Uporniki se zavzemajo, da bi prebivalcem iz Nigrove delte ostalo več od prihodkov od nafte. Foto: EPA
Uporniki se zavzemajo, da bi prebivalcem iz Nigrove delte ostalo več od prihodkov od nafte. Foto: EPA

Gibanje za enakopravnost v Nigrovi delti (MEND), ki je zadnja leta odgovorno za večino napadov na naftno infrastrukturo, je sporočilo, da je izgubilo zaupanje v vlado in njeno sposobnost, da domačinom zagotovi večji nadzor nad izkoriščanjem naravnih virov.

Odločitev o prekinitvi premirja je bila sprejeta med odsotnostjo nigerijskega predsednika Umaruja Jaradue, ki je že več kot dva meseca na zdravljenju v Savdski Arabiji, medtem ko se v domovini prepirajo, kdo je v tem času odgovoren za vodenje države.

Prav Jaradua je v veliki meri odgovoren za lanski podpis premirja z uporniškim gibanjem, ko jim je ponudil amnestijo in je tako na tisoče upornikov odložilo orožje v zameno za pomilostitev, mesečne štipendije, možnost izobraževanja in zaposlitve.

Zaradi odhoda več poveljnikov, ki so sprejeli predsednikovo ponudbo za pomilostitev, je MEND oslabljen, a naftna infrastruktura je zelo izpostavljena in za napade ni potrebno veliko truda.

Napadi na naftno infrastrukturo so v zadnjih letih močno prizadeli nigerijsko naftno industrijo in nekoč vodilna afriška proizvajalka je morala prvo mesto na celini lani prepustiti Angoli. Zaradi napadov je proizvodnja padla na dve tretjini in mesečno taka država izgubi kar milijardo dolarjev.