Cossiga je umrl star 82 let. Foto: EPA
Cossiga je umrl star 82 let. Foto: EPA

Cossiga, ki je v svoji dolgoletni politični karieri deloval tudi kot predsednik vlade in notranji minister, je umrl okoli poldneva zaradi srčno-žilnega zastoja, potem ko se mu je v noči na torek nenadoma močno poslabšalo zdravstveno stanje.

Notranje ministrstvo je Cossiga vodil leta 1978, v enem najbolj napetih obdobij v povojni zgodovini Italije, ko sta našo zahodno sosedo pretresla ugrabitev in umor takratnega vodje krščanskih demokratov in nekdanjega premierja Alda Mora.

V vladi je bil Cossiga med tistimi, ki so zavrnili pogajanja s pripadniki Rdečih brigad, odgovornimi za ugrabitev Mora. Potem ko so čez tri mesece našli prestreljeno truplo Mora, je Cossiga odstopil.

Toda odstop s položaja notranjega ministra ni pomenil konec njegove politične kariere, saj se je že čez leto dni vrnil v središče političnega življenja, ko je prevzel premierski položaj, ki ga je sicer opravljal le leto dni.

Najmlajši predsednik
Leta 1985 je s 57 leti postal najmlajši predsednik države in na položaju ostal do leta 1992. Po priznanju, da je odigral ključno vlogo v ameriško sponzorirani organizaciji Gladio, ki je imela cilj Varšavskemu paktu preprečiti prevzem nadzora nad Italijo, so mu proti koncu predsedniškega mandta komunisti grozili z odstavitvijo.

Zaradi groženj z odstavitvijo je le dva meseca pred koncem manadata odstopil in je nato kot vsi italijanski predsedniki dobil položaj dosmrtnega senatorja. Bil je eden vodilnih članov krščanskih demokratov, ki so Italiji vladali večino povojnega časa, a so nato sramotno propadli po korupcijskem škandalu v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja.

Cossiga se je rodil v mestu Sassari na severu Sardinije 26. julija leta 1928 in se je krščanskim demokratom pridružil že v najstniških letih.