Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pri označevanju nekaterih držav članic EU-ja ne izbira besed. Foto: Reuters
Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pri označevanju nekaterih držav članic EU-ja ne izbira besed. Foto: Reuters
Avstrija
Avstrijski kancler Christian Kern je v sredo dejal, da so pogajanja EU-ja s Turčijo "le še diplomatska fikcija". Foto: EPA

Avstrijski kancler Christian Kern, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPÖ), je namreč v sredo izjavil, da so pogajanja s Turčijo "le še diplomatska umišljija", zato je napovedal, da bo to vprašanje načel na neformalnem vrhu EU-ja 16. septembra v Bratislavi. Obrambni minister Hans Peter Doskozil (tudi SPÖ) pa je šel v četrtek še dlje in se zavzel za ustavitev pristopnih pogajanj s Turčijo.

V Ankari so se odzvali z ogorčenjem, danes pa je Cavusoglu ocenil, da je Avstrija "prestolnica radikalnega rasizma", povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Na Cavusoglujevo izjavo se je že odzval avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz (konservativna ljudska stranka ÖVP), ki je ocenil, da bi morala Turčija ublažiti svoje besede in dejanja. Turškemu kolegu je odgovoril, naj Turčija raje opravi svojo domačo nalogo.

Odnosi med Dunajem in Ankaro že do zdaj niso bili preveč dobri. Kern se je tako že pred časom ogorčeno odzval na izjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da Turki v Avstriji nimajo pravice do svobodnega demonstriranja.

Tudi Nemčija na udaru Ankare
Cavusoglu pa je kritiziral tudi Nemčijo in tamkajšnje medije. Očital jim je, da, vodeni od zunaj, ustvarjajo ozračje, nastrojeno proti Turčiji in Erdoganu. "V večini evropskih držav mediji niso svobodni. Predvsem v Nemčiji, tam sploh niso svobodni," je za turški radio TGRT dejal Cavusoglu.

"Vse v celoti vodi nadzorni mehanizem," je dejal, pri čemer ni pojasnil, kdo ta nadzor izvaja. Dejal je le še, da vsi mediji v enaki meri poročajo "proti Turčiji in proti našemu predsedniku". "To ni naključje, to vemo," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Da so odnosi med Nemčijo in Turčijo zelo slabo, priznava tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Kot je dejal, ni osnove za medsebojno razumevanje in razpravo med državama. "Pogovarjamo se, kot bi bili odposlanci z različnih planetov," je po poročanju Reutersa dejal Steinmeier.

Odnosi med Berlinom in Ankaro so napeti vse od začetka junija, ko je nemški parlament sprejel resolucijo, v kateri je otomanski pokol Armencev leta 1915 označil za genocid.