Med sirskimi begunci je veliko otrok. Foto: EPA
Med sirskimi begunci je veliko otrok. Foto: EPA
Pakistan
Lani je Unicef zaprosil za milijardo dolarjev manj sredstev. Foto: EPA

Otroci so najbolj ogroženi zaradi konflikta v Siriji, izbruha ebole v zahodni Afriki in krize v Ukrajini. Direktorica Unicefa za programe izredne pomoči Asfhan Khan je povedala, da otrokom po vsem svetu grozi nova generacija humanitarnih kriz, njihov obseg, posledice in trajanje pa so takšni, kakršnim še nismo bili priča.

S 3,1 milijarde dolarjev želi Unicef v 71 državah pomagati 98 milijonom ljudi, od katerih sta dve tretjini otrok. Dvajset odstotkov od celotne vsote bo namenjenih za izobraževanje. Po podatkih Unicefa več kot desetina otrok na svetu, to je 230 milijonov, trenutno živi v državah in na območjih, ki so jih prizadeli oboroženi konflikti.

Tako je skoraj štiri leta trajajoča državljanska vojna v Siriji prizadela več kot osem milijonov sirskih otrok, od katerih je 1,7 milijona beguncev. Za begunce v Siriji in sosednjih državah bo šel največji del vsote, to je 903 milijone dolarjev. Po besedah Khanove polovica sirskih otrok ne obiskuje šole in tretjina teh je bila uničenih. Lani je v napadu na šole umrlo najmanj 160 otrok.

Vse bolj pereč problem v Siriji postaja novačenje otrok za vojake, kar se je do zdaj dogajalo v konfliktih v revnejših državah, vendar pa ne v državah s srednje visokimi dohodki, med katere spada Sirija.

Ugrabitve otrok
Za pomoč žrtvam ebole v zahodni Afriki in preprečitev novih izbruhov hemoragične mrzlice namerava Unicef nameniti 500 milijonov dolarjev.

Kot eno večjih težav Unicef izpostavlja tudi okrepljene napade skrajne islamistične skupine Boko Haram v Nigeriji, zaradi katerih je moralo na severovzhodu države domove zapustiti več kot milijon ljudi. Khanova je izrazila zaskrbljenost, ker se ugrabljanje otrok, predvsem deklic, ki ga izvaja Boko Haram, iz Nigerije širi tudi v sosednje države.

Za Ukrajino želi Unicef nameniti 32,5 milijona dolarjev. Na vojnih območjih na vzhodu te države živi približno 5,2 milijona ljudi, več kot 600.000 jih je notranje razseljenih, konflikt pa je prizadel kakih 1,7 milijona otrok.

Unicef želi zbrati sredstva tudi za občutno premalo financirana krizna območja, ki niso več deležna osrednje pozornosti, kot sta Afganistan in Palestina.