Papež Frančišek je na balkonu na Trgu svetega Petra podelil blagoslov mestu in svetu. Foto: Reuters
Papež Frančišek je na balkonu na Trgu svetega Petra podelil blagoslov mestu in svetu. Foto: Reuters
Papež je kristjane pozval, naj ne izgubijo upanja. Obsodil je tudi verski fundamentalizem in nasilje v imenu vere. Foto: Reuters
Praznovanje velike noči v Vatikanu

"Gospod Jezus, naš Mir, ki je z vstajenjem premagal zlo in greh, naj za te velikonočne praznike spodbudi našo bližino z žrtvami terorizma, te slepe in podivjane oblike nasilja, ki ne neha prelivati nedolžne krvi na raznih koncih sveta, kakor se je zgodilo pri nedavnih atentatih v Belgiji, Turčiji, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, na Slonokoščeni obali; naj obrne k dobri rešitvi kvas upanja in nakazani mir v Afriki; še posebej mislim na Burundi, Mozambik, Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan, ki jih zaznamujejo politične in družbene napetosti," je dejal papež v nagovoru, ko je podelil blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) pred večtisočglavo množico vernikov na Trgu svetega Petra.

Pozabil ni omeniti niti Sirije, "ki ji vstali Kristus kaže poti upanja" niti "sožitja med Izraelci in Palestinci" ter končanja nasilja v Ukrajini. "Z orožjem ljubezni je Bog premagal sebičnost in smrt; njegov Sin Jezus so vrata usmiljenja, na stežaj odprta za vse," se je glasilo njegovo sporočilo.

Večina kristjanov po vsem svetu danes praznuje veliko noč, največji krščanski praznik, ko se verniki spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. "Vstali Kristus, oznanilo življenja za vse človeštvo, odseva v stoletjih in nas vabi, naj ne pozabimo na ljudi, ki potujejo in iščejo boljšo prihodnost, na vedno številnejše vrste migrantov in izgnancev – med katerimi je veliko otrok –, ki bežijo pred vojno, lakoto, revščino in družbenimi krivicami. Ti naši bratje in sestre na svoji poti prepogosto srečajo smrt ali pa vsaj zavrnitev s strani tistega, ki bi jih lahko sprejel in jim pomagal."

Izpostavil je tudi podnebne spremembe, ki so vidne v obliki suše in poplav, in posledično vedno večjo prehrambno krizo po vsem svetu. Pa tudi preganjanje zaradi vere "in zvestobe Kristusovemu imenu".

"Vsem, ki so v naši družbi izgubili sleherno upanje in življenjski polet, utrujenim ostarelim, ki čutijo, kako jim v samoti pojemajo moči, mladim, ki čutijo, kot da jim uhaja prihodnost, vsem še enkrat ponavljam besede Vstalega: 'Glejte, vse delam novo … Kdor je žejen, mu bom zastonj dal vode iz studenca življenja'. To pomirjujoče Jezusovo sporočilo naj vsakomur od nas pomaga, da se bo še pogumneje lotil gradnje poti sprave z Bogom in z brati."

Mnogi verniki odpovedali potovanje v Vatikan
Za papeža Frančiška je to četrta velika noč v njegovem pontifikatu, letošnje velikonočne slovesnosti v Vatikanu in Rimu pa zaradi grožnje morebitnih terorističnih napadov potekajo ob izjemnih varnostnih ukrepih.

Zaradi nedavnih terorističnih napadov v Bruslju, kjer je bilo ubitih 31 ljudi, 300 pa ranjenih, so izredne varnostne ukrepe uvedli tudi v Rimu, kamor je prišlo več tisoč vernikov. Mnogi so sicer svoje potovanje v Rim iz strahu pred morebitnim napadom odpovedali.

Praznovanje velike noči v Vatikanu