V uničevanju sodelujeta obe strani, je poudaril Brahimi. Foto: Reuters
V uničevanju sodelujeta obe strani, je poudaril Brahimi. Foto: Reuters
Molitev za ubitimi. Foto: EPA
Za Sirijo zbrali milijardo evrov pomoči

Brahimi je razdeljenemu Varnostnemu svetu ZN-a sporočil, da se mora odzvati zdaj, če želi ustaviti pokole, kakršen se je zgodil v Alepu, kjer so v torek našli trupla skoraj 80 mlajših moških, ustreljenih v glavo in odvrženih v reko.

Kot je pred veleposlaniki 15 držav članic VS-ja ZN-a dejal Brahimi, Sirija razpada pred očmi vseh, "košček za koščkom jo uničujejo tako sirska vlada kot opozicija". "Samo mednarodna skupnost lahko pomaga, najprej in predvsem pa Varnostni svet," je poudaril.

Donatorska konferenca za Sirce
V Kuvajtu poteka donatorska konferenca za Sirijo, na kateri želi ZN zbrati 1,5 milijarde dolarjev za humanitarno pomoč sirskemu narodu. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Moon je ob tem pozval k nujni finančni pomoči Siriji, pri čemer je opozoril, da bo v nasprotnem primeru umrlo še več Sircev. Kuvajt je obljubil 300 milijonov pomoči, enako vsoto bodo zagotovili tudi Združeni arabski emirati. Evropska komisija je že v torek napovedala, da bo za Sirijo zagotovila dodatnih 100 milijonov evrov pomoči, potem ko ji je v obdobju 2011-2012 že namenila 100 milijonov evrov. Ameriški predsednik Barack Obama pa je sporočil, da bodo ZDA za humanitarno pomoč Sircem namenile še 155 milijonov dolarjev, skupno pa že 365 milijonov dolarjev.

Ubitih že več kot 60.000 ljudi
V 22 mesecih spopadov v Siriji je bilo po podatkih ZN-a ubitih že več kot 60.000 ljudi. Združeni narodi bodo danes na donatorski konferenci v Kuvajtu poskušali zbrati 1,5 milijarde dolarjev za humanitarno pomoč za Sirce.

Brahimi je tudi opozoril, da bi se lahko spopadi iz Sirije razširili na sosednje države. "Sirija postaja igrišče za rivalske sile. Nobena izmed sosednjih držav ni odporna proti posledicam spopadov," je še poudaril.

Varnostni svet ZN-a je že več kot leto dni ohromljen glede sirskega vprašanja. Rusija in Kitajska sta vložili veto na tri resolucije zahodnih držav, s katerimi bi uvedli sankcije proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

Za Sirijo zbrali milijardo evrov pomoči