Svet
Filaret
Vodstvo Ukrajinske pravoslavne cerkve na čelu s patriarhom Filaretom. Foto: EPA

Dodaj v

Ukrajinska pravoslavna cerkev tudi uradno neodvisna od Ruske

Porošenko: Zmaga dobrega nad zlim
11. oktober 2018 ob 20:46,
zadnji poseg: 11. oktober 2018 ob 20:55
Carigrad - MMC RTV SLO, STA

Ekumenski patriarhat s sedežem v Carigradu je priznal neodvisnost oziroma avtokefalnost Pravoslavne cerkve v Ukrajini, kar si je Kijev želel že dlje časa, Moskva pa temu ostro nasprotuje.

Rusija je namreč svarila pred takšno potezo in patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je letos celo odpotoval v Carigrad, da bi preprečil priznanje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je priznanje že pozdravil. "To je zmaga dobrega nad zlim, svetlobe nad temo," je dejal v televizijskem prenosu. Dodal je, da je Ukrajina čakala na ta zgodovinski trenutek več kot 300 let.

Moskva: Carigrajski patriarhat je šel predaleč
Ruska pravoslavna cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata označila za katastrofo. "Danes je carigrajski patriarh sprejel katastrofalne odločitve – v prvi vrsti in predvsem zase in svetovno Pravoslavno cerkev. Carigrajski patriarhat je s tem dejanjem šel predaleč," je sporočil tiskovni predstavnik patriarha Ruske pravoslavne cerkve Aleksander Volkov.

Priznanje avtokefalnosti Ukrajinske pravoslavne cerkve
V Carigradu so na sinodi, ki jo je vodil ekumenski patriarh Bartolomej, sprejeli odlok, s katerim priznavajo avtokefalnost Ukrajinske pravoslavne cerkve. Dodatno so se strinjali tudi, da bodo v svoje vrste znova sprejeli vodjo ukrajinske cerkve, patriarha Filareta, in kijevskega metropolita Makarija. Po sporu z Moskvo so ju namreč izgnali.

Ukrajinska cerkev se je ločila od ruske že v 90. letih
Moskovski patriarhat, ki ga podpira Kremelj, trdi, da tehnično nadzoruje večino ukrajinskih pravoslavnih župnij. Opozoril je tudi, da bo neodvisnost ukrajinske cerkve povzročila razdor v Pravoslavni cerkvi. Ukrajinska cerkev je zdaj razdeljena na tri dele in enega tehnično nadzoruje moskovski patriarh, kar se zdi Kijevu zaradi trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine nesprejemljivo. Ukrajinska pravoslavna cerkev se je sicer od Moskve ločila v 90. letih prejšnjega stoletja.

Na svetu je približno 300 milijonov pravoslavnih vernikov, ki so po priznanju ukrajinske člani 16 samostojnih oz. avtokefalnih pravoslavnih cerkva. Makedonske, črnogorske in beloruske pa preostale Cerkve (še) niso priznale za samostojne.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Hardworker
# 11.10.2018 ob 23:49
Vsi neodvisni, vsi enakopravni.
Časi religijskega neololonializma so mimo.


Papež ne misli tako. On je absolutni vladar in religijski neokolonialist že vse od svojega nastanka.
Ortodoksi oziroma pravoslavni so glede tega veliko bolj liberalni in svobodnjaški. Nimajo centralnega oblastnika in se delijo na patriarhije, ki same odločajo o sebi. Ta članek ti to lepo dokazuje.
Si kje zasledil, da se je kakšna katoliška skupnost z dovoljenjem Papeža odvojila od Vatikana?
To je strogo prepovedano in šteje za herezijo.
HOR
# 11.10.2018 ob 22:40
Ukrajina bo na splošno dosegla visoko stopnjo avtofekalnosti...
Hardworker
# 12.10.2018 ob 00:08
TomazTomazin
Pa bog ortodoksov ve kje so meje držav?


Boga ne zanimajo meje držav in so zanj nepomembne. Verske meje držav določa politika, ki vero izrablja za svoje ozke interese. Pravoslavec je pravoslavec, ne glede ali gre za Grka, Rusa ali Ukrajinca. Patriarhije nimajo istega pomena kot ga ima država. Gre za širšo skupnost vernikov nekega določenega kulturnega ali jezikovno istega območja, ki se je oblikoval skozi stoletja.
Hardworker
# 12.10.2018 ob 00:03
.....kaj ko bi še Vatikan posnemal sistem avtokefalnosti.....bi imeli svojo RKC in glede na stanje bi bila zelo obvladljiva......

Predvsem pa duhovnikom ukinil nečloveški celibat in dovolil, da si duhovniki ustvarijo lastne družine. Zaradi bogatenja in neomajne oblasti je Vatikan za duhovnike uvedel zakone, ki so v nasprotju s tistim, čemur je namenjena vera. Iz duhovnikov je ustvaril uslužbence verske finančne ustanove in sluge vladarja papeža na nivoju evnuhov.
Pravoslavni duhovniki so glede ustvarjanja lastnih družin popolnoma svobodni in jim je to prepuščeno v osebno odločitev.
pacoman
# 11.10.2018 ob 23:23
Na sliki pa vsi rdeči v obraz. Zgleda ne morejo brez vina :)
pacoman
# 11.10.2018 ob 23:46
@Pac-Man

Alkohol pa vročina ne gresta vkup ;)
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 09:54
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je priznanje že pozdravil. "To je zmaga dobrega nad zlim, svetlobe nad temo," je dejal v televizijskem prenosu.

Najbrž so uboge Ukrajince 300 let učili, da je bil Kristus boljševik, zdaj pa bo čokoladar nastavil prozahodne pope, ki jim bodo razodeli novo stvarnost, da je bil neoliberalec, turbokapitalst, globalist, populist, tuji plačanec, zdrahar, pa še malo nacist - tako kot njegov gobezdaški verni gorečnež.
bori
# 12.10.2018 ob 00:34
To 'cerkev' danes bi morali privatizirati. Dati 'desničarjem' da se igrajo bogove ...
QUENDI
# 11.10.2018 ob 23:54
ti-ne
.....kaj ko bi še Vatikan posnemal sistem avtokefalnosti.....bi imeli svojo RKC in glede na stanje bi bila zelo obvladljiva......
Krtomir
# 12.10.2018 ob 08:07
Cerkev, katerakoli je nasprotje miru.
el CARTEL
# 12.10.2018 ob 08:06
Pa bog ortodoksov ve kje so meje držav?

v bistvu je to isti bog, v katerega verjamejo vsi kristjani,
le cerkve so bile v sporu

kar se tiče mej držav je pa smešno, katolištvo se ne ozira na meje držav ("slovenska" cerkev je slovenska samo v imenu, je 100% podrejena vatikanu), muslimani se ne ozirajo na meje držav in tudi pač pravoslavni kristjani se ne.

v bistvu je paradoksno,d a ima vsaka država svojo verzijo vere,
ampak to ni nič nenavadnega za kak balkan, kjer imajo vsi "svoj" jezik, ki je praktično isti povsod, ker jih je preveč strah podobnosti s sosedom.
el CARTEL
# 12.10.2018 ob 08:02

zabowski
# 12.10.2018 ob 00:18
Prijavi neprimerno vsebino
hahaha, kakšna vesela pravoslavna rodbina, kjer se 'podružnice' obmetavajo med sabo in svojo vrhovno oblastjo....


ni vrhovne oblasti, razen boga, ostale cerkve naj bi bile med seboj enakovredne (za razliko od katolištva, kjer je vrhovna oblast pač papež)

seveda pa se gre tudi za vpliv, ukrajinski cerkvi je bila samostojnost odvzeta leta v 17. stoletju; ukrajinci se pa zavedajo, da imajo cerkveniki velik vpliv na pobožen narod, zato jim je precej grozeče ob po misli,d a ima ruska nadzor nad ukrajinsko.
Jon Sneg
# 12.10.2018 ob 11:38
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je priznanje že pozdravil. "To je zmaga dobrega nad zlim, svetlobe nad temo," je dejal v televizijskem prenosu.

Eno so debate med cerkvenimi dostojanstveniki in dogovori med posameznimi pravoslavnimi cerkvami,... Ko pa izjave o dobrem in zlom ter o svetlobi nad temo daje laik Porošenko pa zadeva hudo smrdi po dnevni politiki.
Petar Karamazov
# 12.10.2018 ob 11:10
Na terenu se ni nič spremenilo. Obstajajo tri "pravoslavne" cerkve, Ukrajinska pravoslavna cerkev, ki je ilegalna, ustanovljena po letu 1990, Ruska pravoslavna cerkev, ki ostaja tam kjer je ter Unijati (Ukrajinska grška katoliška cerkev), ki imajo pravoslavno tradicijo priznavajo pa papeža.
J@st
# 12.10.2018 ob 10:33
No ja. Pri tebi je težko določiti dejstva in fikcijo. Preveč indoktrinacije.

Zanimivo, da so Ukrajinci dobri Slovani samo, če so poslušni Putlerju. Drugače pa CIA, FBI, itd.
----------------------
Cerkev je ločena od države.
Kje si videl da bi patriarh kakšne cerkve, ali predsednik neodvisne države, prosil za podporo vodstvo Washingtona o vmeshavanju v verske posle.
To je nonsens in prvič v zgodovini katerikoli religije.
J@st
# 12.10.2018 ob 10:18
Samooklicani patriarh Ukrajine, ki je podpiral majdan in vojno na Donbasu. na obisku v Washigtonu, prosi o avtokefaliji.
19.09.2018

Hardworker
# 11.10.2018 ob 23:29
Zdaj bodo pod kontrolo Vatikana, ki že pripravlja pokatoličevanje.
help
# 11.10.2018 ob 22:28
Če ne bi bilo ruskega carja, pravoslavje sploh ne bi preživelo, zdajle pa ta lažni pop brez vernikov kot pravi otomanski vazal provocira edino pravoslavno velesilo na svetu.
mb128
# 11.10.2018 ob 21:38
Ja no je že res da ima carigrajska patriarhija največji ugled, največjo težko med pravoslavnimi cerkvami samo to, vsaj samo po sebi nič ne pomeni kaj bodo nardile druge pravoslavne cerkve kajti samo in zgolj v njihovi domeni je če bodo avtokefalnost ukrainski priznale ali ne. Ruska to ne bo storila nikoli in nikdar, srbska močno dvomim tako kot močno dvomim za grško.
Kekec99
# 12.10.2018 ob 12:48
Deli in vladaj, nekateri ukrajinci pa so nasedli.
J@st
# 12.10.2018 ob 12:14
V nadaljevanju se bodo stvari samo formalizirale. Torej postopek je končan. Patriarh Bartolomej je povedal kar je imel za povedati.
--------------------
Patriarh nima nobene pravice samovolno odločati o avtokefaliji.
Tudi ukrajinski verniki proti avtokefalije in se bodo branili pred napadami sekte odstopnika Denisenko.
Kri bo tekla v potokih. In ravno to povzročajo ameriški politiki s pritiskom na Varfolomeja.
Ukrajinci so že pojedli veliko sv.rije od Washingtona.
Tega pa ne bodo, in kar se bo dogajalo v nadaljevanju je najbolj grozljivo..
J@st
# 12.10.2018 ob 10:23
RJSlo
# 12.10.2018 ob 10:19
Prijavi neprimerno vsebino
J@st
# 12.10.2018 ob 09:29
----------------------------------------------
No ja. Pri tebi je težko določiti dejstva in fikcijo. Preveč indoktrinacije.

Zanimivo, da so Ukrajinci dobri Slovani samo, če so poslušni Putlerju. Drugače pa CIA, FBI, itd.
----------------------
Zakaj nekaj komentiraš, če nimaš pojma o dogajanju, res ne zastopim.
k500
# 12.10.2018 ob 09:28
Ekumenski patriarhat s sedežem v Carigradu

v istanbulu(turčija) mislite reč oz. bi morali napisati.
QUENDI
# 11.10.2018 ob 23:58
....še....ker vemo da je Zemlja okrogla.....kaj ustvarja grom...ogenj.....kugo....da Pekla in Nebes ni....da so si Vice izmislili kot še marsikaj........tudi za dušno ravnovesje imamo rešitve.....psihologe, psihiatre,nevrologe...podporne društva.....pravzaprav v čem je še atualna kot institucija razen varovanja svojega premoženja, kar pa spada pod gospodarstvo......
J@st
# 12.10.2018 ob 10:40
Ukrajinska pravoslavna cerkev tudi uradno neodvisna od Ruske
-------------------
To pa ni res.
"11. oktobra sprejet sklep o nadaljevanju postopka za predložitev Tomosa o avtokefaliji ukrajinske pravoslavne cerkve."
J@st
# 12.10.2018 ob 09:56
Pravoslavna Cerkev je ravno apostolska in o vprašanju neodvisnosti ali oblikovanja ločene pravoslavne Cerkve je treba odločati SAMO na Svetovnem shodu vseh pravoslavnih Cerkva. Konstantinopoljski patriarh nima pravice da o tem odloča samostojno.

Tako da očitno je carigrajski patriarh tako "zelo grešen", da je pod vplivom ameriškega kompromata preprosto postal marioneta v rokah drugih.

"Kot je dejal ameriški veleposlanik za posebne naloge o mednarodni verski svobodi Samuel Brownback na obisku pri Porošenko:
"Washington je razglasil svojo odprto in aktivno podporo za boj ukrajinskih oblasti za zagotavljanje avtoofekalije v Ukrajini."
Knez_Kocelj
# 11.10.2018 ob 23:50
Ruska cerkev mora sedaj izobčiti Carigrajsko cerkev in jo razglasiti za nevernike. Rusija mora enako kot Iran in Savdijska Arabija (šiiti in suniti) zarisati jasno črto med ruskimi pravoslavnimi in neverniki (ukrajinska in carigrajska cerkev). Ruska pravoslavna cerkev mora postati močan steber Rusije, nacionalizma in fundamentalizma.
J@st
# 12.10.2018 ob 09:29
Admin, brišeš dejstva in s tem zatiraš ustavno svobodo izražanja.
Če komentiram dejstva, še ne pomeni da kršim pravila portala.
J@st
# 12.10.2018 ob 09:05
Spet ameriško vmešavanje v religijo in netenje verske religiozne vojne.
2px_orbitala
# 12.10.2018 ob 07:09
Ali pa, da bi se ljudje ukvarjali s čim bolj pomembnim kot z izmišljenimi bitji.
J@st
# 12.10.2018 ob 12:57
# 12.10.2018 ob 11:50
Prijavi neprimerno vsebino Dva zanimiva teksta o ruski pravoslavni cerkvi
Baje, ruski patriarh ima 4 milijarde osebnega premoženja
------------------------
Kaj to ima s pravoslavjem?

Predvidevam da nam lahko tudi pokazejo stevilko racuna.
Baje tudi Putin bolj premozen od Rotshildov, ampak njegovih milijardov noben nikoli ne videl.

Kako so nekaterim da opravicevati versko vojno z izmisljenimi milijardi, ki jih nedokazano domnevno ima ruski patriarh.
J@st
# 12.10.2018 ob 09:25
Ukrajinski verniki nikoli ne bodo priznali odpadnika Denisenko - Filareta.
Na 14. 10., so radikali že že anoncirali shodi s baklami in napade na cerkve moskovskega patriarhata

LINK
ti-ne
# 12.10.2018 ob 09:00
el CARTEL

# 12.10.2018 ob 08:06

v bistvu je to isti bog, v katerega verjamejo vsi kristjani,
le cerkve so bile v sporu

#####
Paradoksalno je, da vsi kristjani, muslimani, in judje verjamejo v istega Boga.
RJSlo
# 12.10.2018 ob 10:19
J@st
# 12.10.2018 ob 09:29
----------------------------------------------
No ja. Pri tebi je težko določiti dejstva in fikcijo. Preveč indoktrinacije.

Zanimivo, da so Ukrajinci dobri Slovani samo, če so poslušni Putlerju. Drugače pa CIA, FBI, itd.
ti-ne
# 12.10.2018 ob 11:50
Dva zanimiva teksta o ruski pravoslavni cerkvi
Baje, ruski patriarh ima 4 milijarde osebnega premoženja.

https://www.rtvslo.si/svet/nova-evangelizacija-rusije-pravoslavje-pod-putinom-dozivlja-preporod/417814

https://siol.net/novice/svet/patriarh-kiril-razsipno-nasprotje-papeza-franciska-video-406431
ti-ne
# 12.10.2018 ob 10:41
"Dodal je, da je Ukrajina čakala na ta zgodovinski trenutek več kot 300 let."

######
Časi carske Rusije so mimo. Narodi so se osamostalili in zdaj se je še cerkev. Ne vidim v čem je problem.
ti-ne
# 12.10.2018 ob 10:55
J@st

# 12.10.2018 ob 10:40
Prijavi neprimerno vsebino Ukrajinska pravoslavna cerkev tudi uradno neodvisna od Ruske
-------------------
To pa ni res.
"11. oktobra sprejet sklep o nadaljevanju postopka za predložitev Tomosa o avtokefaliji ukrajinske pravoslavne cerkve."

#####
V nadaljevanju se bodo stvari samo formalizirale. Torej postopek je končan. Patriarh Bartolomej je povedal kar je imel za povedati.
zabowski
# 12.10.2018 ob 00:18
hahaha, kakšna vesela pravoslavna rodbina, kjer se 'podružnice' obmetavajo med sabo in svojo vrhovno oblastjo....
TomazTomazin
# 11.10.2018 ob 23:48
Ukrajinska pravoslavna cerkev tudi uradno neodvisna od Ruske
----------------
Čestitke!
ti-ne
# 12.10.2018 ob 10:23
Makedonske, črnogorske in beloruske pa preostale Cerkve (še) niso priznale za samostojne

####
Kmalu bo tudi to.
TomazTomazin
# 11.10.2018 ob 23:59
Ortodoksi oziroma pravoslavni so glede tega veliko bolj liberalni in svobodnjaški.
-----------------------------
Pa bog ortodoksov ve kje so meje držav?
Pac-Man
# 11.10.2018 ob 23:38
pacoman
# 11.10.2018 ob 23:23

Na sliki pa vsi rdeči v obraz. Zgleda ne morejo brez vina :)
-----------------------------

Me zanima kak bi bil ti v teh cotah na 28.7.

https://foto.agerpres.ro
/foto/detaliu/11407682
ti-ne
# 11.10.2018 ob 22:13
Vsi neodvisni, vsi enakopravni.
Časi religijskega neololonializma so mimo.
Upam.
Kazalo