Reynaldo Bignone je zadnji voditelj argentinske hunte. Foto: EPA
Reynaldo Bignone je zadnji voditelj argentinske hunte. Foto: EPA

Obsojeni so zaradi zločinov v času južnoameriških diktatur v 70. in 80. letih. Gre za prvo sojenje za zločine med operacijo Kondor, to sodelovanje vojaških režimov Argentine, Bolivije, Brazilije, Čila, Paragvaja in Urugvaja pri preganjanju političnih nasprotnikov. Med operacijo je bilo ubitih več sto ljudi.

Argentinski general Santiago Riveros in urugvajski polkovnik Manuel Juan Cordero Piacentini sta bila obsojena na 25 let zapora. Za Cordera Piacentinija, edinega tujca na zatožni klopi, so odločili, da je kriv 11 ugrabitev, med drugim tudi za ugrabitev noseče hčerke argentinskega pesnika Juana Gelmana. Njeno hčerko, ki jo je rodila v ujetništvu, so dali v posvojitev urugvajski družini, potem ko so njeno mamo ubili. Svojo pravo identiteto je odkrila šele 23 let pozneje.

Med obtoženimi je bil tudi Videla
Prvotno je bil med obtoženimi častniki v tem sojenju, ki se je začelo pred več kot tremi leti, tudi nekdanji argentinski diktator Jorge Videla, ki pa je leta 2013 umrl. V teh treh letih so umrli še štirje obtoženi.

Žrtve zločinov, storjenih med operacijo Kondor, so bili Urugvajci, Čilenci, Paragvajci, Bolivijci in Argentinci, ki so jih ugrabili, mučili in umorili. Veliko so jih nezakonito prepeljali iz države, v kateri so jih aretirali, v njihovo domovino.