Betty Ford je bila za številne Američane več kot le nekdanja prva dama, saj je s svojo odkritostjo in pogumom pomagala odpraviti številne predsodke in dvigovati zavest, še posebej med ženskami. Foto: EPA
Betty Ford je bila za številne Američane več kot le nekdanja prva dama, saj je s svojo odkritostjo in pogumom pomagala odpraviti številne predsodke in dvigovati zavest, še posebej med ženskami. Foto: EPA
Betty Ford
Po smrti moža Geralda, ki je prav tako v 93. letu starosti umrl leta 2006, je Fordova živela v Kaliforniji. Foto: EPA
Gerald in Betty Ford
Betty Ford je ves čas stala tesno ob strani svojemu možu, ki je po Nixonovem odstopu bolj kot ne naključno postal predsednik ZDA. Foto: EPA

Fordova je umrla v petek zvečer v bolnišnici v Palm Springsu, ob njeni postelji pa se je v zadnjih urah zbrala vsa njena družina. Po smrti so sožalje družini izrazili vsi še živeči nekdanji ameriški predsedniki in tudi aktualni predsednik Barack Obama, ki je povedal, da je bila pokojna nekdanja prva dama "goreča zagovornica zdravja in pravic žensk, ki je po odhodu iz Bele hiše pomagala zmanjšati družbeno stigmo okoli odvisnosti in številne ljudi spodbudila k iskanju pomoči".

Nekdanji predsednik George Bush starejši je ob smrti Fordove dejal, da se nihče ni spopadal z življenjskimi težavami bolj močno in odkrito kot prav Betty Ford. "Klinika Betty Ford, ki je že pomagala spremeniti življenja na tisoče ljudem, bo njena trajna zapuščina nege in skrbi," je povedal Bush. "Zelo sem bila žalostna, ko sem slišala, da je umrla Betty Ford," je povedala še ena nekdanja prva dama Nancy Reagan, ki je dodala, da je Betty Ford trdno stala ob strani svojemu možu Geraldu Fordu v nekaterih najtežjih dneh ameriške zgodovine.

Borka za pravice žensk, zagovornica odvisnikov in novih začetkov
Betty Ford, ki je dobila bitko z rakom na dojkah in z odvisnostjo od alkohola in tablet, je bila glasna zagovornica pravic žensk, predvsem pravice do splava, svojega moža je pozivala, naj na odgovorne položaje imenuje več žensk, povsem odkrito pa je govorila tudi o svoji odvisnosti. Ko je sama uspešno premagala bolezen, zaradi katere so ji odstranili dojko, je javnost ozaveščala glede raka.

Gerald Ford je bil njen drugi mož
Betty Ford se je kot Elizabeth Anne Bloomer rodila v Chicagu, odraščala je v mestu Grand Rapids v zvezni državi Michigan, pri 21 letih pa se je preselila v New York, kjer se je preizkusila kot plesalka in manekenka. Po vrnitvi na Srednji zahod se je poročila s prvim možem Williamom Warrenom, od katerega se je po petih letih zakona ločila, in se leta 1948 poročila z Geraldom Fordom, nekdanjim igralcem ameriškega nogometa, vojnim veteranom in nadobudnim republikanskim politikom.

Takoj po poroki je Betty svojemu možu pomagala v kampanji, kjer se je kot predstavnik zvezne države Michigan potegoval za mesto v predstavniškem domu kongresa. Ford je v kongresu vztrajal 25 let, v tem času pa se je prebil do položaja vodje republikanske manjšine. Leta 1973 ga je tedanji predsednik Richard Nixon postavil na položaj podpredsednika ZDA, leto dni pozneje pa je moral zaradi afere Watergate Nixon odstopiti in je predsedniški položaj zasedel Ford.

Kot prva dama se je Fordova borila proti pomilostitvi Nixona zaradi škandala, povezanega z vlomom v sedež demokratske stranke v kompleksu Watergate v Washingtonu, a je Ford vztrajal, da je treba prekiniti prepire, saj ni želel države vleči skozi leta sodnih postopkov proti svojemu predhodniku. Pomilostitev Nixona je bila eden izmed glavnih razlogov, da je Ford na naslednjih volitvah izgubil proti Jimmyju Carterju.

Fordova ustanovila svetovno znano kliniko
Leta 1978, dve leti po tem ko sta z možem zapustila Belo hišo, so Betty Ford zaradi odvisnosti od alkohola in različnih tablet sprejeli v bolnišnico. Takrat je bila stara 60 let, o premagovanju svoje odvisnosti pa je pozneje javno spregovorila, se začela zavzemati za ozaveščanje o nevarnih razvadah in spodbujala zdravljenje odvisnikov.

Leta 1982 je skupaj z Leonardom Firestonom v kraju Rancho Mirage v Kaliforniji ustanovila svetovno znani center za zdravljenje odvisnosti, ki ga je poimenovala po sebi. Z ustanovitvijo centra je želela svetu povedati, da je odvisnost od alkohola in mamil ozdravljiva bolezen. Klinika Betty Ford še danes slovi kot najboljši center za zdravljenje odvisnikov v ZDA, med obiskovalci pa so bile že številne znane osebnosti.

Leta 1975 postala ženska leta
Za svoje delo je Betty Ford leta 1991 prejela predsedniško medaljo svobode, leta 1999 je dobila zlato medaljo kongresa, revija Newsweek pa jo je leta 1975 razglasila za žensko leta. V 58-letnem zakonu z Geraldom Fordom je rodila tri sinove in hčerko, po moževi smrti leta 2006 pa je živela v Kaliforniji.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij iz življenja Betty Ford.