Erdogan si želi preureditev sistema v predsedniškega. Foto: Reuters
Erdogan si želi preureditev sistema v predsedniškega. Foto: Reuters

"Rešitev vprašanja nove ustave je bilo eno najpomembnejših sporočil 1. novembra," je dejal v govoru v Ankari turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Vplivni turški politik si že dolgo prizadeva za zamenjavo ustave, ki jo je spisala vojska, in povečanje pooblastil predsednika države.

Erdoganov tiskovni predstavnik je pred tem sporočil, da razmišljajo o referendumu o spremembah iz parlamentarnega v predsedniški sistem. Nasprotniki sprememb se bojijo, da bi Erdogan, ki je po njihovem mnenju že tako preveč avtoritaren, dobil preveč moči v svoje roke.

Turški predsednik je pozval vse politične stranke, naj sodelujejo pri pripravi nove civilne ustave, ki bi zamenjala dokument iz leta 1980, sprejet po vojaškem udaru. "Upam, da bodo sedli za mizo in rešili to vprašanje," je dejal Erdogan in dodal, da je o tem v torek govoril s premierjem Ahmetom Davutoglujem.

Kampanja proti kurdskim upornikom se nadaljuje
Erdogan je znova poudaril, da se vojaška kampanja proti kurdskim upornikom nadaljuje. "Operacije proti teroristični organizaciji v državi in zunaj nje se nadaljujejo. Nobenega premora ne bo."
Turška vojaška letala so v ponedeljek in torek bombardirala položaje prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) na jugovzhodu Turčije in severu Iraka. V spopadih s turškimi varnostnimi silami na večinsko kurdskem jugovzhodu države so bili ta teden ubiti štirje uporniki.