Vstop sil nacionalnega prehodnega sveta v Bani Valid je bil kratkotrajen. Foto: Reuters
Vstop sil nacionalnega prehodnega sveta v Bani Valid je bil kratkotrajen. Foto: Reuters
Libija
Gadafijeve sile napovedujejo, da se bodo borile še naprej. Foto: Reuters

Sirta in Bani Valid sta med zadnjimi utrdbami Gadafijevih sil. V Sirti so upornik naleteli na nepričakovano oster odpor Gadafijevih sil in v nasprotju s pričakovanji še niso uspeli prevzeti popolnega nadzora nad mestom. Gadafijeve sile namreč proti silam prehodnih oblasti uporabljajo težko orožje vključno z raketami vrste grad.

Predstavniki prehodnih oblasti poudarjajo, da se njihova vojska, ki na območju Sirte šteje približno 6000 mož, želi v čim večji meri izogniti civilnim žrtvam. Težko orožje zato uporablja le za zaščito svojih ljudi.

Gadafijeve sile niso pripravljene na predajo tudi v Bani Validu, saj so začele s protinapadom na sile prehodnih oblasti. Po besedah upornikov so Gadafijevi možje mednje izstrelili najmanj sedem raket vrste grad.

"Bitka še zdaleč ni končana"
"Bitka še zdaleč ni končana. Pripravili smo se na dolgo vojno. Imamo opremo in orožje. Zagotavljamo vsem, da sta fronti v Sirti in Bani Validu močni kljub hudemu, neverjetnemu in neusmiljenemu Natovem bombardiranju bolnišnic, družin in domov," je besede Gadafijevega predstavnika Musa Ibrahimija prenašala televizijska postaja Arrai s sedežem v Siriji.

Ibrahimi je za Reuters zatrdil, da je v Natovem napadu na neko hišo v Sirti umrlo 354 ljudi, v zadnjih 17 dneh pa več kot 2.000 ljudi.

Niger ne bo izročil Sadija
Vlada v Nigru je sporočila, da Gadafijevega sina Sadija ne bo izročila Libiji, ker ni nobenih zagotovil, da bo 38-letnik deležen poštenega in nepristranskega sojenja, poroča BBC. Dodala pa je, da bo Niger izpolnil svojo dolžnost in Sadija Gadafija izročil "neodvisnemu sodišču, ki ima univerzalne pristojnosti glede zločinov, zaradi katerih ga iščejo". Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za aretacijo Gadafija, njegovega sina Saifa Al Islama in nekdanjega vodjo libijskih obveščevalcev, ne pa tudi za Sadija, nekdanjega nogometaša.

Misija za pomoč pri tranziciji
Medtem je Varnostni svet Združenih narodov soglasno odobril ustanovitev majhne misije ZN-a (UNSMIL), ki bo štela okoli 200 članov in bo nacionalnemu prehodnemu svetu pomagala pri tranziciji. UNSMIL bo pomagal pri obnavljanju javne varnosti in reda, promociji vladavine prava, iskanju političnega dialoga in nacionalne pomiritve, pisanju ustave in volitvah ter gospodarskem okrevanju. Mirovnih sil oziroma mednarodnih policistov ne bo.

Libijski sedež upornikom
Resolucija tudi odpravlja sankcije proti dvema naftnima podjetjema, Nacionalni naftni korporaciji Libije in podjetju Zueitina, ter deloma tudi proti štirim bankam. Sankcije proti Gadafiju, njegovi družini in tesnim sodelavcem ostajajo.

Resolucija je bila sprejeta le nekaj ur po tem, ko je Generalna skupščina kljub nasprotovanju nekaterih latinskoameriških držav s 114 glasovi za, 17 proti in 15 vzdržanimi libijski sedež dodelila novim oblastem in tako prekinila odnose s strmoglavljenim Gadafijevim režimom. Vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Jalil naj bi se ob robu zasedanja Generalne skupščine v torek srečal s predsednikom ZDA Barackom Obamo.

VS odobril prodajo orožja
Varnostni svet je, čeprav je izrazil zaskrbljenost nad razširjenostjo orožja v Libiji, odobril prodajo orožja in tehnične pomoči prehodnemu nacionalnemu svetu zaradi zaščite novih oblasti, osebja ZN-a, novinarjev in humanitarnih delavcev.

Prepoved letenja nad Libijo ostaja v veljavi, a je Varnostni svet dovolil polete libijskih civilnih letal.