Svet
(6)
Turška policija
Novinarji so obsojeni na večletne zaporne kazni, sodišče pa jim očita povezave z gibanjem klerika Fethullaha Gülena. Foto: EPA

Dodaj v

Turško sodišče obsodilo 25 novinarjev zaradi povezav z Gülenovim gibanjem

Oblasti preganjajo novinarje
8. marec 2018 ob 20:40
Ankara - MMC RTV SLO, STA

Sodišče v Carigradu je obsodilo 25 novinarjev na zaporne kazni od dveh do sedem let in pol zaradi povezav z gibanjem klerika Fethullaha Gülena.

Večino obsojenih so obdolžili članstva v oboroženi teroristični skupini, poroča turška neodvisna tiskovna agencija Dogan. Ankara Gülena obtožuje za neuspeli poskus državnega udara leta 2016.

Večina obsojenih dela za medije, ki so blizu Gülenu, ki živi v ZDA in obtožbe o povezanosti z udarom zanika. Gre predvsem za novinarje časnika Zaman, najvidnejšega med temi mediji, ki so jih oblasti zaprle marca 2016. Nekateri so delali za revijo Aksiyon in spletno stran Rotahaber.

Deset novinarjev so obsodili na sedem let in pol zapora, tudi Unala Tanika, znanega novinarja, ki je bil odgovorni urednik spletne strani Rotahaber. Na šest let in tri mesece zapora so obsodili 13 novinarjev, tudi uveljavljenega kolumnista časnika Zaman, Hanima Busro Erdala. Glasbenik in novinar Atilla Tas je obsojen na tri leta zapora zaradi pomoči klerikovi skupini. Izpustili so ga sicer na prostost pod pogojem, da ne zapusti države. Skupno 19 od obsojenih je že v priporu.

Turške oblasti so po spodletelem državnem udaru v okviru izrednih razmer priprle več deset novinarjev, nekatere tudi zato, ker naj bi bili naklonjeni Kurdom ali pa samo zaradi kritičnosti do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 09.03.2018 ob 01:30
Sami strokovnjaki za mednarodno politiko. Nekateri še celo vedo interne informacije od CIA. :)

Pravljičarji ....
MAN0
# 09.03.2018 ob 00:15
Teh islamistov mi ni žal, res pa se Erdo po svoje bliža istemu cilju in so mu Gulenisti samo konkurenca.
moj komentar
# 08.03.2018 ob 20:48
Ameriki ni uspelo v Turčiji nastaviti svoje marionete Gülena. Ukrajinski scenarij je bil obsojen na poraz takoj, ko so ruski obveščevalci pravočasno upozorili Erdogana in mu dali pomembne podatke, kaj namerava CIA.
kapljač
# 09.03.2018 ob 11:48
Ne turško sodišče, Erdoganovo sodišče jih je obsodilo. Pa mislite, da je pri nas kaj drugače??
moj komentar
# 08.03.2018 ob 20:58
Če bi Gülen prišel na oblast, potem bi Turčija danes bila v vojni z Iranom, Turčijo in Rusijo

Se oproščam za lapsus in bom popravil.
Če bi Gülen prišel na oblast, potem bi Turčija danes bila v vojni z Iranom, Sirijo in Rusijo.
moj komentar
# 08.03.2018 ob 20:50
Če bi Gülen prišel na oblast, potem bi Turčija danes bila v vojni z Iranom, Turčijo in Rusijo. Bila bi žrtvovana za koristi ZDA, EU in Izraela.
Kazalo