Takole so Berlusconijevi kritiki proslavili razsodbo ustavnega sodišča. Foto: EPA
Takole so Berlusconijevi kritiki proslavili razsodbo ustavnega sodišča. Foto: EPA
Berluconi je doživel poraz. Foto: EPA

Odločili so, da bo o tem, ali je Berlusconijeva odsotnost s sodnih obravnav zaradi njegovih obveznosti upravičena, odločali sodniki in ne premierjev kabinet.
Ustavni sodniki so tako ubrali vmesno pot med popolno potrditvijo in zavrnitvijo zakona. 15-člansko ustavno sodišče je bilo namreč povsem razdeljeno.
Odločitev sodnikov tudi pomeni, da se lahko nadaljujeta vsaj dva sodna postopka proti Berlusconiju, ki ju je zakon zamrznil. Sodniki bodo namreč odločali od primera do primera, ali ima premier opravičljive razloge za izostanek s sodnih obravnav.
Ena izmed obtožnic italijanskega premierja bremeni podkupovanja britanskega odvetnika Davida Millsa v zameno za krivo pričanje v korupcijskih postopkih zoper njega v 90. letih preteklega stoletja, druga pa se nanaša na domnevne davčne goljufije družbe Mediaset pri nakupih hollywoodskih filmskih pravic.
Šampanjec za proslavitev
Iz Berlusconije stranke Ljudstvo svobode (PDL) so se na odločitev ustavnih sodnikov odzvali z mnenjem, da delna ukinitev imunitete ne bo vplivala na vlado in premierja, ki so ga Italijani podprli z večino.
Prav tako odločitev ne bo ovirala sprejemanja reform, ki si jih je vlada zastavila, so dejali v stranki. Levica s poskusi strmoglavljenja premierja prek sodišč, ker ni sposobna zmagati na volitvah, s tem kaže le svojo šibkost, so še bili ostri v PDL-ju.

Opozicija je odločitev ustavnih sodnikov pozdravila. V najmočnejši opozicijski stranki, Demokratski stranki (PD), so komentirali, da odločitev ustavnega sodišča jasno dokazuje nelegitimnost zakona o imuniteti.
Skupina nasprotnikov zakona o imuniteti je pred stavbo ustavnega sodišča v Rimu, ko so izvedeli za odločitev, odprla šampanjec in proslavila zmago.