Na bregu reke se že zbirajo ljudje, ki iščejo svojce. Foto: EPA
Na bregu reke se že zbirajo ljudje, ki iščejo svojce. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je povedal, da bodo ZDA nakazale 155 milijonov dolarjev pomoči za prebivalce Sirije. Foto: EPA

Sirski observatorij za človekove pravice je poročal, da so trupla mladih moških, nekaterih starih le 12 let, potegnili iz reke, velika večina je imela na hrbtu zavezane roke in strelske rane na glavah. Trupla so bila prekrita z blatom in okrvavljena.

Pripadnik uporniške Svobodne sirske vojske je ob tem povedal, da trupla še vedno vlečejo iz reke in da bi jih lahko bilo tudi več kot 100. Na bregu reke so se že začeli zbirati ljudje, ki med trupli iščejo svojce.

Vlada krivi upornike, uporniki pa vladne sile
Odkritje trupel je potrdil tudi vladni vir, ki je ob tem povedal, da so žrtve pred odkritjem veljale za ugrabljene. Krivdo za usmrčene so pripisali teroristom, kot režim predsednika Bašarja Al Asada imenuje upornike. Prepričani so, da so moške "teroristične skupine" usmrtile v ponedeljek zvečer, zdaj pa vodijo medijsko kampanjo, ki naj bi jih prikazala kot žrtve.

Pripadnik Svobodne sirske vojske je ob tem povedal, da trupel usmrčenih niso našli prvič, a jih še nikoli ni bilo tako veliko. Izrazil je prepričanje, da so mladeniče aretirale in nato usmrtile provladne milice Šabiha. Posnetek grozljivega odkritja so uporniki že objavili na YouTubu.

Reka Kuvaik izvira v Turčiji, dolga je 129 kilometrov in ločuje dve okrožji na jugozahodu Alepa, na poti na jugozahod pa prečka tako območja pod nadzorom upornikov kot pod nadzorom režima predsednika Al Asada.

ZDA za pomoč Siriji namenile še 155 milijonov dolarjev pomoči
Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da bodo ZDA za pomoč prebivalcem Sirije namenile 155 milijonov dolarjev pomoči. Ob tem je opozoril, da režim predsednika Bašarja al Asada že skoraj dve leti vodi surovo vojno proti lastnemu prebivalstvu s poboji moških, žensk in otrok, ob tem pa zatrdil, da pomoč izraža zavezo ameriškega ljudstva pomoči prebivalcem Sirije. Pomoč naj bi bila namenjena za nakup hrane, vode in zdravil.

ZDA so se tako pridružile številnim drugim državam, ki pozivajo h koncu Asadovega režima in k tranziciji v demokratično državo. Pomoč ZDA se je tako povišala na 365 milijonov dolarjev, Obama pa je tudi druge države pozval k povečanju pomoči.