Uniforme družbe Air France veljajo za ene najbolj elegantnih. Foto: Air France
Uniforme družbe Air France veljajo za ene najbolj elegantnih. Foto: Air France
Air France bo po osmih letih polete v Iran obnovila 17. aprila. Foto: EPA

Predstavniki osebja so letalsko družbo obtožili, da sili ženski del osebja, da nosijo "jasno religiozno obarvana" oblačila, kar je v nasprotju s francosko zakonodajo. Po mnenju sindikatov je zapovedana oprava napad na svobodo posameznika in vztrajajo, da je lahko tak ukrep zgolj prostovoljen, poroča AFP.

Air France se brani, da pravila niso nič novega in se že zdaj nanašajo na kabinsko osebje med postanki v Savdski Arabiji, kjer morajo stevardese nositi dolgo muslimansko oblačilo, ki zakriva celotno telo.

Air France bo z rednimi leti v iransko prestolnico po trikrat dnevno začel 17. aprila, osem let potem, ko so zaradi mednarodnih sankcij lete ukinili. Sankcije so se sprostile januarja letos v sklopu dogovora z Iranom, da se odreče svojemu jedrskemu programu.

Predstavnik sindikata Christophe Pillet poroča, da je interno navodilo sprožilo vsesplošno zaskrbljenost med člani(cami) osebja. "Vsak dan dobivamo klice zaskrbljenih članic kabinskega osebja, ki pravijo, da ne želijo nositi rute," je povedal Pillet. Ob tem je dejal, da uprava družbe omenja tudi možnost kazni za tiste stevardese, ki ne bi hotele slediti navodilom.

"Silijo nas, da nosimo jasno viden religiozni simbol. Moramo pustiti dekletom, da si same izberejo, kaj bodo nosile. Tiste, ki nočejo nositi omenjenih kosov oblačil, morajo imeti pravico reči, da na letih v Iran ne bodo delale," je za radio RFI povedala še ena vodja sindikata Françoise Redolfi. "Mnoge članice kabinskega osebja so nam povedale, da ni govora, da bi nosile rute. Ni profesionalno, že na sam predlog pa gledajo kot na žalitev njihove časti."

Dolgoletni spor
"Iranski zakon zahteva od vseh žensk na ozemlju Irana, da na javnih krajih nosijo ruto, ki jim pokriva lase. Ta zahteva za same polete ne velja, spoštujejo pa jo vse mednarodne letalske družbe, ki letijo v Iran," je zapisala Air France v izjavi za javnost.

V Iranu si morajo ženske pokrivati lase že vse od Islamske revolucije leta 1979, medtem ko je nošnja naglavnih rut v Franciji v šolah in univerzah prepovedana, nošnja burk pa prepovedana tudi na vseh javnih krajih. Leta 2010 je Laurence Ferrari, ena najbolj znanih francoskih TV-voditeljic, povzročila kar nekaj ogorčenja, ko si je za intervju z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom nadela ruto.

Do spora prihaja le nekaj dni zatem, ko je francoska ministrica za ženske pravice Laurence Rossignol dvignila prah, ko je primerjala ženske, ki se odločijo za nošnjo rute, burke in nikaba, z "ameriškimi črnci, ki so podpirali suženjstvo". Rossignolovo je podprla vodila francoska feministična filozofinja Elisabeth Badinter, ki je ženske pozvala k bojkotu oblačilnih gigantov Dolce & Gabbana, H&M in Marks & Spencer, ki izdelujejo "islamsko modo", kose v zapovedi z islamskim kodeksom oblačenja.