Nadzor nad Mosulom so uporniki dokončno prevzeli ponoči, potem ko so se štiri dni bojevali s pripadniki iraške vojske. Foto: Reuters
Nadzor nad Mosulom so uporniki dokončno prevzeli ponoči, potem ko so se štiri dni bojevali s pripadniki iraške vojske. Foto: Reuters
Mosul
Zaradi spopadov je mesto že zapustilo več sto tisoč ljudi. Za begunce so oblasti vzpostavile tri taborišča v sosednjih mestih. Foto: Reuters

Po štirih dneh bojev na severu države je ponoči več sto oboroženih upornikov izvedlo ofenzivo na Mosul, kjer so se spopadli z iraško vojsko in policijo. "Mesto Mosul ni več pod nadzorom države in je v rokah upornikov," je povedal neimenovani vir na iraškem notranjem ministrstvu in dodal, da so uporniki po zvočnikih sporočali ljudem, da so prišli osvobodit dvomilijonsko mesto.

Uporniki so zavzeli sedež regionalne vlade in letališče, iz treh zaporov pa so izpustili skupno več kot 200 zapornikov. Pozneje so zavzeli še provinco Ninive, kjer leži Mosul, več ofenziv, v katerih je umrlo več ljudi, pa so uporniki izvedli v še štirih provincah. Predsednik iraškega parlamenta Osama Al Nujaifij je sporočil, da spopadi med vojsko in uporniki potekajo tudi v provinci Salahedin.

Mesto že zapustilo več sto tisoč ljudi
Kot je zapisal novinar AFP-ja, ki je pobegnil iz mesta Mosul, so tam zaprte trgovine, policijska postaja gori, od varnostnih sil pa so ostala le zapuščena vozila. Mosul naj bi zapustilo na stotine družin, mednarodna organizacija za migracije je sporočila, da je mesto že zapustilo približno 500.000 ljudi, večinoma peš. Oblasti so v sosednjih mestih za njih že postavile tri začasna taborišča.

Mosul je že drugo iraško mesto, nad katerim so od začetka leta oblast prevzeli uporniki. Januarja so namreč prevzeli nadzor nad Faludžo v bližini Bagdada.

Al Maliki poziva k razglasitvi izrednih razmer
Vojaški viri ocenjujejo, da gre za popoln razpad in nemoč varnostnih sil, iraški premier Nuri Al Maliki pa je priznal, da so uporniki prevzeli nadzor nad ključnimi točkami v mestu in zaprosil parlament, naj razglasi izredne razmere. Iračane je v televizijskem nagovoru pozval, naj se uprejo teroristom in napovedal, da bo vlada civilistom, ki so se pripravljeni boriti proti upornikom, priskrbela orožje in opremo. Povedal je še, da je vlada že oblikovala posebno krizno skupino, ki bo skrbela za prostovoljce in njihovo oboroževanje.

Al Maliki je tudi Združene narode, Arabsko ligo in Evropsko unijo pozval, naj podprejo Irak v njegovem boju proti terorizmu.