Joseph Biden med obiskom sina Beauja v Iraku leta 2009. Foto: EPA
Joseph Biden med obiskom sina Beauja v Iraku leta 2009. Foto: EPA
Biden mlajši je veljal za vzhajajočo zvezdo ameriške politike. Foto: EPA

Bidna mlajšega so leta 2013 sicer operirali, po operaciji pa so ga razglasili za zdravega, a se je rak letos spomladi znova pojavil, ta mesec pa so ga hospitalizirali v vojaški bolnišnici Walter Reed blizu Washingtona.

"S strtimi srci Hallie, Hunter, Ashley, Jill in jaz sporočamo, da je preminil naš soprog, brat in sin, Beau, potem ko se je z rakom na možganih boril z enakim dostojanstvom, pogumom in močjo, kot jih je izkazoval vsak dan svojega življenja," je v izjavi za javnost sporočil podpredsednik Biden. "Z besedami se ne da izraziti, kako užaloščena je celotna družina Biden."

Ločeno je dal izjavo za javnost tudi predsednik Barack Obama: "Z Michelle nocoj žalujeva. Beau je bil dober, srčen, goreč kristjan in globoko veren mož, ki se je dotaknil vsakogar, ki ga je spoznal in živi naprej v njihovih srcih."
"S Hillary žalujeva ob izgubi Beauja Bidna
tako polnega življenja, ljubezni, časti in služenja državi in moliva za moč njegove čudovite družine," pa je na Twitterju zapisal nekdanji predsednik Bill Clinton.

Biden izgubil že drugega otroka
72-letni ameriški podpredsednik je tako izgubil že drugega otroka. Leta 1972 sta v prometni nesreči umrli njegova leto dni stara hčerka Naomi in prva žena Neilia, takrat dveletni Beau in njegov brat Hunter pa sta nesrečo preživela. Joseph Biden se je leta 1977 poročil s sedanjo soprogo Jill Jacobs, v zakonu pa se jima je rodila hčerka Ashley.

Beau Biden je bil leta 2006 izvoljen za pravosodnega ministra Delawara, kljub temu pa se je leta 2008 kot rezervist udeležil vojne v Iraku. Leta 2010 je znova zmagal na volitvah za pravosodnega ministra in se je želel leta 2016 potegovati za guvernerja te zvezne države.

Biden mlajši je veljal za vzhajajočo zvezdo ameriške politike in demokratske stranke, a so ga zdravstvene težave leta 2010 je doživel tudi manjšo kap v zadnjih letih precej oslabile.

Na položaju pravosodnega ministra je uspešno preganjal zločine proti otrokom, pa tudi banke, ki so zakrivile zadnjo veliko finančno krizo. Bidna mlajšega so preživeli soproga Hallie ter otroka Natalie in Hunter.