V Grčiji je že milijon nezakonitih priseljencev, ki si želijo v Evropo v želji po boljšem življenju. Njihova pot se pogosto konča v centrih za priseljence, od koder jih nato pošljejo nazaj domov. Foto: EPA
V Grčiji je že milijon nezakonitih priseljencev, ki si želijo v Evropo v želji po boljšem življenju. Njihova pot se pogosto konča v centrih za priseljence, od koder jih nato pošljejo nazaj domov. Foto: EPA

Upor je izbruhnil, ko so zaporniške oblasti v centru Amigdaleza migrante obvestile, da jih lahko po novem v centru zadržujejo leto in pol in ne več samo leto, kot je to veljalo do zdaj. Zaporniki so v paznike metali kamenje ter zažgali nekaj postelj, nato pa so ti na pomoč poklicali policijo. V spopadih je bilo ranjenih deset policistov, a jim je uspelo pomiriti jezne migrante, ki so se vrnili v svoje prostore.

Center za migrante Amigdaleza, kjer je zaprtih približno 1.500 nezakonitih priseljencev, je le eden izmed podobnih centrov, ki so jih grške oblasti ustanovile lani, da bi nastanile na tisoče nezakonitih priseljencev, ki pridejo v državo. Migrante po letu dni, z redkimi izjemami, ki jim podelijo azil, pošljejo nazaj v njihove države.

Slabe bivalne razmere, brez zdravstvene oskrbe
Kot poroča BBC, organizacije za človekove pravice poročajo, da so nezakoniti priseljenci v grških centrih pogosto žrtve zlorab, v veliki večini primerov pa nimajo zagotovljene niti primerne zdravstvene oskrbe. Priseljenci se večkrat pritožujejo tudi zaradi slabih bivalnih razmer v centrih, prejšnji mesec jih je nekaj zaradi tega gladovno stavkalo.

Kot je poročala nevladna organizacija KEERFA, so muslimanske zapornike prejšnji mesec pretepli med molitvijo, priseljenec iz Afganistana pa je julija umrl zaradi okužbe, ki so jo zaposleni v centru več mesecev ignorirali.

V Grčiji že milijon nezakonitih priseljencev
Kar 95 odstotkov vseh nezakonitih priseljencev, ki si želijo v Evropo, potuje prek Grčije. Ker je njihova pot v druge države Evropske unije zaradi strogega nadzora meja v večini primerov onemogočena, jih ogromno ostane prav tam. Nekatere organizacije tako ocenjujejo, da je v državi, ki ima 11 milijonov prebivalcev, že milijon nezakonitih priseljencev. Največ jih v državo pride iz Afrike, Azije in Afganistana.