Svet
(6)
Wolfgang Priklopil
Priklopil je Kampuschevo ugrabil, ko ji je bilo deset let. Foto: EPA

Dodaj v

Ugrabitelj Natasche Kampusch je deloval sam

Pri preiskavi pomagali FBI in nemški kriminalisti
15. april 2013 ob 17:04
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Wolfgang Priklopil, ki je osem let v ujetništvu zadrževal Natascho Kampusch, je deloval sam, je pokazal preiskava, s katero naj bi ovrgli vsa ugibanja o pomagačih.

Preiskavo je lani naročil avstrijski parlament in je v sodelovanju z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI ter nemškimi preiskovalci potekala devet mesecev.

Priklopil je ugrabitev"zelo verjetno" izvedel sam, je po besedah prvega moža avstrijske kriminalistične policije Jörga Zierckeja ključna ugotovitev preiskave.

Kampuscheva je bila ugrabljena, ko je bila stara deset let, pobegniti pa ji je uspelo po osmih letih ujetništva v hiši v predmestju Dunaja. Ves čas je vztrajala, da je Priklopil deloval sam. Tudi analiza vzorcev DNK-ja iz hiše v Strasshofu ne kaže na drugega osumljenca, je dejal Ziercke.

Mlada priča ugrabitve je sicer govorila o dveh moških, prve izjave Kampuscheve pa so prispevale k dodatni zmedi.

Priklopil je naredil samomor na isti dan, ko je Kampuscheva pobegnila. Najnovejša preiskava je zavrnila namigovanja, da naj bi bil umorjen, prav tako pa je ovrgla tudi njegove domnevne povezave s prostitucijo in otroško pornografijo.

Avstrijska policija je bila pogosto deležna kritik, ker naj po izginotju Kampuscheve ne bi raziskala določenih namigov. Ziercke je danes izpostavil več napak v okviru preiskave izginotja pa tudi primerov "slabe presoje".

Posebna komisija je v okviru preiskave zaslišala 84 ljudi, med njimi pa ni bilo danes 25-letne Kampuscheve in Ernsta Holzapfela, tesnega prijatelja Priklopila, ki ga je ta videl malo pred smrtjo.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
bobbek
# 16.04.2013 ob 04:46
Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je,da ni Natascha pobegnila ze prej,saj je z Priklopilom hodila na smucanje,po nakupih itd.,po resitvi pa ni nikoli prisla domov k starsem in se danes nima nobenih stikov z njimi.
MIRNČAN
# 15.04.2013 ob 18:42
Eh Avstrijci so poseben narod od Hitlerja naprej
stewie
# 15.04.2013 ob 18:31
Sedaj pa naj še ugotovijo pri Fritzlovih, kdo vse je vedel za njegova svinjska dejanja v kleti, pa vsa leta molčal in ga s tem branil pred roko pravice.
V prvi vrsti gre seveda za njegovo ženo, pa nato še za ostale člane družine, vse stanovalce v hiši, sosede, pa tudi organe socialnega skrbstva, ki so bivšemu posiljevalcu dovolili posvojiti tri "neznane dojenčke, najdene pred vrati" kar na lepe oči, in niso nikdar niti preverjali očetovstva.
Vsaj o teh stvareh bi mediji lahko poročali, ne pa, ko ga po hitrem postopku obsodijo na dosmrtni hotel B kategorije, naenkrat vse to potihne, sem pa tja pa objavite le še kako vest, kako se ima v zaporu, kaj počne, pa kako je s njegovo hčerko sedaj na svobodi. Kot da ji želite uničiti še tisto malo življenja, kolikor ji ga ni že oče.
slovenecnadunaju
# 16.04.2013 ob 13:47
Freud je imel kr plodno okolje za svoje delo, da...
grauhaariger
# 15.04.2013 ob 17:21
Priklopil je (na srečo) po pobegu Kampuscheve sam sebe "poklopil".

In tako je pravzaprav še najbolj prav. Le zakaj bi avstrijski davkoplačevalci plačevali za tak smrad (za Proklopila) letno kakih 15.000 ali 25.00 evrov?
roxdegabba
# 16.04.2013 ob 09:47
Priklopil, Fritzl, Haider, Hitler - to je avstrijska kultura.
Kazalo