Kljub dosežkom je treba še veliko dela pri zagotavljanju pravic otrok. Foto: EPA
Kljub dosežkom je treba še veliko dela pri zagotavljanju pravic otrok. Foto: EPA
Sirski begunec v Libanonu
Veliko otrok je moralo zaradi vojn skupaj s starši zapustiti svoje domove. Foto: EPA

S konvencijo, ki je bila sprejeta 20. novembra leta 1989, je Generalna skupščina ZN-a poslala pomembno sporočilo – da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki pa potrebujejo posebno skrb in varstvo. V Skladu ZN-a za otroke (Unicef) poudarjajo, da je konvencija o otrokovih pravicah med vsemi mednarodnimi dokumenti o človekovih pravicah tisti, ki ga je podprlo največ držav. Med 194 državami podpisnicami je tudi Slovenija.

Sprejetje konvencije po svetu jasno kaže zavezanost k prizadevanjem za spoštovanje človekovih pravic, navajajo v Unicefu in sporočajo, da smo lahko po četrt stoletja od sprejetja konvencije na marsikaj ponosni, od dosežkov pri zmanjševanju umrljivosti otrok do večjega vpisa v šole, vendar pa se moramo hkrati tudi zavedati, da je še veliko dela.

Med drugim je še vedno preveč otrok, ki so jim kršene pravice. Svet po njihovih navedbah potrebuje nove ideje in pristope, konvencija pa mora postati vodilni dokument za vsakega posameznika in v vseh državah.

Otroci imajo več možnosti za preživetje in uresničitev svojega potenciala kot kdaj prej v zgodovini. Na svetovni ravni se je umrljivost otrok od leta 1990 skoraj prepolovila, v izobraževanje je vključenih že 91 odstotkov osnovnošolskih otrok, tako deklic kot dečkov, več otrok ima dostop do pitne vode in zdravstvene oskrbe.

Medmrežje nova nevarnost
Na svetu vsak dan umre približno 17.000 otrok, večinoma zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Polovico najrevnejših na svetu še vedno predstavljajo otroci, ki so pogosto zapostavljeni, žrtve zlorab in izkoriščanja. Ti najbolj ranljivi otroci potrebujejo posebno skrb in zaščito, zato jih moramo postaviti v ospredje.

V Svetu Evrope so ob mednarodnem dnevu še posebej opozorili na nevarnost, ki preži na otroke zaradi novih tehnologij in medmrežja. Paziti moramo na otroke v tem virtualnem, potencialno nevarnem svetu novih tehnologij, so zapisali. Opozarjajo, da otroci niso majhni odrasli. Moramo jih obravnavati kot nosilce njihovih lastnih pravic. Moramo jih zaščititi, saj imajo pravico do blaginje v tem trenutku, so poudarili v Svetu Evrope.