Libijski uporniki nadzorujejo večino ozemlja. Foto: Reuters
Libijski uporniki nadzorujejo večino ozemlja. Foto: Reuters
Mučilnica v Libiji

V Bani Valid so uporniške sile vdrle s številnimi poltovornjaki, opremljenimi s težkim orožjem. V puščavskem mestu, ki leži okoli 140 kilometrov jugovzhodno od Tripolisa, so naletele na silovit odpor Gadafiju zvestih sil. Uporniki so že zavzeli dolino, ki vodi v mesto, potem ko so v petek sprožili napad.

Prejšnji teden so uporniki zatrjevali, da jih od zasedbe mesta loči le še nekaj ur, a so se nato morali umakniti, ko so Gadafijeve sile odbile njihov napad.

Spopadi potekajo tudi v Gadafijevem rodnem mestu Sirta, kjer so uporniki že zasedli letališče, ki leži okoli deset kilometrov južno od mesta. Tudi tukaj so se morali uporniki začasno umakniti nazaj zaradi odpora sil, ki so zveste nekdanjemu režimu, a so nato znova napadli.

Po Sarkozyju in Cameronu še Erdogan
V libijsko prestolnico je medtem prispel turški premier Erdogan. Libija je zadnja postaja njegove turneje po državah "arabske pomladi", med katero je obiskal še Egipt in Tunizijo.

Njegov obisk poteka dan po tem, ko sta Libijo obiskala francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron, ki sta prehodnim oblastem ponudila pomoč, te pa so svojim zaveznikom obljubile prednost pri sklepanju poslov.

Mučilnica v Libiji