limanice. Da je pa rusko šahiranje tebe zavedlo, ni pa nič presenetljivega. Sem ti že pred dnevi povedal, kako je kaj s tvojimi vizijami, ki niso nič drugega kot škodljiva halucinacija.

Ni zahod nič boljši da ne bo pomote.

Aha, sedaj sem pomirjen. Če konstantno kritiziraš samo eno vpleteno stran, občasno pa s prstom pokažeš še na drugo stran, potem si pa že definicija objektivnosti.
don_lavtarini
# 13.03.2018 ob 17:34
Demografija je na strani kurdov..
dioklecijan st
# 13.03.2018 ob 18:45
Na primeru agresije Turčije na Sirijo se še najbolj vidi realnost Ruske (ne)moči in blefiranje Putina s 100m zastavo v ozadju in Goebbesovih trikov. Da bi Rusija lahko ustavila Turke na BV je jasno da bi bila potrebna kopenska operacija z vsaj 200.000 vojaki vendar tega Rusija ni ekonomsko in logistično sposobna uresničiti. Tako Putinu ne preostane nič drugega kot uporabiti kvaliteten vazelin in se nastaviti Erdoganu ter mu brezpogojno dovoliti okupacijo severa Sirije da lahko razglasi zmago nad teroristi. To je nekako poenostavljena resnica. Edino naša peta kolona vidi zmago v Rusiji in boga v Putinu.
nightwing
# 13.03.2018 ob 16:08
Kurdi očitno niso neki borci, kot ste nam jih slikali v medijih.
Kazalo